Mat & Dryck
Rökgrillad laxpastrami – perfekt på sommarbuffén
Rökgrillad laxpastrami är trevligt och gott att bjuda på när man är många. Receptet är för 10 personer.
Ingredienser:
1,5 kg Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
paprikapulver
chilipulver
spiskummin
fänkålsfrö
100 g ingefära, färsk
2 st gurka
5 dl matlagningsyoghurt
3 st lime
1 kruka koriander, färsk
salt och peppar
Tillbehör
2 kvist enris
Gör så här:
- Skär laxen på längden i 3 lika tjocka bitar.
- Blanda lika delar av kryddorna och salt.
- Rulla laxen i kryddblandningen. Låt ligga och dra i ca 30 min.
Sås
- Skala och kärna ur gurkan, skär den i strimlor med osthyvel och salta den lätt. Låt droppa av i ett durkslag.
- Häll yoghurten i en bunke, riv i limeskalen och pressa i saften.
- Riv sedan i ingefäran och hacka ner koriandern.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
Grill
- När du fått fin glöd i grillen, ta några tunna kvistar från t.ex. en enbuske och placera ovanpå glöden.
- När det börjar ryka rejält lägger du på laxen och grillar 2-3 minuter på varje sida.
Enriset gör att du får en mild och härlig röksmak som går fint ihop med kryddorna. Vill man få en kraftigare röksmak kan man lägg enriset i vatten 1 timme innan grillning.
Ett alternativ till att grilla är att steka den hastigt i grillpanna. Man kan också tillaga rätten på rökt lax för att få en rökig smak.
Receptinspiration: Norsk Lax