
Festmat!
Pilgrimsmussla med puré på jordärtskocka och västerbottensost

Elegant pilgrimsmussla med puré på jordärtskocka. Kan serveras som förrätt eller varmrätt.
Ingredienser
Detta recept innehåller:
60 g Västerbottensost® Riven
4 pilgrimsmusslor i skal
Smör, till stekning
Salt
500 g jordärtskockor
1 dl torrt vitt vin
1 dl vispgrädde
2 msk smör
Salt
100 g persilja
100 g dill
1,5 dl solrosolja
GÖR SÅ HÄR
Pilgrimsmussla med puré på jordärtskocka och Västerbottensost®
Skala och dela jordärtskockorna.
Koka mjuka i saltat vatten ca 15 min.
Låt ånga av och mixa slätt med vin, grädde och smör.
Rör i Västerbottensost® och smaka av med salt.
Värm oljan till 56°.
Mixa den varma oljan med örterna i en blender tills oljan är helt slät och har en härligt grön färg.
Sila oljan i ett kaffefilter och häll över på flaska.
Öppna skalet på musslorna.
Ta bort gälarna, lossa musslan och skölj. Rengör skalet så det kan användas till serveringen. Stek musslorna i smör ca 1 min per sida och salta.
Lägg en klick jordärtskockspuré i skalet, toppa med musslan och ringa över lite örtolja.