Julmat & Julbak
Mjuk lingonpepparkaka med getostglasyr
Ingredienser
12 bitar
Rårörda lingon:
2 dl frysta lingon
½ dl strösocker
Lingonpepparkaka:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 ½ dl gräddfil
3 ½ dl Kungsörnen Kakmjöl med bakpulver eller 3 ½ dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete + 2 tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel, mald
1 ½ tsk ingefära, mald
1 ½ tsk kryddnejlikor, malda
Getostglasyr:
50 g vit choklad
50 g getost
50 g smetana eller crème fraiche
3 ½ dl florsocker
Så här tillagar du receptet (1 timme):
1. Rårörda lingon: Rör ihop lingon och strösocker.
2. Lingonpepparkaka: Sätt ugnen på 175 °C, varmluftsugn (195 °C vanlig ugn). Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Rör i det smälta smöret och gräddfilen i äggblandningen.
3. Rör ihop Self Rising vetemjöl, kanel, ingefära och kryddnejlikor i en separat skål. Sikta mjölblandningen över äggsmeten och rör till en jämn smet. Rör ner de rårörda lingonen.
4. Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll smeten i formen. Grädda kakan i cirka 25 minuter. Testa med sticka, stickan ska vara torr. Låt kakan vara kvar i formen efter gräddning i 15 minuter, stjälp sedan upp. Låt svalna helt.
5. Getostglasyr: Smält ihop vit choklad, getost och smetana i en kastrull på svag värme. Låt svalna. Vispa ner florsocker. Ringla glasyren över kakan när den svalnat helt. Servera eller förvara kakan i kyl.
En mjuk pepparkaka med del lätta och fruktiga syrligheten från rårörda lingon, toppad med getost- och vit choklad-glasyr.
Ingredienser
12 bitar
Rårörda lingon:
2 dl frysta lingon
½ dl strösocker
Lingonpepparkaka:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 ½ dl gräddfil
3 ½ dl Kungsörnen Kakmjöl med bakpulver eller 3 ½ dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete + 2 tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel, mald
1 ½ tsk ingefära, mald
1 ½ tsk kryddnejlikor, malda
Getostglasyr:
50 g vit choklad
50 g getost
50 g smetana eller crème fraiche
3 ½ dl florsocker
Så här tillagar du receptet (1 timme):
1. Rårörda lingon: Rör ihop lingon och strösocker.
2. Lingonpepparkaka: Sätt ugnen på 175 °C, varmluftsugn (195 °C vanlig ugn). Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Rör i det smälta smöret och gräddfilen i äggblandningen.
3. Rör ihop Self Rising vetemjöl, kanel, ingefära och kryddnejlikor i en separat skål. Sikta mjölblandningen över äggsmeten och rör till en jämn smet. Rör ner de rårörda lingonen.
4. Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll smeten i formen. Grädda kakan i cirka 25 minuter. Testa med sticka, stickan ska vara torr. Låt kakan vara kvar i formen efter gräddning i 15 minuter, stjälp sedan upp. Låt svalna helt.
5. Getostglasyr: Smält ihop vit choklad, getost och smetana i en kastrull på svag värme. Låt svalna. Vispa ner florsocker. Ringla glasyren över kakan när den svalnat helt. Servera eller förvara kakan i kyl.