Lanseringen av Bollinger La Grande Année 2008 – en stor Bollingerårgång!
Årgång 2008 passar Bollingers husstil som en handske – druvorna hade mycket hög mognad vilket understryker kraften men framförallt en exceptionellt hög syranivå som balanserar och garanterar vinet ett mycket långt liv. Vinet är mycket kraftfullt och intensivt, det har till och med litet högre andel Pinot Noir än normalt, 71%, resterande är givetvis Chardonnay, Bollinger använder aldrig den mera snabbmognande Meunier i sina årgångsbetecknade cuvéer. Huvuddelen av druvorna kommer från Bollinger egen domän på 170 hektar Grand- och Premier Crugårdar, resten från kontrakterade odlare där Bollinger vitikulturister kontrollerar hela odlingsprocessen. Vissa av dessa har levererat sina druvor till Bollinger i mer än tre generationer, nästan medlemmar i familjen.
Som vanligt är 100% av skörden jäst på gamla ekfat – man är inte ute efter ekkaraktär utan efter den mikrooxidation faten ger. Vinet har sedan vilat på jästen under naturkork i nästan tio år före degorgeringen som sker för hand, utan frysning, á la volée. 2008 är den första La Grande Année som buteljerats i Bollinger ”minimagnum” som redan använts för Special Cuvée, en helflaska som med sin vida bas och smala hals har samma relationstal mellan volym och yta i som en magnum, något som ger en något långsammare mognadskurva. Flaskan är en replik av en flaska från 1846 som Bollinger hittade i sina källare och kallas internt för ”The 1846 small magnum”.
Tillsammans med årgångens karaktär ger detta ett vin med fantastisk lagringspotential som sannolikt är på topp någonstans runt sin 25-årsdag.
Skulle vi döma av förhandsintresset så är detta den största Bollingerårgången någonsin – vi har senaste månaden fått samtal och mail dagligen från samlare och andra konsumenter som är oroliga för att bli utan. Systembolaget har bestämt sig för att styra distributionen till sina butiker själva för att undvika hamstring, man köper hela den första volym vi levererar på ett bräde och kommer att portionera ut den från sin depå. Vi kommer sedan under det närmaste året att successivt få ytterligare leveranser från Bollinger men är ganska säkra på att tillgången inte kommer att kunna matcha efterfrågan. Det är ingen stor årgång volymmässigt och Bollinger har med årgångens lagringsbara karaktär i minne valt att avsätta en betydande del som om något år kommer att dyka upp som Bollinger R.D. 2008.
Vi brukar inte citera andra skribenters omdömen i våra pressmeddelanden men kan den här gången inte låta bli att med tillfredsställelse notera att vår svenske champagneguru Richard Juhlin har gett vinet 98 poäng – den högsta han någonsin gett en ung La Grand Année!