Julmat & Julbak
Julig lammgryta med glögg och saffran
INGREDIENSER
4 Portioner
600 g | Lammgrytbitar |
1 msk | Matolja (till stekning) |
2 st | Gul lök |
3 st | Vitlöksklyftor |
1 st | Chili, färsk, hackad |
1 msk | Valio Laktosfri Smör (till stekning) |
2 dl | Vinglödd, röd eller vit (ej lättglögg som är för söt) |
1 st | Hela skalade tomater på burk |
½ dl | Russin |
1 paket | Saffran |
2 dl | Valio Laktosfri vispgrädde |
1 st | Kikärtor på burk |
Salt och peppar (efter smak) | |
½ dl | Rostad mandel (till servering) |
GÖR SÅ HÄR
Bryn grytbitarna runtom i smör i en panna – salta och lägg i en gryta.
Fräs lök, vitlök och chili mjukt i en panna. Lägg över i grytan med lammet och häll på glögg.
Koka upp, häll i tomaterna och låt sjuda långsamt utan lock i 45 minuter. Se till grytan efter halva tiden så att det inte kokar torrt och späd med lite vatten vid behov. När 45 minuter gått – tillsätt russin, vispgrädde, saffran och kikärtor och låt sjuda ytterligare 15–25 minuter utan lock. Lammet ska vara mjukt och mört när grytan är klar.
Smaka av med salt och peppar och strö över mandel innan serveringen. Serveras med ris eller couscous. En sallad på rödkål, grönkål, äpple och apelsin med senapsdressing är fräscht och gott till.