Bjud på en "fransk paj"
Jordgubbsgalette
Somriga jordgubbar är aldrig fel. Här kommer de som fyllning i en superenkel fransk paj, toppade med en frisk smak av citron.
Ingredienser
6 portioner
Botten
- 200 g Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete – från svenska åkrar
- 50 g florsocker
- 125 g smör (kallt) i tärningar
- Finrivet skal från 1⁄2 citron
- Ca 4 msk iskallt vatten
Fyllning
- 400 g färska jordgubbar, skivade
- 50 g florsocker
- 1 nypa citronpeppar (kan uteslutas)
- 1⁄2 tsk vaniljextrakt
Till pensling och garnering
- 1 ägg
- Lite pärlsocker
- Finrivet citronskal
- Lite hackade pistagenötter
Så här tillagar du receptet (1 timme, 10 min):
1. Värm ugnen till 180 °C, över- och undervärme. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt.
2. Lägg vetemjöl, florsocker, smör och citronskal i en matberedare.
3. Kör det till en jämn smulig massa. Tillsätt vatten lite i taget, tills degen är slät och fast. Forma till en rund boll, platta till den lite, täck med plastfolie, ställ svalt i minst 30 minuter.
4. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen, ställ åt sidan.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut en rundel på ca 30 cm i diameter. Lägg en stor mattallrik över, skär runt så att du får en jämn kant. Lägg bottnen på plåten.
6. Fördela jordgubbarna mitt på degen med hjälp av en sked (spara jordgubbssaften) ca 5 cm från kanten. Vik upp kanten lite över jordgubbarna, tryck till försiktigt så att degen fäster lite.
7. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker. Grädda på mellersta falsen ca 25 – 30 minuter tills pajen är ljusbrun och bottnen genombakad.
8. Låt svalna lite innan servering och fördela jordgubbssaften efter bären över. Servera gärna med glass eller vispad grädde.
baka Citron jordgubbar Jordgubbstårta Mygate Magazine paj sommartårta tårta