Ida Bauhn, kökschef på stjärnkrogen Nour vinner SM i professionell matlagning och tar hem titeln Årets Kock 2025.

Finalen i SM i professionell matlagning avgjordes i dag på Annexet i Stockholm. Efter en intensiv och spännande tävling blev det Ida Bauhn som tog hem segern och nu kan titulera sig svensk mästare i professionell matlagning.
–Jag är helt ställd just nu, det här har inte riktigt landat än. Jag har sett andra vinna under åren men trodde själv aldrig att jag skulle få stå här, det känns helt overkligt. Samtidigt är jag så otroligt glad och tacksam, säger Ida Bauhn, vinnare av SM i professionell matlagning och Årets Kock 2025.
Finalen avgjordes i fyra tävlingsmoment, varav tre moment sedan tidigare presenterats för finalisterna. Det sista momentet avslöjades först på tävlingsdagen. Tävlingsmomenten innefattade att först skapa två olika snacks – ett med löjrom/siklöja och ett med valfri råvara – följt av en kall förrätt med råvaror från nordiska vatten. Därefter väntade det otränade momentet där finalisterna skulle tillaga en varm huvudrätt med anka. Det sista tävlingsmomentet i finalen var att skapa en osträtt i söt eller salt tappning.
– I år har vi satt ihop en finaltävling som verkligen har utmanat kockarna, både tekniskt och kreativt. Uppgiften att komponera en fullständig meny utmanade finalisterna att visa bredd och precision men också förmågan att tänka snabbt, planera och leverera under stor press, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare för Årets Kock.
Det övergripande temat för årets tävling var menyuppbyggnad. Finalisterna bedömdes, utöver smak och metod, på hur väl deras rätter fungerade tillsammans som en fullständig meny, något som var nytt för i år.
– Vi har bedömt både enastående smaker, finalisternas precision och metod samt hur de lyckades skapa rätter som tillsammans bildade en sammanhållen och balanserad meny. Det har varit både spännande och utmanande och vi blev verkligen imponerade över hur finalisterna hanterade helheten och varje moment samtidigt som de visade identitet i sina menyer, säger Jonas Dahlbom, juryordförande för Årets Kock.
Favorittippade Ida Bauhn lyckades bäst med sina rätter och stod som slutlig segrare i finalen Årets Kock 2025. När poängen räknats tilldelades hon 774 poäng.
Vid prisceremonin på Annexet fick hon ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kronor. Närvarande på scen var även juryordförande Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996.
På andra plats kom Jesper Wallqvist med 658 poäng och på tredje plats kom Luqaz Ottosson med 532 poäng.
Ida Bauhns Meny:
Moment 1 – Tema: snacks

Snacks 1:
Grillad siklöja med brandade, akvavitinkokt fänkål och löjrom i en sås på blåmussla.
Snacks 2:
Mousse på svensk anklever, kryddknäcke och gelé på aronia.
Moment 2 – Tema: “Kall förrätt från nordiska vatten”

Citrusbakad havskräfta, ragu på klo och kräftsmör, tomattartar och sockertångsrostad pumpakärna.
Moment 3 – Tema: Varm huvudrätt på anka. Otränad rätt.

Färserad anka, smörstekta trattkantareller och syrat kål.
Moment 4 – Tema: “Salt eller söt osträtt”

Hallands Himmel tillsammans med skum på Wrångebäck och ostsablé på Gammel Pär, rosenkvitten och päronkompott.
– Det har varit en otroligt spännande tävling med ett fantastiskt startfält. Extra roligt är att vi fått se två debutanter verkligen visa framfötterna och placera sig som etta och tvåa i årets final. Det är fantastiskt att se Ida, som enda kvinna i finalgruppen, ta hem segern med sin kreativitet, precision och fingertoppskänsla. Det ska bli så spännande att följa henne under det kommande året som ny regerande svensk mästare i professionell matlagning, säger Helene Kugelberg, VD för Årets Kock.
Om Ida Bauhn
Ida Bauhn, 33 år, bor i Stockholm och arbetar som köksmästare på Nour, som har en stjärna i Michelinguiden. Som debutant i SM i professionell matlagning 2025 imponerade Ida redan i kvalfinalen där hon hamnade i topp med 389 poäng. Med totalt 774 poäng i finalen kan hon nu titulera sig Årets Kock 2025 och svensk mästare i professionell matlagning.
Om tävlingen Årets Kock – SM i professionell matlagning
SM i professionell matlagning har arrangerats sedan 1983 av Årets Kock. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och tilldelas en prissumma om 250.000 kr. Tävlingens beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip.
SM i professionell matlagning arrangeras av Årets Kock AB, vars huvudsakliga uppgift är att driva och utveckla svensk gastronomi.
Här är jurymedlemmarna i Årets Kock 2025:
Smakjury:
H.K.H. Prins Carl Philip
Emma Wixner – AIRA**
Isabella Morrone – Isabella Morrone Private Dining
Marie Skogström – Mat & Vin Slottsparken
Eric Kragh Vildgaard – Jordnær***
Sayan Isaksson – Nour*
Runa Kvendseth – Signatur Kreativ Catering
Adam Dahlberg – Adam/Albin*
Tea Malmegård – DoMa
Menyjury:
Ulrika Karlsson – Krakas
Daniel Berlin – Vyn**
Henrik Norström – Lux Dag For Dag
Metodjury:
Lindor Wink – Wink Studio
Ulrika Brydling – Eldrimner
Peter Asp Jelksäter – Adam/Albin*
Juryordförande för Årets Kock 2025 är Jonas Dahlbom, som själv vann tävlingen 1996. Tävlingsledare är Viktor Westerlind, vinnare av Årets Kock 2009, och råvaruansvarig är Stefan Eriksson, vinnare av Årets Kock 2005.