Pontus Karén Mat & Dryck
Grillad makrill på ben med en asiatisk glace
Du behöver:
1 makrill per person (Fisk idag)
3 röd chili
1 morot strimlad
3 vitlöksklyftor
1 gulbeta strimlad
1 pak choy
Lite cashewnötter (exotic snacks)
5 tsk Fish sauce
2 msk oyster sauce
2 dl socker
2 dl vatten
50 g böngroddar
1 kvist rosmarin
1 tsk flingsalt / fisk
Olivolja
0.5 rödlök picklad
2 lime
3 salvia blad / fisk
Makrillen
Hacka 1 chili, 1 vitlöksklyfta och blanda med 1 tsk flingsalt och cest från 1 lime. Fyll fiskens buk med detta, rosmarinkvist samt ett par blad salvia. Bind upp med “stektråd” och pensla med lite olivolja och salt. Grilla hårt på båda sidor och om fisken behövs kör klart i ugnen på 200’C.
Asiatisk glace
Finhacka 1 chili, skiva 2 vitlöksklyfta och koka upp tillsammans med socker, vatten, fish sauce och oyster sauce. Reducera till ungefär 2/3 är kvar. Sallad. Stek på böngroddarna med lite olivolja och chiliflackes. Skär ner pak choy och skölj i kallt vatten. Skiva den sista chilin, blanda ihop med den strimlade moroten, gulbetan, picklade rödlöken. Vänd runt med lite olivolja samt salt&peppar. Toppa salladen med lite rostade cashewnötter och böngroddarna.
Fred, Kärlek & Passion.
Pontus Karén – Matredaktör för Mygate Magazine
Följ mig gärna på, mygatemagazin.se
instagram: @pontus.karen
Facebook: @foodbypontus
Foto: Emilie Andersson