Mat & Dryck
Finlands snaps är vår – Marskin Ryyppy
Många vet att Finlands historia är starkt förknippad med Marskalk Mannerheim.
Men känner du till historien om Mannerheims sup?
Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867–1951) utsågs till överbefälhavare för Finlands armé i tre olika krig och befann sig i landets ledning under särdeles svåra omständigheter, vid den nya nationens födelse 1917 och under finska vinterkriget samt fortsättningskriget. Men förutom en statsman och militär var Marskalk Mannerheim också en sann gourmet och finsmakare. Inte minst hade han en förkärlek till snaps.
I grund och botten var Gustaf Mannerheim militär och inte politiker. Under 30 år gjorde han en storartad militär karriär i tsarens Ryssland, och tidvis kom han att stå tsar Nikolaj II nära. Mannerheim utbildades till officer i Chevalierregementet i Sankt Petersburg, och under utbildningen fick kadetterna servera vid tsarens middagar. Som lön för mödan fick de alltid en snaps till lunch och två till middagen. De unga kadetterna kom då på idén att fylla sina glas till brädden för att på så vis maximera ransonen. Den vanan bevarade Mannerheim under resten av sitt liv och drack dagligen sin snaps väl kyld, upphälld i glaset till bredden med ytspänning.
Snapsen kom till under väldigt speciella omständigheter i Finlands historia.
När Finland hörde till Ryssland dracks det vodka, men under de kommande bistra krigsåren blev kvaliteten på brännvin allt sämre. Mannerheim ska ha varit särskilt missbelåten med smaken på det så kallade Stickbrännvin som det finska alkoholmonopolet erbjöd det finländska krigshögkvareret i S:t Michel. Något var tvunget att göras med brännvinet och Mannerheim gav sin adjutant i uppdrag att blanda till en snaps för att krydda till och täcka den dåliga smaken på brännvinet. Adjutanten blandade vermouth och gin till brännvinet och resultatet blev “Marskens Sup” (finska: Marskin Ryyppy). Snapsen är omåttligt populär än idag och något av Finlands nationalsnaps som man med stolthet skålar i på Finlands självständighetsdag den 6:e december.
För många har snapsen också en given plats på julbordet, både i Sverige och i Finland. Kocken Erik Lallerstedt summerade dryckens betydelse med följande ord: ”En jul utan marskalkens snaps är som en jul utan tomte.”
Marskens Snaps kan beställas via Systembolagets beställningssortiment:
Marskin Ryyppy (Marskens snaps)
Pris: 299 kr, 500 ml
Art nr: 85812