Recept
BLOMKÅLSKRÄM MED GULBETOR OCH TORKAT RENKÖTT
Systrarna Brydling bjuder på ett riktigt gott recept på blomkålskräm med timjanskokta gulbetor och torkat renkött.
Gulbetorna är vackra i denna rätt men har du andra betor som du vill använda istället går det också bra. Toppa sedan med ett gott skivat, torkat viltkött.
INGREDIENSER
½ st blomkålshuvud
2 st skalade vitlöksklyftor
3 dl ekologisk grönsaksbuljong
25 g smör
½ dl creme fraiche
1 msk sherryvinäger (går bra med annan)
6 dl svamp
3 st kvistar backtimjan
1 st skalad och hackad vitlöksklyfta
smör till stekning av kantareller
salt och nymald svartpeppar
3 st stora gulbetor
1 st finrivet skal och saft av citron
1 msk honung
2 st kvistar backtimjan
20 g tunt skuren torkat renkött
kallpressad rapsolja och timjan till garnering
salt och nymald svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Plocka blomkålen och koka den mjuk i grönsaksbuljong tillsammans med vitlöksklyftorna.
2. Häll av vätskan och lägg blomkål och vitlök i en kannmixer tillsammans med smör, creme fraiche och sherry vinäger.
3. Mixa till en slät kräm och behåll krämen i mixern.
4. Lägg kantareller, timjan och hackad vitlök i en stekpanna med rikligt med smör och stek ur kantarellerna något. Det får gärna vara lite vätska kvar.
5. Ta bort timjanskvistarna och häll i kantareller mm i krämen.
6. Fortsätt mixa tills krämen är riktigt slät.
7. Koka gulbetorna tills de är mjuka.
8. Skär betorna i klyftor, blanda ihop med citronskal och citronjuice.
9. Montera ihop rätten och avsluta med tunt strimlat renkött och timjan, toppa med rapsolja.