Högrevschili, quesadillas, chilisås och koriander
Birria tacos
Högrevschili, quesadillas, chilisås och koriander.
Birria, eller Birria de res, är en mexikansk chiligryta som traditionellt görs på getkött. Den här uppdaterade versionen görs på nötkött och serveras i ostfyllda tortillas (quesadillas) tillsammans med såsen från grytan. Rätten kallas för Birria tacos och är väldigt populär i USA – snart även i resten av världen!
INGREDIENSER
(4 portioner)
Birria tacos
1 kg nötkött (förslagsvis högrev)
1 silverlök
6 vitlöksklyftor
6 guajillochilis
10 árbolchilis
2 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin, mald
0,5 tsk kryddnejlika, mald
Salt och peppar
1 kanelstång
3 lagerblad
30 st små majstortillas
2 pkt mozzarella, riven
Till servering
1 kruka koriander, hackad
1 silverlök, hackad
2 st lime, i klyftor
GÖR SÅ HÄR
Chiligryta
Skala och klyfta silverlöken. Skala vitlöken. Ta bort stjälken från chilifrukterna. Om du vill ha en mildare gryta, skrapa även ur fröna och främst det vita membranet.
Lägg löken tillsammans med den torkade chilin i en kastrull. Tillsätt vatten och låt koka i minst 15 minuter.
Ta av kastrullen. Sila bort vätskan, men spara ca 2 dl som du häller i en mixer. Tillsätt chilin och löken tillsammans med paprikapulver, oregano, spiskummin och kryddnejlika. Salta och peppra. Mixa till en slät marinad.
Skär köttet i stora tärningar. Lägg i en gryta. Tillsätt marinaden och fyll på med vatten tills köttet är täckt. Lägg i lagerbladen och kanelstången. Koka på svag värme under lock, ca 4–6 timmar. Dra isär köttet och låt det koka ytterligare en timme.
Ställ grytan åt sidan. Ta bort lagerbladen och kanelstången.
Tacos
Värm en belagd stekpanna till medeltemperatur. Doppa ett tortillabröd i chiligrytan och skaka av överflödig vätska. Lägg brödet i stekpannan och strö över ost, ca 1–2 tsk. Doppa ytterligare ett tortillabröd i grytan, skaka av och lägg det ovanpå.
Stek brödet tills det är gyllenbrunt, ca 30 sek. Vänd och stek ytterligare 30 sek, tills osten har smält. Gör likadant med resterande tortillabröd och ost.
Fyll alla tortillabröd med kött från grytan. Toppa med hackad lök och koriander. Häll upp såsen som blir över i en skål. Servera tacosen tillsammans med sås och limeklyftor.