Mat & Dryck
Barmästarens bästa sommardrinkar
Sommaren är äntligen här. Ljusa sommarkvällar lockar till umgänge och festligheter. Varför inte imponera på dina gäster med lite härliga sommardrinkar? Teatergrillens prisbelönte barmästare, Mathin Lundgren – författare till drinkboken Barmästarens manual – drinkar & snacks från grunden bjuder på sina sommarfavoriter.
Att blanda egna drinkar är varken krångligt eller tidsödande. I Mathin Lundgrens drinkbokBarmästarens manual – drinkar & snacks från grunden lär man sig att göra goda och välbalanserade drinkar från grunden – utan att för den sakens skull försumma gästerna.
Nu presenterar Mathin utvalda drinkar som passar perfekt till sommarens alla tillfällen och som dessutom är enkla att göra själv hemma.
– Varma, ljusa sommarkvällar lockar svala och fräscha drinkar. Säsongens fantastiska utbud av frukt och bär är perfekta smaksättare till många klassiska drinkarna, säger Mathin Lundgren.
I Barmästarens manual berättar Mathin om de grundläggande drinkfamiljerna ur vilka de flesta av dagens drinkar härstammar. Utifrån dessa familjer grenar drinkarna ut sig – klassikerna, varianterna och de personliga skapelserna. När du lärt dig principerna för varje familj kan du börja experimentera fritt på egen hand. Dessutom ger han tips om prylar och vad du behöver ha i barskåpet, idéer om is och recept på goda snacks som passar bra till drinkarna.
– För mig handlar drinkar om hantverk precis på samma sätt som matlagning där allt görs från grunden. I den här boken försöker jag ge er motivationen och verktygen för att lägga ner det där lilla extra som gör att dina gäster kommer att tala om dina drinkar långt efter det att festen är slut, avslutar Mathin.
Sommarens drinktilltugg får gärna också vara lätta och fräscha med utgångspunkt i säsongens utbud. Se till att välja snacks som går att förbereda i god tid innan gästerna kommer så du kan ägna mer tid åt dina gäster och att njuta av den svenska sommaren.
Gimlet med hallon 50 ml gin 30 ml limejuice 20 ml hallonsockerlag*
Mät upp samtliga ingredienser i en shaker och skaka drinken kall. Sila upp i ett cocktailglas och servera.
*Hallonsockerlag Rör samman 125 gr färska hallon med 3 dl strösocker till det blir en slät syrup. Tillsätt 1,5 dl vatten och rör tills dess att sockret har löst upp sig. Sila av kärnorna från hallonen. Förvara hallonsockerlagen i en ren glasflaska i kylen. Receptet ger ca 4 dl färdig sockerlag. Det går bra att använda samma grundrecept med jordgubb.
Negroni med hallon-Campari 20 ml gin 20 ml söt vermouth 20 ml hallon-Campari*
Mät upp ingredienserna i ett rörglas. Ta fram is och fyll rörglaset. Rör tills drinken har blivit riktigt kall. Sila upp i ett glas över is och servera.
*Hallon-Campari Ta de avsilade kärnorna från hallonsockerlagen och lägg dem i en flaska Campari och låt den stå i en vecka. Sila av eller låt kärnorna ligga kvar i flaskan efter egen smak.
Margarita med agave 50 ml tequila 30 ml limejuice 20 ml agave syrup*
Mät upp ingredienserna i en shaker. Tillsätt is i shakern och skaka Margaritan isande kall. Sila upp drinken över is och njut.
*finns att köpa i välsorterade matbutiker.
Mathin Lundgren står även bakom boken: Barmästarens manual – drinkar & snacks från grunden (Norstedts 2014)
barmästarensmanual drink drinkar drinktipset mathin Lundgren Mygate Magazine mygatemagazinematochdryck sommar Sommardrinkar teatergrillen