Up North BBQ Burger med lax från Norsk Fisk

Up_North_BBQ_laxburger_3500px_H

Sommarburgare med lax från Norsk Fisk med klassiska tillbehör och egengjord barbecuesås.

Ingredienser:

4 portioner

500 g laxfilé utan skinn

salt

svartpeppar

sallad

saltgurka

tomat

lök

Barbecuesås

2 tsk farinsocker

2 tsk senapspulver

2 tsk selleri- eller örtsalt

2 tsk cayennepeppar

1 tsk svartpeppar

2 tsk paprikapulver

1/2 tsk allkrydda

9 dl tomatsås

1/2 worcestershiresås

2 dl vinäger

1/2 riven gul lök

Gör så här:

Börja med barbecuesåsen. Häll alla kryddor och farinsockret i en stekpanna och värm på. Häll därefter på tomatjuice, Worcestershiresås, vinäger och riven lök. Låt puttra på låg värme i ca 1,5 timme, rör om då och då. Såsen ska ha en tjock konsistens när den är klart.

Skär laxen i mindre bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt ägget och mixa till en smet med lite bitar kvar – inte för slät! Salta och peppra. Ställ in i kylen i ca 10 min. Forma sedan till 4 burgare med klassiska tillbehör, barbecuesåsen och pommes frites.