Kocken tipsar - Frida Ronge
FRIDA RONGES SOJAGRAVADE LAX
Vill du att gravlaxen ska få glänsa lite extra? Gör som proffskocken Frida Ronge och bjud på en modern tolkning med smaker från det japanska köket.
Om det är någon som har koll på nordisk-japansk fusion så är det Frida Ronge. I det här receptet lyfter hon gravlaxen med en marinad gjord på soja, mirin och sesamolja. Till laxen serverar hon en fräsch kålsallad och en gravlaxsås med en hint av miso. En given julsuccé!
INGREDIENSER
(4 portioner)
Sojagravad lax
400–500 g benfri laxloin, ASC-märkt
2 dl japansk soja
2 dl mirin
1 msk kallpressad sesamolja
Vintersallad
200 g brysselkål
100 g rödkål
100 g grönkål
1 st svenskt äpple
1 st blodapelsin
20 g dill
3 msk risvinäger
2 msk rostade sesamfrön
1 msk honung
1 st noriblad
Misohovmästarsås
1 msk dijonsenap
1 msk skånsk senap
0,5 msk honung
1,25 dl rapsolja
1 msk japansk soja
1 tsk vit miso
1 krm kaffepulver
20 g finskuren dill
GÖR SÅ HÄR
Blanda soja, mirin och sesamolja i en avlång brödform. Lägg laxen direkt i sojamarinaden, plasta och ställ in i kylen. Vänd på bitarna efter ca 6 timmar. Låt marinera i ytterligare 6 timmar, totalt 12 timmar.
Blanchera brysselkålen och grönkålen i saltat vatten. Strimla rödkålen fint och skär fileér av blodapelsinen. Kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor. Blanda brysselkål, rödkål, grönkål, blodapelsin, dill och äpple med risvinäger, honung och rostade sesamfrön. Klipp noribladen i kvadratiska bitar.
Blanda senapen och honungen i en bunke. Häll i olja i en tunn stråle under vispning. Smaksätt med soja, kaffepulver och hackad dill.
Skär laxen i skivor. Servera tillsammans med vintersalladen och hovmästarsåsen.