Kocken tipsar - Filip Poon
RISOTTO PÅ NAKENHAVRE AV FILIP POON
Sugen på en matig risotto? Gör som Filip Poon och byt ut riset mot nakenhavre. Då får du både en fylligare smak och en mer hållbar måltid.
Nakenhavre är för många en oupptäckt gröda. Det är ett kulturspannmål som ursprungligen kommer från Asien. Nakenhavre innehåller mer energi än vanligt havre och har dessutom en fylligare smak. Här serverar Filip havret i en krämig risotto med zucchini, gröna ärtor och örter.
INGREDIENSER
(2 portioner)
1 schalottenlök, finhackad
1 dl vitt vin
2 dl nakenhavre
ca 1 l grönsaksbuljong
2 dl ärtor
1 dl parmesan, riven
2 msk smör
0,5 st zucchini
1 msk kallpressad rapsolja
1 tsk champagnevinäger
Salt och peppar
Färska örter
GÖR SÅ HÄR
Hetta upp olja i en gryta. Svetta schalottenlöken ca en minut. Tillsätt nakenhavre och vin. Låt vinet koka bort.
Häll i hälften av buljongen i grytan. Låt koka på medelhög värme ca 10 min. Tillsätt mer buljong och koka tills riset börjar mjukna, ytterligare 10–15 min. Lägg i ärtorna och fortsätt koka tills endast lite buljong finns kvar. Tillsätt smör, salt och parmesan. Rör om och smaka av.
Hyvla zucchinin i tunna skivor på mandolin. Dressa med kallpressad rapsolja och champagnevinäger. Servera risotton tillsammans med zucchini och färska örter.
Presenteras av: