Fira Thanksgiving med Jill Johnson och Nashville Stories
Sista torsdagen i november firas Thanksgiving, en amerikansk högtid som kretsar kring familj, vänner och festliga måltider. Efter många år i Nashville har högtiden blivit ett naturligt inslag i höstmörkret för Jill Johnson. Servera Nashville Stories rödvin till middagen, och menyn blir komplett.
Att Jill gillar det amerikanska köket är ingen hemlighet. Thanksgiving handlar om att visa tacksamhet, sprida värme bland sina medmänniskor och att samlas runt en festmåltid.
− I den värld vi lever just nu känns det extra viktigt att visa medmänsklighet och tacksamhet mot sina nära och kära, och samlas kring en hemlagad måltid. När jag tog fram rödvinet Nashville Stories hade jag just det amerikanska köket i åtanke och vad är mer amerikanskt än Thanksgiving? säger Jill Johnson.
Nashville Stories är ett fylligt rödvin från Kalifornien. Vinets inslag av vanilj och smörkola gifter sig väl med typiskt amerikanska smaker som rökighet och sötma, och serveras med fördel tillsammans med en mer kryddig och smakrik Thanksgivingkalkon. Till förrätt föreslås den torra, friska Nashville Stories Prosecco Brut som passar till lättare rätter och som fick ett mycket fint mottagande efter lanseringen tidigare i höst.
Recept: Marias kanelkyckling
4 portioner
1 stor hel kyckling, gärna majskyckling ca 2 kg.
Olivolja
6-8 schalottenlökar, skalade
3 stora vitlöksklyftor, finhackade
½ röd chili, finhackad
½ dl hackad persilja + extra
3 kanelstänger
5 dl rött vin
1 burk hela tomater, à 400 g
4 lagerblad
2 hönsbuljongtärningar
2 stora morötter, skalade och skurna i bitar
½ röd paprika, urkärnad och skuren i bitar
½ gul paprika, urkärnad och skuren i bitar
1 msk strösocker
2 tsk salt och nymalen svartpeppar
- Skölj och torka av kycklingen. Salta och peppra ordentligt. Hetta upp mycket olivolja i en stor (3 liter) stekgryta. Lägg i kycklingen och bryn på alla sidor tills den får färg runtom.
- Tillsätt hela schalottenlökar, vitlök, chili, persilja och kanelstänger. Blanda runt alltsammans och bryn ytterligare någon minut.
- Häll på cirka 2 dl vin och låt det koka ner till hälften. Tillsätt tomater och lagerblad. Smula ner buljongtärningarna, blanda väl och peppra ordentligt. Låt puttra i 5-10 minuter tills buljongen löst sig.
- Tillsätt morötter, paprika, socker, resten av vinet och ännu en generös skvätt olja. Låt sjuda på svag värme under lock tills kycklingen börjar falla isär, cirka 1 timme. Smaka av med salt och peppar. Späd med vatten om det ser ut att bli torrt. Smaka av om det behövs mer salt.
- Garnera med extra persilja och servera till exempel med klyftpotatis.
TIPS! Det är också gott att skära kycklingen i grova bitar och lägga tillbaka i grytan och servera som kycklinggryta.
Nashville Stories röda vin och Nashville Stories Prosecco Brut finns på Systembolaget och kostar 109 kr, respektive 115 kr.
Fakta: Nashville Stories
Ursprung: USA, Kalifornien
Producent: Spring Wine & Spirits AB
Druvor: Petite Sirah, Tannat,
Teroldego, Zinfandel
Alkoholhalt: 14,5% vol
Art.nr: 72113-01
Pris: 109 kr, flaska 75 cl
Distribution: Systembolaget
Fakta: Nashville Stories Prosecco Brut
Ursprung: Italien Prosecco D.O.C.
Producent: Spring Wine & Spirits AB
Druvor: Glera 100%
Alkoholhalt: 11% vol
Märkning: ekologisk
Art.nr: 75708-01
Pris: 115 kr, flaska 75 cl
Distribution: Systembolaget
Jill Johnson Mygate Magazine Nashville Stories prosecco recept rött vin Spring Wine & Spirits vin