Pannacotta kommer från norra Italien och betyder kokt grädde och grundsmaken är äkta vanilj
PANNACOTTA MED SALT KOLASÅS
Pannacotta kommer från norra Italien och betyder kokt grädde och grundsmaken är äkta vanilj. Ni har säkerligen både smakat och bjudit på den förut men det går att förnya upplevelsen genom att smaksätta på olika sätt. Prova gärna vårt recept med äkta vanilj och en touch av salt karamell.
INGREDIENSER
Pannacotta (4 portioner)
• 3,5 dl grädde
• 2,5 dl mjölk
• 100 g socker
• 2 st vaniljstänger, delade och urkärnade
• 3 st gelatinblad
Salt kolasås (4 portioner)
• 120 g farinsocker
• 100 g osaltat smör
• 2 msk vatten
• 2,5 dl grädde
• 2 tsk flingsalt med vanilj. (Skrapa ur lite ur vaniljstängerna och blanda med flingsalt)
GÖR SÅ HÄR
Pannacottan:
Lägg gelatinbladen att dra i lite kallt vatten, ca 10 min.
Värm grädde, mjölk, socker och vanilj. Låt den urskrapade vaniljstången ligga med i under uppvärmningen.
Ta bort från värmen. Krama ur gelatinbladen, lägg i dem i kastrullen och rör om ordentligt. Ta bort vaniljstängerna.
Häll upp i vackra Riedelglas eller annan dessertskål. Låt stelna i kyl i minst 2 timmar.
Kolasåsen:
Smält smör, socker och vatten i en kastrull. Det är viktigt att inte röra utan bara snurra kastrullen för att blanda allt. Skaka den då och då. När såsen kokat 3-4 min och fått en mörkare färg, vispa i grädden och smaksätt med vaniljsaltet.
Receptmakare: Sundqvist