Kocken tipsar - Madeleine Landley
Sötsur högrevsgryta med vitkål, nudlar och majs av Madeleine Landley
Frågar du mig är högrev en av de bästa styckningsdetaljerna man kan välja till en gryta. Detta möra kött, från främre delen av nötdjurets rygg, har en lite grövre textur och mycket insprängt fett, vilket gör att det kan kokas länge.
8 portioner
1 kg högrev
1 stor gul lök
400 g vitkål
½ röd paprika
½ grön paprika
1 stor morot
2 stora vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
smör
1,2 liter vatten
1 msk kinesisk soja
1 burk majskorn (165 g)
100 g äggnudlar
1 dl äppelcidervinäger
1 tsk majsstärkelse
Ansa högrevet från hinnor och skär det till
remsor.
Skala och hacka löken.
Strimla vitkålen tunt.
Kärna ur och strimla paprikorna.
Gnugga moroten ren och skär den till tunna stavar eller
snurra till strimlor i en grönsakssvarv/spiralizer.
Skala och skiva vitlöken tunt.
Skiva chilin.
Smält en klick smör i en stekpanna och bryn
köttet runt om – fyll inte pannan utan bryn
hellre i omgångar.
Ös över sky och kött i en skål.
Smält en stor smörklick i grytan och ha ner gul
lök.
Låt den stekas någon minut och ha sedan
ner paprika, vitkål och morot.
Låt det fräsa några minuter, lägg sedan i köttet och ha ner
vitlök och chili.
Slå på vatten och soja och ha i majskornen.
Blanda allt och höj värmen så att
det börjar koka.
Dra sedan ner värmen så att
det endast sjuder och lägg på locket.
Låt grytan puttra under lock i 90 minuter.
Ha ner äggnudlarna och rör i äppelcidervinäger.
Rör ut majsstärkelsen i en skvätt kallt
vatten och rör ner i grytan.
Låt allt puttra i ytterligare 15 minuter.
Madeleine Landley är just nu aktuell med sin kokbok Allt i ett – rätter.
Det har aldrig varit enklare att laga god mat till vardag och helg!
Att laga allt i samma panna, form eller gryta gör middagsbestyren smidigare för både den stora och lilla familjen. Här varvas moderna recept med upphottade klassiker som exempel heta chutney-chicken nuggets, one pot vego-bolognese, ugnsbakad halloumi, fylld köttfärslimpa och lyxig falukorv i ugn. Dessutom recept på kalla såser att kombinera med de olika rätterna, och varför inte avrunda middagen med någon av de fem lättlagade desserterna?
Madeleine Landley är receptkreatör och matfotograf och driver en av Sveriges största matbloggar Landleys kök. Allt i ett-rätter är hennes andra bok hos Bokförlaget Semic.