Martin Morand vinnare av Dessertmästarna
Det blev skånsk seger i Kanal 5:s Dessertmästarna – igen. Efter tjugofem stenhårda tävlingar där han slagit ut 12 konkurrerande konditorer en efter en stod det i kväll klart att 39-årige Martin Morand från Sankt Olof på Österlen är vinnare av Dessertmästarna 2015.
Från början var de tretton. Inför tisdagskvällens final återstod tre konditorer och kampen om de två finalplatserna var hård. Jonas Nilsson säkrade en finalplats redan förra veckan, och efter en tuff duell knep Martin Morand den andra finalplatsen framför Sabina Karlsson.
Martin Morand, 39 år bor i österlenska Sankt Olof, men kommer ursprungligen från Höllviken. Han arbetar på Cater Event och driver företaget Pastry Inspiration där han jobbar med bland annat catering och dessertkurser. Han tävlar också med det regionala laget Skåne Kulinar som nått stora framgångar i Matlagnings-OS för regionala lag, bland meriterna finns flera OS-medaljer och ett VM-guld från 2014. Martin är smaksäker och har legat på en hög nivå under hela tävlingen.
Martin Morand säkrade vinsten genom en dessert soppa och en trerätters dessertmeny.
– Det är en fantastisk ära. Motståndarna var otroligt duktiga, så det är jättesmickrande att koras till vinnare. Jag är överlycklig! säger Martin Morand om segern.
Detta är tredje året i rad som en konditor verksam i Skåne tar hem segern i Dessertmästarna. 2013 var det Marie Skogström i Malmö, 2014 Joel Lindqvist, även han i Malmö och nu Martin Morand.
Juryn bestod av Roy Fares, Magnus Johansson och Sebastien Boudet.
Dessertsoppan
Tropisk soppa med kokos bavaroise, flamberade bananer och chokladsorbet
Dessertmenyn
Granny Smith-soppa med yuzu -och fänkålspannacotta, sorbet på gröna tomater, fänkålscrudite och rågbrödschips.
Rabarberpuré med Yoghurtmousse, björnbärsorbet, vit chokladcremeux, pistagefinancier, havrecrumble, likörkokta björnbär och björnbärsmaränger.
Chokladbrownie med havtorn och apelsinsorbet, mjölkchokladbavaroise, havtorn- och morotscurd, havtornsmarmelad, hasselnötssnö, havtornsnougatine och italiensk maräng.