Drinktipset
Juicy DEW
Juicy DEW – när Tullamore DEW möter Juiceverket i tre recept på sommardrinkar
Nu är sommaren här och juicetrenden större plats i baren och blir grönare när fokus skiftar från frukt till grönsak. Årets sommardrinkar stavas Juicy DEW, ett koncept signerat Juiceverket i samarbete med den irländska whiskeyn Tullamore DEW. Tillsammans bjuder de på tre drinkrecept där smaker som ananas, polkabeta och selleri möter whiskey hos Vita Kaninens Drinksällskap – Juiceverkets egen cocktailbar.
Sedan en tid tillbaka har Juiceverket, en av Stockholms populäraste juicebarer, smygöppnat dörrarna till Vita Kaninens Drinksällskap, juicebaren i Hornstull som förvandlas till cocktailbar på kvällen. Cocktailbaren kommer under sommaren 2015 servera Juicy DEW, tre drinkar med väldigt skilda smakprofiler.
– Vår utgångspunkt var att använda oss av grönsaker som man vanligtvis inte förknippar med drinkar vilket visade sig bli ett spännande möte med den lena och fruktiga smaken hos Tullamore DEW. Min favorit bland Juicy DEW är Grenoble Cocktail. Kombinationen av selleri, citron, mynta, äpple och whiskey kan se konstig ut på papper men är grym i drinksammanhang. Till alla som vill blanda ihop en egen juicedrink hemma är grundregeln att en drink ska innehålla sött, surt och starkt, då hamnar man oftast rätt. Med Grenoble Cocktail får man även en drink med viss kryddighet från sellerin, säger Sebastian Berggren från Juiceverket med 20 års erfarenhet som bartender.
Drinktrion består av The Chateau Fizz, en fruktig drink med exotisk känsla och smak av ananas. The Polksallad Annie, en drink där svenska smaker från skördelandet som jordighet från polkabetan möter Tullamore DEWs blommiga karaktär. Grenoble Cocktail, komplex drink med friskhet från grönt äpple, myntablad och kryddighet från sellerin.
Till skillnad från andra mer rökiga och tunga whiskeysorter har Tullamore DEW en len karaktär med en tydlig fruktighet vilket gör den till en tacksam whiskey att använda som bas i juicedrinkar. Dock är det en konst att jobba med frukt och grönsaker i drinkar då det finns en utmaning i att hitta rätt balans.
– Många gör misstaget att använda för många sorters frukter och grönsaker i en juicedrink, vilket gör att man kör över drinken med juice och tar ut alla andra smaker. Det eleganta med en drinkblandning är just enkelheten och där har vi Juicy DEW.Drinkarna skiljer sig väldigt mycket åt i smaken men deras gemensamma nämnare är enkelhet. Därför är det bättre att fokusera på några få favoriter, säger Andreas Wilson från Juiceverket.
Juicy DEW kommer serveras under sommaren 2015 på Vita Kanines Drinksällskap som är Juiceverkets egen cocktailbar i Hornstull på Långholmsgatan 19. För dig som är nyfiken ring på klockan efter kl. 19, onsdag till söndag. För dig som inte har vägarna förbi Juiceverket i Hornstull finns recepten nedan.
The Chateau Fizz
Fruktig och tropisk med ett stänk bitter. Rom och Tullamore DEW ger en rund smak som möter sötsyrlig ananas och limejuice.
40 ml Tullamore DEW
10 ml mörk rom
30 ml ananasjuice
30 ml limejuice
15 ml agave
3 stänk bitter
Skaka om och servera i highballglas med krossad is.
The Polksallad Annie
Svenska smaker från skördelandet med jordighet från polkabeta och syrlighet från rött äpple möter Tullamore DEWs blommiga karaktär och toppas med ingefära.
40 ml Tullamore DEW
15 ml Dubonnet
25 ml citronjuice
15 ml sockerlag
20 ml polkabetsjuice
10 ml juice från rött äpple
4 ml ingefärsjuice
Skaka om och servera på is.
Grenoble Cocktail
En komplex drink där whiskeyn står i centrum och byggs upp med friskhet från grönt äpple, myntablad och kryddighet från sellerin.
40 ml Tullamore DEW
10 ml grön Chartreuse
20 ml citron
15 ml socker
15 ml sellerijuice
15 ml juice från grönt äpple
4 myntablad
Skaka om, dubbelsila och servera i ett cocktailglas.