Gästbloggen
Gäster till festen – En enkel guide hur du beräknar mat & dryck!
Våren och försommaren är den vackraste och enligt oss den enklaste årstiden att bjuda till fest. Vi har blivit så inspirerade och har därför sammanfattat några tips i enkel liten guide som vi hoppas kommer till användning!
Förberedelser – inköp:
Innan du börja skriva ner din inköpslista tänk till lite extra kring vilken ”typ” av fest du vill ha. Ska det vara exklusivt eller lite mer avslappnat? Är det något som ska firas eller vill du ta upp något tema? Räcker det med bara tilltugg? Ska ni vara utomhus eller inomhus? Frågor som dessa hjälper dig med matinköpen och vägleder dig kanske även i frågan vilka vänner som du vill bjuda till just den här festen. Kom ihåg att oavsett fest, såväl den stora som den lilla, är det A och O vad gäller planering av inköp att alltid runda uppåt!
Beräkna tilltugg:
Räkna med ca. 6 st tilltugg per person. Tänk även på att tilltuggen ska vara nätta och lätta. En bra måttstock brukar vara att de ska inte vara större i storlek än att du kan stoppa hela tilltugget i munnen.
Beräkna buffématen:
Utgå från säsong och servera gärna mycket vegetariskt och grönt. Så här i försommartider finns det en uppsjö av primörer att välja bland. Se även till att bjuda på mat som smakar bra rumstempererat t ex en stor grekisk sallad, potatissallad med vinägrett, tunt uppskuren Prosciutto och goda kryddiga turkiska korvar. Vissa sallader smakar bättre om dressing serveras vid sidan av, alternativt kan du hälla över dressingen precis innan gästerna kommer.
Tips: Sallader mår bäst av om du ställer fram lite i taget. Se även till att utnyttja allt ätbart i trädgården som örter, vilda blad och blommor. Garnera t ex salladen med späda maskrosblad!
Beräkna alkoholfria alternativ:
Läsk, juice, ayran: Räkna ca 4 dl /person. Se till att hålla allt väl kylt (särskilt ayranen) och se till att ha en stor karaff med vatten tillhands, smaksätt med gurka, citron eller färsk mynta, det både smakar och ser festligare ut.
Beräkna dryck:
Vin: De flesta kunniga inom området uppskattar att 1 flaska vin räcker till minst 2 person, vilket bör räcka till 2-timmars festen.
Öl: Vi tycker att 2 flaskor (kall) öl/person första timmen är lagom. Därefter 1 öl/person per timme.
Beräkna dessert:
Desserten ska inte överdrivas utan ska mer fungera som en smakbrytare.
Vi rekommenderar:
1 bit kaka per person. Ett urgott alternativ är att servera mindre bitar Baklava. Recept.
1 skopa yoghurtglass eller sorbet/person.
Komplettera desserten med stora vackra fruktfat. Blanda bär och uppskurna bitar av melon. Om du har gott om tid så gör små minispett med bär, toppa med färsk mynta eller citronmeliss. Servera lätt vispad yoghurtgrädde till frukten. Recept:
Generella riktlinjer att tänka på:
- Bjuder du på vin så se till att köpa mer vitt och rosé än rött (till sommarfesten).
- Placera servetter på lite olika platser och köp gärna några med lite extra färg och mönster!
- Se även till att ha lite extra av följande mat hemma: Halloumi, vitost (Feta, oriental white, salladsost Classic, fårost), grekiska marinerande oliver i vaccum, kex eller sesamstick. Alla dessa produkter är fantastiskt bra ”buffert”mat om det skulle komma eftersläntrare till festen eller om du (trots vår guide) råkar ha beräknat fel! Alla dessa produkter har dessutom lång hållbarhet!
- Gör extra mycket av de rätter som du uppskattar kommer vara extra populära tex minipajer med feta, olivoljesmör, olika röror eller saftiga mini köfte.
- A friend in need is a friend in deed: Se till att ha någon bland gästerna, en gullig granne eller nära släkting, som kan hugga in och hjälpa till att steka upp halloumi, skära upp feta eller annat om det nu skulle vara så att maten plötsligt tar slut. Glöm bara inte att återgälda tjänsten vid nästa festtillfälle!
- The devil is in the details: Planering och beräkning ska inte underskattas – om du vill skapa en riktig bra fest. Ju mer du planerar ju mer kommer du kunna slappna av under kvällen och eftersom det är din fest är det viktigt att just du har roligt!
Gästblogg: Larsa Foods