Kocken tipsar - Madeleine Landley
Lammfärsjärpar med fetaost, rosmarin, klyftpotatis och oliver komponerat Madeleine Landley
Det här är typisk ”plåtmat” där allt lagas samtidigt på samma ugnsplåt. Jag tycker att det är gott när både vitlökar, oliver och feferoni tillagas tillsammans med potatisklyftorna. Lammfärsen går bra att byta mot nötfärs.
Lammfärsjärpar
500 g lammfärs
1 ägg
1 tsk rosmarin
½ tsk torkad oregano
½ tsk lökpulver
salt, svartpeppar
1 vitlöksklyfta
100 g fetaost
smör
ev 4 träspett
Tomat- och paprikasalsa
1 dl krossade tomater
3 msk ajvar
salt
1 krm lökpulver
1 tsk torkad oregano
800 g fasta, avlånga potatisar
salt, grillkrydda
1 hel vitlök
1 dl svarta kalamataoliver
12 inlagda feferoni
Gör såhär:
Blanda färsen tillsammans med ägg, rosmarin,
oregano, lökpulver, salt och peppar i en skål.
Skala och pressa i vitlöken.
Blanda ner smula fetaost och forma till 4 korvar.
Värm en stekpanna riktigt varm och ha i en klick smör.
Stek järparna hastigt runt om så de får yta och lägg
dem sedan på en tallrik.
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda krossade tomater, ajvar, salt, lökpulver och oregano i en
minigryta eller en ugnsfast skål.
Gnugga potatisarna rena och skär dem till 6
klyftor på längden.
Placera ut potatisen på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och pudra
över salt och grillkrydda.
Lossa vitlökarna från fästet och skär bort den hårda bottenbiten.
Fördela ut vitlökarna, med skalet kvar, bland potatisklyftorna.
Ställ skålen med tomatsalsan på ugnsplåten med potatisen.
Ställ in plåten i ugnen i 15 minuter.
Ta ut plåten och vänd runt potatisen.
Fördela ut oliver och feferoni bland potatisen och ställ
in plåten i ytterligare 15 minuter.
Ta ut plåten och lägg på järparna.
Ställ in i ytterligare 20 minuter, totalt 50 minuter.
Trä eventuellt upp järparna på spett innan servering.
Servera gärna med naturell yoghurt.
Madeleine Landley är receptkreatör och matfotograf och driver en av Sveriges största matbloggar Landleys kök. Allt i ett-rätter är hennes andra bok hos Bokförlaget Semic.