Ta vara på höstäpplena i en äpp-ale-paj
Mattias Ljungberg, Tössebageriet med äpp-ale-paj.
Nu är det högsäsong för svenska äpplen och Tössebageriet – som låg bakom succén semmelwrapen – tipsar om att ta vara på skörden i en äpp-ale-paj. Att låta äpplena marineras i ale innan de bakas gör att de behåller sin friska syrlighet, samtidigt som humlen i alen balanserar sötman och lyfter fram äppelsmaken. Tössebageriet i Stockholm kommer att servera äpp-ale-paj under hösten, med premiär på torsdag den 3 september.
Varje år äter vi svenskar omkring 12 kg äpplen per person* och höjdpunkten inträffar under hösten när det är skördetid för våra svenska äpplen. Vi mosar, mustar, lagar och bakar, men storfavoriten är den klassiska äppelpajen.
Nu tipsar Mattias Ljungberg – ägare av Tössebageriet som nyligen utsågs till Årets konditori 2015 av White Guide, hjärnan bakom semmelwrapen och skapare av årets kungliga bröllopstårta – om en variant på äppelpaj bakad med öl. En äpp-ale-paj!
– Äppelpaj är ett av våra mest klassiska bakverk men jag tycker inte man ska vara rädd för att experimentera med olika smaksättningar! Ale och äpplen är en spännande kombination där humlen i ölet lyfter fram äppelsmaken på ett elegant sätt, säger Mattias Ljungberg.
Ölet som använts till Äpp-ale-pajen heter Queen of Hops och är en så kallad Session IPA, en lågalkoholhaltig India Pale Ale med blommig och fruktig karaktär samt en ton av citrus. Det går även fint att använda en mörkare ale eller stout, exempelvis Guinness, för en mustigare smak.
Receptet till äpp-ale-pajen är framtaget av Mattias Ljungberg på Tössebageriet, och pajen kommer att börja säljas på Tössebageriet nu på torsdag den 3 september. Men den går även utmärkt att baka själv.
Recept äpp-ale-paj
Mördegsbotten 1 ¾ dl socker 300 g smör 7,5 dl vetemjöl1 äggCrunch 160 g hasselnötter 1,5 dl muscovadosocker 1,5 dl farinsocker En knapp dl vetemjöl 50 g smör ½ tsk salt |
Fyllning 1 flaska Queen of Hops 10 stycken Granny Smith-äpplen, skalade och skivade 2 ¼ dl socker 1 vaniljstång ¼ dl cognac En klyfta citron 200 g mandelmassa 100 g smör 2 små ägg |
Gör så här
Mördegsbotten
- Blanda ingredienserna till mördegsbottnen till en jämn deg. Fodra en bakform på bottnen och kanterna.
Fyllning
- Koka upp ale, socker, vanilj och äpple och låt sjuda tills äpplena börjar mjukna lite. Tillsätt citron och cognac. Ställ åt sidan och låt dra någon timma och sedan rinna av i en sil.
- Kör mandelmassan mjuk i matberedare genom att tillsätta små klickar smör med jämna mellanrum. Tillsätt sedan äggen ett och ett. Stryk ut massan jämnt ovanpå mördegen i formen.
Crunch
- Kör nötter och socker i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och kör ihop till en smulig massa.
Fyll formen med äpplen, häll på nötsmulet och tryck till lätt. Baka pajen i ca 40 minuter i 180 grader.