Pontus Karén Mat & Dryck

Foto: Emilie Andersson
Pontus Karén – kock, receptmakare & matskribent!
Matprofilen Pontus Karén – kock med stor passion för matlagning och restaurangvärlden. Pontus kommer ursprungligen från Stockholm där han bland annat arbetat på Operakällaren at Friends Arena, Mister French, Restaurang B.A.R och München bryggeriet. Han har även utbildat sig som bartender via EBS i London och är numera bosatt på Frösön där han senast var köksmästaren på Frösö park hotel. Pontus syn på mat är ren och enkel, bra råvaror skapar god mat. Han hittar mycket av sin inspiration från det italienska köket där man jobbar med rena smaker. Pontus jobbar helst med fisk, lokala råvaror och experimenterar gärna med “kompost” mat.
Med matpassion och glädje för restaurangvärlden kommer Pontus att dela med sig av recept, tips i köket och massor av matinspiration!
Pontus Karén – Mat & Dryck Matkreatör Mygate Magazine
Vill du följa med på min matresa, följ mig på, mygatemagazin.se.
instagram: @foodbypontus
Facebook: @foodbypontus
Är du intresserad av ett samarbete, få mer information eller komma i kontakt med mig välkommen att kontakta Nathalie Bergström på Bergström Public Relations.
Annons

Varmrökt laxmousse med forellrom & caviar på friterat rispapper
Vintips: Vitt vin och Champagne Vi matchade med Moët & Chandon, Veuve Clicqout och Champagne Ruinart Blanc. Vitt vin: Cloudy Bay Savignon Blanc Du behöver för 4 personer. Rispapper 1 dl rapsolja till fritering. Ca 150 g varmrökt lax (Korshags) 5 dl cremé freiche. Salt & peppar Saft från 0.5 Citron 1 tsk dijonsenap Forellrom (Quality Caviar) Gör så…

Rödbetsgravad lax med Poké Bowl buffé
Årets rätt är ju en form av bowl så varför inte anamma det och bryta gamla påskbuffer och erbjuda en påsk bowls buffé istället? Vintips: Champagne Vi matchade med Moët & Chandon, Veuve Clicqout och Champagne Ruinart Blanc. Du behöver för 4 personer. Till laxen. Ca 500 g rå lax (Korshags) 1 stor rödbeta 1…

Nyttiga zucchini chips
Super enkelt att göra dina egna kvälls chips eller varför inte till festen? Du behöver för en “liten” skål chips. 1 zucchini. Salt & peppar. Gör så här. Skiva zucchinin på mandolin i ca 2 mm skivor. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och salta. Vänta ca 10 min och “dutta” med papper så…

Citrusvåffla med forellrom
Lyxbrunch! Citrusvåffla med forellrom komponerat Pontus Karén. Receptet är framtaget i samarbete med brunchsthlmn.se Antal: ca 4 våfflor Ingredienser – Våffelsmet: 1 dl mjölk 0.5 dl kallt vatten 4 st (normal stora isbitar) Cest från 0.5 citron 2 tsk salt 1 tsk bakpulver 2 hela ägg Ca 3.5 dl vetemjöl 30 g smält smör. Ingredienser –…

Passiontini – en klassisk cocktail till vårens festligheter
Helt enkelt en variant på en klassisk favorit Dry Martini fast med passionsfrukt och en doft av fläder. Du behöver 5 cl Forest dry gin. (Norrbottens Destilleri) 1 cl Noilly prat 3 cl Ekologisk osötad passionsjuice 1 cl Fläder koncentrat. Gör så här. Häll i Noilly praten i en rörglass (eller shaker) fyll med is…

Bjud på en “Norrlänning”
För er som gillar lite mer bittra drinkar. Enkla att göra och fantastiska att avnjuta helst när det är riktigt varmt ute. Jag kallar den “Norrlänningen – En bitter jävel..” Drinkrecept 4 cl Mountain dry gin från @norrbottens_destilleri 3 limeklyftor (halvade) 1 tsk råsocker 1 dash angostura Krossad is Muddla limen med råsockret, på med…

Pontus Karén testar gin från Norrbottens Destilleri
Nu under ett par dagar har jag testat @norrbottens_destilleri olika Gin sorter och jag måste säga wow! Vilka karaktärer båda har, har ni inte testat så gör det! Enligt mitt tycke bör dom hamna i en dyrare klass än vad dom gör nu, vet inte vad det är med att dricka fin Gin både i…

“Köttfärs & svamp Quesadillas”
ENKEL MAT för mig är tex en Quesadillas. Smakrik, ostig, chrunchig, “billig”, krämig och framförallt salt & het. Doppa i lite vitlökssås = en bra middag eller gott snacks eller bra “shareing” tillbehör på middagen. Här kommer receptet. Köttfärs & svamp quesadillas med salsa, cheddarost blandning, sriracha & vitlökssås. Du behöver för 2 port. 1…

Produkttest av Kullamust blandade smaker
I samarbete med @kullamust så fick jag testa några av deras produkter nu under min #28dagarsutmaning där jag har under februari varit helt alkoholfri samt avstått från godis och läsk. Deras produkter är gjorda utan tillsatt socker, alkohol och från 100% frukt. Min utvärdering av produkt testningen? WOW! Underbara, rena och framförallt såå friska till…

Raggmunk med fläsk, lingonsylt & färsk persilja
Du behöver för 4 personer (ca 3 små raggmunkar per person). 4 stora matpotatisar. 2 dl mjölk. 100 g smält smör. 2 tsk salt. 2 msk vetemjöl. 2 ägg. Peppar efter smak. 3 paket stekfläsk eller bacon. Lingonsylt eller råröda lingon. Persilja. Gör så här. Blanda alla ingredienser förutom potatisen ordentligt (en lite tjockare pannkakssmet…

Räkmacka att ha med på vandringen
Du behöver för 4 mackor. 4 mackor (jag valde polarkaka) 500 g frysta handskalade räkor. 3 dl färdig majonäs. Saft från 0.5 citron. Salt & peppar. Ca 2 cm fin strimlad purjolök. 1 halv fin hackad rödlök. 1 halv fin hackad chili. 1 tsk dijonsenap. Gör så här: Tina räkorna och pressa ur allt vatten….

Tartar med kapriscremé och riven pepparrot på friterat tunnbröd
Ytterligare en härlig liten förrätt som går att göra i lite större storlek (som förrätt) eller i canapée storlek. Du behöver för ca 20 canapée. (4 port förrätt). 300 g nötinnanlår. 1 tsk dijonsenap. 1 tsk olivolja. 1 liten burk “små kapris”. 1 pepparrot. 3 dl creme fraiche 1 tunnbröd. Salt & peppar. Rapsolja för…

MAAAGISKA SEEMLOR!
Alltså dessa semlor jag knåpade ihop idag på jobbet blev så jävla bra och var relativt enkla. Så kände att jag kan dela med mig av dom till er. Receptet på bullarna. För ca 10 bullar. 30 g jäst. 1 tsk salt. 3 dl mjölk. 90 g smör. 1 ägg. 2 dl socker. 4 tsk…

Svamptoast med picklad rödkål
En riktigt härlig Svamptoast till lunch eller varför inte middag? Du behöver för 2 personer. 2st bra bröd att rosta, jag använde vanligt rostbröd. 3 dl vispgrädde 200 g svamp 1 gullök 150 g smör 1 bit rödkål (ca 100 g strimlat) 1 pkt sockerärtor 1 bit hårdost 1 dl ättika 2 dl socker 3…

Chiliglacerade kycklingklubbor och svartpepparmajonäs med mozzarellasallad
En utsökt familjemiddag eller avslappnad middag med vänner. Du behöver för 4 pers. Kycklingklubborna. Ca 1 kg kycklingklubbor. 1 dl kycklingfond. Salt. 1 msk timjan. Vatten. 1 dl vitt vin. 1 msk spiskummin. 0.5 tsk curry. 1 hel röd chili. Glaze. 1 dl farinsocker. 1 msk sriracha. 1 dl ketchup. 3 dl fond (som du…

Moules marinière
En fantastisk rätt som går hem hos väldigt många och är enkel att göra! Du behöver för 4 pers. 2 nät blå musslor. 1 Silverlök. 1 Röd chili. Färsk persilja. 1 dl vitt vin. 50 g smör. 3 dl grädde. Salt & Peppar. Gör så här: Finhacka silverlöken och chilin. Bryn i smör tills det…

Hjorttartar
Här har ni ett magiskt recept på en hjorttartar. Perfekt att servera som förrätt eller som brunch rätt. Denna rätt och recept tog jag fram i samarbete med @brunchsthlm.se Psst.. Har du ingen hjort funkar vilket vilt som helst. Ingredienser för 2 p. ca 140 g hjort (annars funkar något annat vilt) 1 msk råa…

Att göra egen pasta är enklare än du tror
Du behöver för 2 personer. 1 helt ägg. 1 äggula. 1 tsk salt. 2 dl Durumvete. 1 tsk olivolja. Gör så här: Häll 2 dl durumvetemjöl på en bänk yta och gör ett “hål” i mitten av högen. Häll sedan i ägget och äggula, salt och olivolja i hålet. Arbeta allt till en fast deg,…

Laga Pontus Karéns Torskrygg med goda tillbehör
Mjukbakad Torskrygg med slät potatispuré, bryssekål, prosciutto chips & Rosmarinsvinägrett Du behöver för 4 personer. 4 fina bitar Torskrygg Färsk rosmarin 1 dl olivolja 1 msk champagnevinäger 10 brysselkål Salt&peppar 2 paket skivat prosciutto 300 g potatis 150 g smör 1 dl mjölk Gör så här. Torsken. Gör en 10% salt lag och låt torsken…

Smörstekt fläskkotlett med knaprig bacon, gräddsås, rostad potatis och citruspanko
Du behöver för 4 personer. 0.5 kg potatis 4 kotlett bitar 1 kvist rosmarin salt & peppar 3 dl grädde 2 dl panko cest från 1 citron 1 paket bacon Gör så här. Potatisen. “Kvarta” potatisen och krydda upp med salt, peppar, några rosmarin blad och olivolja. Rosta i ugnen på 200’C i ca 25…

“Smörstekt aubergine med brynt smör”
Bjud dina gäster på en utsökt festlig förrätt. Du behöver för 2 personer. 1 Aubergine 150 g smör (50 för stekning och 100 till brynt smör) Salt & Peppar ca 100 g hårdost (peccorino är att föredra) ca 10 cocktail tomater 1.5 dl olivolja Kruspersilja. Gör så här. Börja med att skiva Auberginen i ca…

Oreo cheesecake av Pontus Karén
En dessert som är super enkel och snabb att göra. Du behöver för 4 port. 2 paket oreo. 5 dl Philadelphia. 1 dl vispgrädde. 100 g vitchoklad. Cest från 0.5 apelsin. Cest från 0.5 citron. Färska bär. Citron melisse för garnering. Gör så här. Dela på kexen och ta ut det “vita” och lägg det…

Shiitake & skogssvamprisotto med gruyere ost
Du behöver. 2.5 dl avorioris Ca 1 L kycklingfond (utspädd) 1 schalottenlök 100 g svampblandning. 60 g shiitake svamp. 50 g smör. Olivolja. 1 msk vispgrädde. Ca 100 g Gruyere ost. Persilja. Salt&peppar Gör så här. Finhacka schalottenlöken, hacka svamparna och bryn med löken. Häll på riset och rör runt tills riset blivit varmt och…

Gubbröra med rökt makrill & makrillsrom
Du behöver för ca 4 mackor 0.5 rödlök. 5 kokta potatisar. (kalla). 2.5 dl majonäs. Finhackad dill efter egen smak. Salt & peppar. 2 kokta ägg. Ca 100 g färdig rensad rökt makrill (Fisk idag) 4 skivor valfritt bröd. 1 msk dijonsenap. (Johnny’s Dijon) Ca 50 g makrillsrom Gör så här. Hacka ner rödlök, potatis,…

Cinco de mayo & taco tisdag!
Hur mer passande är det inte då att jag tipsar om ett recept på mexicos mest vanliga salsa. Här kommer det! Du behöver. 1 röd chili. 1 torkad chipotle chili. 1 silverlök. 0.5 färskpressad lime. 3 färska tomater (jag föredrar kvist) Koriander efter din smak (jag kör ca 10 kvistar). 2 vitlöksklyftor. 2 msk olivolja….

Vitsparris smaksatt med citron, rosepeppar och vitvinsvinäger
Vitsparris smaksatt med citron, rosepeppar och vitvinsvinäger. Du behöver för 2 port. Ca 6 st sparrisar. 1 schalottenlök. Ca 100 g rumstempererat smör. 0.5 dl grädde. Ca 2 dl vitvinsvinäger. 1 tsk rosepeppar. 1 citron. Salt. Gör såhär. Skala sparrisen och lägg i en värmetålig form. Koka upp 0.5 dl vitvinsvinäger, 0.5 L rikligt saltat…

Tomatbaserad fisk & skaldjursgryta
Du behöver för 4 personer Ca 400 g fisk (jag hade färsk havsabborre från Kvaltitetsfisk Ca 300 g blå musslor från Kvalitetsfisk 1 gul lök 1 chili 3 vitlöksklyftor 1 paket krossade tomater 1 selleri stjälk Ca 5 kvistar dill 1 dl vitt vin Vatten Salt & peppar 1 msk socker Olivolja för stekning 1…

HJORTTARTAR MED LINGON OCH CHILI
HJORTTARTAR MED LINGON OCH CHILI KOMPONERAT PONTUS KARÉN FÖR BRUNCH STHLM Hur gott? Vår matredaktör Pontus Karén har komponerat ett riktigt samarrigt recept på en Hjorttartar i ett matkoncept i samarbete med Bergström PR och Brunch STHLM. Receptet på Hjorttartar med lingon och chili hittar du www.brunchsthlm.se där du även hittar fler härliga recept komponerat Pontus….

Tater tots – ett bra bar snacks av Pontus Karén
Tater tots. Receptet skapades för att minska svinnet efter man skurit pommes frites bitar. Det skapades redan 1953. Men detta recept är min version på det, ett enklare, smidigare och enligt mitt tycke godare. Du behöver. 4 stora fasta potatisar. 1 gullök 1 vitlök Ca 30 g finhackad persilja. 2 dl maizena 0.5 L rapsolja…

Smörstekt kotlett med konfiterad tomatsallad och rotselleripuré
Du behöver för 2 personer 2 kotlett bitar (jag rekommenderar något lokalt med fettkappa). 300 g rotselleri skalad. 100 g smör. 1 dl mjölk. 2 salladslökar. 1 röd chili. 2 vitlökar. Olivolja (tillräckligt för att täcka tomaterna) 2 plommontomater. Gör så här. Kotletterna. Salta och peppra sen stek i olivolja beroende på hur tjocka men…

Citrusbakade morötter med hackad råbiff, brynt smör och riven hård ost
Råbiff Du behöver för 4 port. 100 g brynt smör. 1 bakpotatis. Ca 400 g fin ryggbiff. Hela kapris. Hård ost. Olja till fritering. 4 morötter. 1 citron. 1 påse mandelspån. Honung. Hackad persilja. Gör så här. Skär bakpotatisen i julienne form (smala strimlor). Fritera hårt så dom blir riktigt krispiga, låt rinna av på…

Rödbetscarpaccio med stekt grönkål och getostcremé
En underbar och enkel förrätt som faller dom flesta i smak! Du behöver för 4 port. 2 rödbetor. 1 påse pumpafrön. 1.5 dl grekisk youghurt (från konstantines). 1 förp getost (från konstantines). 4 “blad” grönkål. Ca 120 g tärnad fläsk. Lite champinjoner. 1 gullök. Salt och peppar. Smör till stekning. Gör så här. Getost creme….

Chilipasta med färsk salvia och chorizo av Pontus Karén
Du behöver för 2 port. 1 chili. Färsk salvia. Valfri pasta. 3 dl grädde 1 gullök. 1 vitlöksklyfta. 2 chorizokorvar. Salt och Svartpeppar Gör så här. Koka pastan enligt förp men ta av 2 minuter före “färdig” tid. Häll av vattnet. Hacka löken, vitlöken och chorizon. Stek på högvärme tills de har fått färg. Slå…

Helgrillad Dorado med cruditesallad och citrusvinägrett
Du behöver för 2 pers. 2 hela Dorados (Kvalitetsfisk) 2 gröna sparris 4 rädisor 100 g blomkål 1 gulbeta 1 chili 1 dl olivolja Saft från 0.5 citron Salt&Peppar Olivolja till fisken Flingsalt 1 msk champagne vinäger Gör så här: Fisken Här är mer tips än recept. Men när du helgrillar en fisk så se…

Nytt samarbete med Warg Of Sweden
Warg of Sweden och Pontus Karén inleder ett samarbete.Bakom samarbetet står Bergström PR & Mygate Magazine. Ett spännande samarbete och resa väntar. Tillsammans delar vi samma värderingar för hållbarhet och miljö. Så det kändes självklart att starta ett samarbete tillsammans. Warg Of Swedens skärbrädor består av 100 % Ek, dom är insmorda med ett eget…

Sveriges kanske starkaste bransch ner på knä
Den hårt drabbade Restaurang- och turismbranschen i Sverige. Ja, jag pratar om just denna bransch då det är den branschen jag lever, jobbar, umgås och är insatt i. Branschen som just nu har tvärstannat, konkursat och kommer att få många år av uppförsbacke, den kommer aldrig vara densamma. Den har redan börjat skifta, ändras och…

Chokladmousse med grekisk youghurt och färska bär
En riktigt trevlig och välbalanserad efterrätt som alltid brukar gå hem hos gästerna. Du behöver för 4 port. 8 dl grekisk youghurt (Konstantines) 3 dl vispgrädde 100 g mörk choklad 2 msk socker Färska bär Flingsalt Gör så här: Smält chokladen i en skål i mikron. Vispa upp grädden med socker tills den blir fluffig…

Grillad makrill på ben med en asiatisk glace
Du behöver: 1 makrill per person (Fisk idag) 3 röd chili 1 morot strimlad 3 vitlöksklyftor 1 gulbeta strimlad 1 pak choy Lite cashewnötter (exotic snacks) 5 tsk Fish sauce 2 msk oyster sauce 2 dl socker 2 dl vatten 50 g böngroddar 1 kvist rosmarin 1 tsk flingsalt / fisk Olivolja 0.5 rödlök picklad…

Ett par ord om svenskarnas favoritfisk – Laxen
Jag vet inte riktigt om jag ska kalla det här för en härlig lite läsning för er, däremot känner jag mig nästan liten tvungen både som sportfiskare och kock att förklara lite om den norskodlade laxens baksida. För snart ett år sedan gick svd.se ut med en artikel där de hade pratat med sportfiskaren Mikael…

Midsommarnatt
Akvavit… Så mycket mer än bara en högtidssnaps. Visste du att snaps av dess flesta sort är en sjukt bra “blandsprit” tack vare sin kryddighet. Dom funkar även riktigt bra året runt som “smakhöjare” före maten. Jag skapade en drink på Åhusakvavit för er att pröva. Den fick namnet “Midsommarnatt” då den är uppskattad men…

Getost toast canapée style
En härlig, smakrik, läcker Canapée som är lätt att göra och trevligt att erbjuda vid gästernas ankomst. Du behöver. 2 gula betor. 2 röda betor. 2 polka betor. Ca 50 g pinjenötter från Exotic Snacks Honung. 1 baguette. Ca 2 paket ekologisk getost från Konstantine’s. Gör så här. Toasten. Skiva baguetten i 1 cm tjocka…

Souvide majskyckling med fetaost sallad
Du behöver en vaccummaskin och souvide maskin för detta recept. Du behöver för 2 personer. 2 majskyckling filéer Ca 100 g böngroddar 1 chili Ca 100 g fetaost. Olivolja Ett huvud rosesallad. 1 röd paprika 1 krispsallad huvud Några körsbärstomater. 1 rödlök Färsk rosmarin Färsk timjan Salt&peppar 2 vitlöksklyftor 1 tsk paprikapulver. Gör så här….

Färsbiffar smaksatta med tomatsås
“Får du ibland kvar tomatsås från middagen?” Här kommer ett recept med färsbiffar som är smaksatta med “gammal” tomatsås, vitlökspulver, cayenne peppar, grädde, salt&peppar och grädde. Serveras med smörstekt lök, chili & brysselkål & lättstuvad pasta. ° Du behöver för ca 3 port. 1 gul lök. 1 chili. Ca 10 brysselkål. 500 g nötfärs. Salt&peppar….

En insyn bakom kulisserna
Ytterligare en hemmakock och matblogg – nej, En hybris av att vara bättre än någon – nej, En översittare som tror sig veta bäst – nej. Inget av det här kommer ni få läsa från mig. Min förhoppning är att kunna dela med mig av kompetens jag fått från mina 14 år i branschen hos…