Fredrik Jonsson Mat & Dryck
Fredrik Jonsson
2015 tävlade Fredrik i Sveriges Mästerkock där han blev en av säsongens förgrundsfigurer. Därefter har han lagat mat i TV4 Nyhetsmorgon, tävlat i Baren Pop Up och Fångarna på Fortet. Han är vinnare i Stockholms stads recepttävling i projektet “Klimatsmarta stockholmare” och hösten 2015 MatHem & Tasteline´s gästkock. Vi kommer att få följa Fredrik på unika utflykter och specifika händelser inom gastronomins värld.
Fredrik Jonsson Mat & Dryck
Viktigast av allt, ta hand om varandra
Här kommer ett till recept på julmat. Nej, det vet jag att ni kan finna på hundra andra ställen, säkert har ni redan snappat upp det som ni har eller ska laga. Klassiska recept på klassiker, nya varianter och variationer. Det ”gröna” inslaget som åter igen, ända tillbaka till 70-talet, revolutionerar julbordet. Allt går i…
Saxiskt salt med egyptisk form
Jag ligger i riskzonen för missbruk. Livet erbjuder mycket gott och åter igen har jag blivit hög på livet. En grådisig morgon i november förgylldes av sinnesnjutningar och helt plötsligt började solen och skina. Jag känner själv att ju mer jag lagar mat desto mer avtrubbad blir jag. Jag ligger i riskzonen för att ha…
En annorlunda kokbok – till barn – för familjer – Fredrik Jonsson
Oavsett om man lagar mat, skapar recept eller skriver en artikel, så måste skapandet grunda sig i en och samma känsla. Man måste göra det med sitt ”hjärta”. Utan rätt känsla på plats och utan sitt ”hjärta” i det man gör blir saker och ting oftast likgiltiga och betydelselösa. ”Kalle Kula Pannkakskungen” grundar sig i…
Tre tips till nyår av Fredrik Jonsson
Började med en wallenbergare, mellanlandar med pannkaksbulle och avslutar med en pizza Det är väl nu jag ska försöka ge mig på att skriva en årskrönika, när vi närmar oss skiftet från dåtid till framtid. Det är lätt att bli sentimental och lite nostalgisk när jag blickar tillbaka på år 2015. Självklart kan jag inte…
Min första kärlek – Fredrik Jonsson
Will you still love me tomorrow? Bekräftad, bejakad, uppskattad och sedd. Är det inte det vi alla människor vill i olika grader av vardera känslan? Är det inte när vi är som mest sårbara som vi söker trygghet i en annan famn. Kärleken är lika personlig och subtil som smakupplevelserna för en individ. Mat och…
Tio tillfällen i Tidaholm
Älskar premiärer! Den där lustfyllda känslan blandat med nervositet, spänning och glädje. Förberedelser, förberedelser, förberedelser och en ständig timing mot klockan. Spänningen precis innan primetime är mer än påtaglig och det unika tillfället när adrenalinet pumpar i kroppen och stunden i sig ger mer njutning än någonting annat som livet erbjuder. Det låter nästan som…
FredrikMaster?
Bakgrunden till namnet Innan vi kastar oss in i 2016 med nya äventyr och utmaningar så måste vi först blicka tillbaka till ett fundamentalt stadium. Många undrar varför jag antagit namnet fredrik_master på Instagram , fredrikmaster.se som hemsida och Fredrik Mästerkock på Facebook. Här är anledningen. Det finns mer än bara en narcissistisk sida vid…
MUMS i Mummagrottan – Fredrik Jonsson
Efter en lång morgonpromenad i skogen, vidare ned för berget och efter en hastig bilfärd genom stadens gator kom jag äntligen fram. Jag klev in i Mummagrottan och en för mig ny kontext. Inne i Mummagrottan var det andra gäster som vid min sena entré tittade på mig med förvånad blick. Jag blev varmt välkomnad…
Magiskt mys på Sandhamns Seglarhotell
En sagolik söla, ångbåtsbiff och gästspelande gubbröra Ute i det kolsvarta mörkret blåste det piskande kalla vindar, tallarna vajade och havet slog in med stora vågor mot bryggorna. Den harmoniska och varma stämningen som rådde inne i restaurangen är näst intill obeskrivlig. Tända ljus, sång och servering. Med största möjliga precision trancherade Herr Fällman…
Vrålhungrig efter besök på matmässan – Fredrik Jonsson
Fem timmar känns som en timme Den allra första matmässan. Jag blev retad av mina kompisar för att jag stod och doftade på äkta balsamvinäger från Modena och provsmakade gräsiga olivoljor från Toscana. För mina kompisar i en oändlighet, för mig en kort sekund av himmelrike. Det här måste ha varit över tio år sedan,…