Recept på midsommarmat
hej bäste läsare,
Vår dag bestod av Ikea, lunch med min vän Anna och sen hem för att packa, duscha och packa lite mer innan vi sticker.
Tänkte passa på att dela med mig av lite midsommarmatsrecept som jag hittade online för er som känner er kluvna.
SKÄRGÅRDSSILL
Skärgårdssill går snabbt att lägga in och blir väldigt god. Crème fraiche, gräslök och stenbitsrom sätter smak på den här goda inläggningen.
Antal portioner8 port
Ingredienser
2 förpackningar 5-minuterssill à 420 g
2 dl Arla Köket® crème fraiche
2 dl majonnäs
rivet skal och saft av 1⁄2 citron
1⁄2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl hackad dill
1⁄2 dl hackad gräslök
1 dl röd stenbitsrom
Gör så här:
Häll av sillen och skölj i kallt vatten. Skär sillen i ca 1 cm tjocka bitar. Blanda samman övriga ingredienser i en bunke. Vänd försiktigt ner sillen i röran. Häll i en ren glasburk, låt stå minst 1 tim innan servering. Servera gärna med kokt potatis och ägg.
LAXTÅRTA MED LÖJROM
Ljuvlig laxtårta toppad med löjrom – en favorit då det dukas upp till buffé, ta en bit innan den är slut!
Receptet gäller för 12 bitar
Ingredienser
100 g kavring
50 g Arla® Svenskt Smör
4 gelatinblad
200 g kallrökt lax
1⁄2 dl hackad gräslök
500 g Arla Köket Kesella® kvarg
2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm stött svartpeppar
1 krm stött rosépeppar
100 g löjrom eller stenbitsrom
Gör så här:
Mixa brödet. Smält smöret och blanda med brödsmulorna. Tryck ut på botten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kyl. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Finhacka laxen. Blanda lax, gräslök, kvarg, crème fraiche, vitlök och peppar. Smält gelatinet på svag värme och rör ner i smeten. Häll smeten i formen och låt stelna i kyl minst 4 tim. Bred över rommen och garnera med gräslök vid servering.
VÄSTERBOTTENPAJ
Västerbottenpaj, ett klassiskt recept som passar när man vill duka upp till jul, påsk, midsommar eller som tillbehör till kräftorna. Västerbottenpaj passar också att njuta som den är med en god sallad.
Antal portioner6 port
Ingredienser
Pajskal
125 g Arla® Svenskt Smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Fyllning
4 dl riven lagrad ost, t ex Västerbottenost
3 ägg
2 dl Arla® mjölk
1 dl Arla® vispgrädde
1⁄2 tsk salt
1 krm chilipulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kyl ca 30 min. Nagga pajskalet och förgrädda det i mitten av ugnen ca 10 min. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och chilipulver. Tillsätt osten och häll blandningen i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min. Låt pajen svalna något.
Glöm inte ägghalvorna, gräddtårtan, knäcket, osten, köttbullarna, prinskorven och färsk potatisen sen är det så traditionellt som det kan bli.
ja , just det nubben och visorna måste ju vara med också.