Snabba sommarmaten
Väl så här tillbaka i sverige och ute på en ö i skärgården så lagar vi ju mat själva hemma. De ändlösa dagarna med frukost på båten, lunch på någon hamnkrog och middag på en välbesökt kustrestaurang är borta nu. Detta förstås för att vi är just på en Ö och det finns varken butiker, restauranger, caféer eller något alls här. För några helger sen var det ju loppis på ön (läs om det här) och då sålde några barn både bakverk, kaffe och glass –men det är nog det närmsta vi kommer någon sorts företagsamhet här på ön, skönt.
Så efter ett par dagar här på landet som vi mest spenderat i solstolarna, Ralphs lilla bassäng, stranden och till bords framför mat så har det med andra ord lagats just en del mat.
Detta är ju en av sakerna jag älskar mest med att vara ledig och ute på landet -just tiden i köket och tiden runt bordet med alla som brukar vara här ute med oss. Jag älskar att baka här och laga mat. Äta middag tillsammans, de varma sommarkvällarna osv. Det man kommer att sakna mest i höst och framförallt i vinter.
Så här kommer lite sommar middags/lunch tips från mig. Snabbskrivit lite recept nedan också googla er fram om något känns otydligt. Är du helt ny på att laga mat så rekommenderar jag dig att gå in receptsajter som kan vara lite mer tydliga.
Först ut kräftorna. Vi svenskar tycks ju vara insnöade på att man endast ska äta kräftor till kräftskivan. Hallå, man kan äta det när man vill. Hur gott och hur enkelt som helst. Just denna säsong så kryllar ju butikerna av just kräftor. Servera med nygräddad baguette, god grön sallad med klassisk Rhode Island sås. Vi adderade lite rökt lax och romsås senast. Sååå gott -och enkelt. Och ett trick för att inte tröttna under skalningsprocessen är att köpa förpackningarna med extra stjärtar som nästan är färdigskalade.
Sen kommer vi till det grillade köttet. Vilket egentligen är det allra bästa. Jo, för man kan göra så mycket med denna mat -alltså med resterna sen. Går att laga hur mycket som helst i dagar efter så var inte rädd att fylla grillen.
Allt kött fungerar att laga riktigt smaskiga rätter från restmaten. Med restermat så menar jag att man helt enkelt hackar upp allt från igår, steker upp, tillsätt alltid färsk lök. Sen kan du göra pasta av förbannelse. Här kommer några av mina tips med recept:
- Min Carbonara: koka upp spagetti (viktigt att inte överkoka dem) häll av och låt stå. Stek finhackad lök, finhackad bacon eller skinka i stekpannan. Häll i grädde i önskad mängd, häll på spagettin, krydda och blanda i pannan. Tillsätt sen en äggula per portion du gjort i pannan. Toppa med lite persilja och ost. Som sagt det finns en massa recept online för detta. Blanda ner det ni har hemma.
- Pasta med svampsås: använd samma recept som ovan men släng ner det ni har hemma, sikta på svampsmakerna. Addera stekta champinjoner, har ni typ champinjonbuljong eller liknande så lägg i det. Har typ svampsoppa eller svampsås så blanda ner den också.
- Pasta med rödvinssås, frästa grönsaker: Utgå efter mitt carbonara-recept och lägg ner alla grönsaker som ni har hemma. Här är en prefekt pasta för att blanda ner allt från gårdagens grill, typ Halloumi, rödvinssåsen osv. Finns en massa grymma pastarecept online.
- Gårdagens version av klassisk pytt i Panna: Hacka gårdagens grillköttet i bitar, hacka också upp lök och förkokt potatis. Stek och blanda i stekpannan. Servera med stekt ägg, sallad och rödbetor om du har.
- Pizza: absolut det bästa sättet att återanvända resterna. Hacka upp och släng på vad ni vill. Se alltid till att ha färdiga pizzakit hemma om du nu kanske inte är supersugen på att stå och göra egen pizzadeg.
Sen kommer vi till brödet. Passa på att baka färskt eget bröd. Enklare än man tror. Allra enklast är min egen version av foccacia. Receptet ser du nedan. Och dagen efter skär du upp det och gör vitlöksbröd till maten. Se båda recepten nedan:
Min snabba foccacia Dag 1) smula sönder ett paket jäst i en bunke. Tillsätt ca en liter ljummet vatten, en deciliter olivolja. Blanda med vetemjöl tills degen är hanterbar. Häl över degen på en plåt med bakplåtspapper, tryck upp den över plåten så den är ca 1 cm hög. Pensla den med vatten och olivolja, låt jäsa till önskad storlek. Beroende på temperatur i rummet tex så jäser det alltid i olika takt men när degen är den storlek ni önskar så strö över havssalt och lägg in i ugnen.
Vitlöksbröd Dag 2) ta gårdagens bröd som förvarats i en påse eller liknande så den fortfarande är mjuk. Skär brödet i mitten. Blanda olivolja, persilja, pressad vitlök i en bunke. Pensla över detta på det delade brödet. Stek sedan den penslade sidan i stekpannan eller grilla i ugnen. Voilà-godaste medelhavsbrödet man kan äta!
Så ett måste på grillen eller som tillbehör är: •varma såser typ svampsåser, rödvinssås eller likande. •Kalla alternativ som håller i kylen och som funkar både grilldagen och till resterna är kall chilibearnaise eller hickorysås. •Grilla alltid grönsaker. •Ha alltid lök hemma-alla sorters lök.
Mums- nu är i allafall JAG hungrig. Hörs.