{"id":9428,"date":"2016-02-10T08:39:46","date_gmt":"2016-02-10T07:39:46","guid":{"rendered":"http:\/\/mygatemagazine.se\/?p=9428"},"modified":"2020-06-13T14:17:10","modified_gmt":"2020-06-13T12:17:10","slug":"pingus-och-flor-de-pingus-2013-pa-systembolagets-webblansering","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/pingus-och-flor-de-pingus-2013-pa-systembolagets-webblansering\/","title":{"rendered":"Exklusiv lansering av Pingus och Flor de Pingus 2013"},"content":{"rendered":"

\"oppngyyhg9zrx50vu67b\"<\/p>\n

De unika vinerna Pingus och Flor de Pingus sl\u00e4pps exklusivt p\u00e5 Systembolagets webblansering den 11 februari. Totalt finns 24 flaskor av Pingus 2013 och 360 flaskor av Flor de Pingus 2013 tillg\u00e4ngligt f\u00f6r den svenska marknaden.<\/em><\/p>\n

De exklusiva vinerna Pingus och Flor de Pingus skapade av kultproducenten Peter Sisseck lanseras \u00e5terigen p\u00e5 den svenska marknaden. Den 11 februari lanseras b\u00e5da vinerna som webblansering p\u00e5 Systembolaget i begr\u00e4nsad upplaga.<\/p>\n

– Vi \u00e4r v\u00e4ldigt glada att vi f\u00e5 lansera \u00e5rg\u00e5ng 2013 av Pingus och Flor de Pingus. 2013 \u00e4r en \u00e5rg\u00e5ng som avgjordes ute i ving\u00e5rdarna i Ribera del Duero och p\u00e5 Dominio de Pingus har arbetet i ving\u00e5rdarna verkligen gett avkastning, s\u00e4ger Anette Wyr\u00e9n, produktchef p\u00e5 Arvid Nordquist.<\/p>\n

Pingus 2013<\/strong><\/p>\n

De gamla stockarna f\u00f6r Pingus anlades 1929 i spanska La Horra, vilket inneb\u00e4r att rankorna nu \u00e4r djupt rotade och st\u00e5r sig mot olika v\u00e4derf\u00f6rh\u00e5llanden v\u00e4l. Vilket kan beh\u00f6vas d\u00e5 \u00e5ret 2013 var ett n\u00e5got sv\u00e5rt \u00e5r. Dock har Peter Sisseck lyckats skapa \u00e4nnu ett vin med h\u00f6g kvalitet.<\/p>\n

Druvorna odlas biodynamiskt och sk\u00f6rden skedde 15 och 16 oktober fr\u00e5n ving\u00e5rdar som finns i egen \u00e4go. Omr\u00e5det \u00e4r 4.2 hektar stort och \u00e4r uppdelat i fem plotter. Detta g\u00f6r att druvorna kan sk\u00f6rdas vid olika tidpunkter och vid r\u00e4tt mognadsgrad. Vinifiering skedde p\u00e5 2 000-liters fat och den malolaktiska j\u00e4sningen p\u00e5 franska ekfat f\u00f6ljt av 20-22 m\u00e5nader p\u00e5 ett och tv\u00e5 \u00e5r gamla franska ekfat.<\/p>\n

Pingus 2013 best\u00e5r av 100 % Tinta del Pa\u00eds (Tempranillo) och totalt producerades 6 900 flaskor, p\u00e5 den svenska marknaden lanseras 24 stycken flaskor. Pingus 2013 har f\u00e5tt 96 po\u00e4ng av Robert Parker.<\/p>\n

Flor de Pingus 2013<\/strong><\/p>\n

F\u00f6r Flor de Pingus anv\u00e4nds 16 plottar av gamla och yngre vinstockar f\u00f6r att skapa den unika karakt\u00e4r som \u00e4r f\u00f6r Flor de Pingus. Ett strikt urval av ving\u00e5rdar anv\u00e4nds och ett andra urval av druvor g\u00f6rs i vineriet. P\u00e5 grund av v\u00e4dret i kombination med urvalet blev utfallet f\u00f6r 2013 n\u00e5got l\u00e4gre \u00e4n tidigare \u00e5rg\u00e5ngar. Druvorna vinifieras separat i st\u00e5ltankar och den malolaktiska j\u00e4sningen sker p\u00e5 franska ekfat f\u00f6ljt av 18-20 m\u00e5naders lagring p\u00e5 fransk ek.<\/p>\n

Flor de Pingus 2013 best\u00e5r av 100 % Tinta del Pa\u00eds (Tempranillo) och total produktion f\u00f6r \u00e5rg\u00e5ng 2013 \u00e4r 63 000 varav 360 flaskor lanseras p\u00e5 den svenska marknaden. 2013 av Flor de Pingus har f\u00e5tt 92 po\u00e4ng av Robert Parker.<\/p>\n

\u00c5ret 2013 och sk\u00f6rden<\/strong><\/p>\n

\u00c5ret 2013 blev ett n\u00e5got sv\u00e5rt \u00e5r d\u00e5 det var en ovanligt kall period i omr\u00e5det fr\u00e5n den 15 maj till 15 juni. Det kallare klimatet resulterade i en senare mognadsprocess f\u00f6r druvorna. Juli var n\u00e5got b\u00e4ttre och relativt varm vilket f\u00f6ljdes av normala temperaturer i hela augusti. I september blev v\u00e4dret \u00e5terigen n\u00e5got svalare och oktober var v\u00e4xelvis molnigt vilket saktade ner arbetet i ving\u00e5rdarna. Den andra delen av oktober var n\u00e5got b\u00e4ttre och med ett h\u00e5rt arbete i ving\u00e5rden uppn\u00e5ddes en perfekt mognadsgrad p\u00e5 druvorna.<\/p>\n

Peter Sisseck och Domino de Pingus<\/strong><\/p>\n

Dominio de Pingus grundades 1990 n\u00e4r Peter Sisseck b\u00f6rjade arbeta som chefsvinmakare p\u00e5 Hacienda Monasterio i Ribera del Duero. F\u00e4ngslad \u00f6ver det kontrastfulla och torra landskapet s\u00e5g han potentialen f\u00f6r regionen av kvalitetsvin av yppersta klass. Han hittade den h\u00f6gt bel\u00e4gna gamla ving\u00e5rden La Horra som blev startskottet f\u00f6r Pingus. Egendomen \u00e4r helt och h\u00e5llet planterad med mycket gamla tempranillostockar.<\/p>\n

F\u00f6rsta \u00e5rg\u00e5ngen av Pingus var 1995 och det hamnade direkt p\u00e5 Robert Parkers \u201dThe Wine Advocate\u201d lista \u00f6ver v\u00e4rldens 100 b\u00e4sta viner. F\u00f6rsta spanska vinet n\u00e5gonsin d\u00e4r. Parker beskrev det som \u201dOne of the greatest and most exciting wines I have ever tasted\u201d.<\/p>\n

Pingus 2013<\/a>
\n<\/strong><\/p>\n

Pris: 5599 kr<\/p>\n

Art.nr: 90305<\/p>\n

Pingus 2013 har f\u00e5tt 96 po\u00e4ng av Robert Parker.<\/p>\n

Flor de Pingus 2013<\/a>
\n<\/strong><\/p>\n

Pris: 619 kr<\/p>\n

Art.nr: 99167<\/p>\n

2013 av Flor de Pingus har f\u00e5tt 92 po\u00e4ng av Robert Parker.<\/p>\n