{"id":7974,"date":"2015-12-11T07:19:41","date_gmt":"2015-12-11T06:19:41","guid":{"rendered":"http:\/\/mygatemagazine.se\/?p=7974"},"modified":"2015-12-19T09:34:45","modified_gmt":"2015-12-19T08:34:45","slug":"arets-nobelvin-2015","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/arets-nobelvin-2015\/","title":{"rendered":"\u00c5rets Nobelvin 2015"},"content":{"rendered":"

\"a8be3e4a4cd0de3d_800x800ar\"<\/p>\n

Till huvudr\u00e4tten vid g\u00e5rdagens Nobelmiddag serverades det franska vinet Ch\u00e2teau\u00a0 <\/strong>Mont-Redon Ch\u00e2teauneuf-du-Pape 2010. <\/strong>Ch\u00e2teau Mont-Redon \u00e4r den st\u00f6rsta egendomen i det klassiska franska vinomr\u00e5det Ch\u00e2teauneuf-du-Pape i Rh <\/strong>\u00f4 <\/strong>nedalen och ett av de vinhus som en g\u00e5ng grundade vinomr\u00e5det. <\/strong>Mont-Redons Chateauneuf-du-Pape har varit ett av de mest s\u00e5lda dyrare vinerna p\u00e5 Systembolaget i mer \u00e4n 20 \u00e5r och \u00e4r allts\u00e5 n\u00e5got av ett favoritvin bland svenskarna.<\/strong><\/p>\n

F\u00f6r vinhuset Ch\u00e2teau Mont-Redon och dess svenske import\u00f6r Ward Wines \u00e4r det en stor \u00e4ra att f\u00e5 servera vinet till Nobelmiddagens huvudr\u00e4tt. Redan f\u00f6rra \u00e5ret fick Ch\u00e2teau Mont-Redon utm\u00e4rkelsen Gyllene Glaset, som \u00e4r Sveriges mest prestigefyllda pris som ett vinhus kan f\u00e5. Varje \u00e5r delas Gyllene glaset ut till en vinmakare eller ett vinhus som har utm\u00e4rkt sig f\u00f6r h\u00f6g kvalitet\u00a0med viner i egen stil som berikar den svenska marknaden.<\/p>\n

– \u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0 Att Ch\u00e2teau\u00a0 Mont-Redons prestigevin nu \u00e4ven har blivit utvalt som vin till huvudr\u00e4tten vid Nobelmiddagen \u00e4r ytterligare ett kvitto p\u00e5 vilken fantastisk kvalitet vinerna h\u00e5ller, s\u00e4ger Malin Keyser, p\u00e5 Ward Wines.<\/p>\n

Det \u00e4r en hel process att v\u00e4lja ut ett vin till Nobelmiddagen. Nobelstiftelsen tills\u00e4tter en grupp erfarna vinprovare som blindprovar ett stort antal viner fr\u00e5n vinhus som bjudits in att delta. Vinerna provas ihop med maten som ska serveras p\u00e5 Nobelmiddagen och v\u00e4ljer det som passar b\u00e4st. Vilka det \u00e4r som sitter i vinprovargruppen \u00e4r inte k\u00e4nt utanf\u00f6r Nobelstiftelsen.<\/p>\n

– \u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0 Det h\u00e4r \u00e4r en stor \u00e4ra f\u00f6r oss och en bel\u00f6ning f\u00f6r v\u00e5rt l\u00e5ngsiktiga arbete. Vi har en l\u00e5ng och mycket k\u00e4r relation till Sverige och svenskarna verkar gilla det vi g\u00f6r, s\u00e4ger Jean Abeille som tillsammans med sin kusin Didier Fabre driver Ch\u00e2teau Mont-Redon idag.<\/p>\n

P\u00e5 Mont-Redon har det odlats vin sedan romartiden, men den moderna historien b\u00f6rjar 1923 d\u00e5 Henri Plantin, Jean Abeilles morfar, fick 2,5 hektar vinodlingar. Genom h\u00e5rt arbete och stor envishet har dessa ut\u00f6kats till 100 hektar och Ch\u00e2teau Mont-Redon \u00e4r idag den vinproducent som har de st\u00f6rsta \u00e4gorna i det ber\u00f6mda vindistriktet Ch\u00e2teauneuf-du-Pape i s\u00f6dra Rh\u00f4nedalen.<\/p>\n

Mont-Redon drivs idag av Jean Abeille och Didier Fabre som \u00e4r den tredje generationen, men l\u00e4mnar snart \u00f6ver till den fj\u00e4rde generationen som redan \u00e4r fullt involverade i arbetet p\u00e5 egendomen. Mont-Redon str\u00e4var efter renhet i frukten och st\u00e5r fast vid den typ av elegant Ch\u00e2teauneuf-du-Pape som blivit Mont-Redons varum\u00e4rke.<\/p>\n

I Sverige har viner fr\u00e5n Mont-Redon en l\u00e5ng historia och har varit en av svenskarnas stora favoriter bland de lite dyrare vinerna i mer \u00e4n 20 \u00e5r. I dag finns fem viner tillg\u00e4ngliga p\u00e5 Systembolaget: Ch\u00e2teauneuf-du-Pape r\u00f6d och vit, C\u00f4tes-du-Rh\u00f4ne R\u00e9serve r\u00f6d och vit samt Lirac.<\/p>\n

F\u00f6r vin- och spritimport\u00f6ren Ward Wines, som f\u00f6r en vecka sedan uts\u00e5gs till \u00c5rets import\u00f6r 2015, \u00e4r det andra g\u00e5ngen p\u00e5 tre \u00e5r som ett av f\u00f6retagets viner serveras vid Nobelmiddagen. Under middagen 2013 var det l\u2019Hospitalet fr\u00e5n producenten G\u00e9rard Bertrand som var utvalt.<\/p>\n

Fakta om \u00e5rets Nobelvin:<\/em><\/strong><\/p>\n