{"id":7433,"date":"2015-11-19T10:01:15","date_gmt":"2015-11-19T09:01:15","guid":{"rendered":"http:\/\/mygatemagazine.se\/?p=7433"},"modified":"2015-11-28T11:04:17","modified_gmt":"2015-11-28T10:04:17","slug":"ny-argang-av-det-spanska-hyllningsvinet-psi","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/ny-argang-av-det-spanska-hyllningsvinet-psi\/","title":{"rendered":"Ny \u00e5rg\u00e5ng av det spanska hyllningsvinet PSI"},"content":{"rendered":"

\"nypi0jbhw4wxbjkt1lbl\"<\/a><\/p>\n

Arbetet f\u00f6r att bevara de gamla vinstockarna i spanska Ribera del Duero tog sin b\u00f6rjan n\u00e4r Peter Sisseck p\u00e5 1990-talet bes\u00f6kte omr\u00e5det och s\u00e5g dess potential f\u00f6r ekologisk och biodynamisk odling. Samtidigt som det blev tydligt att gamla vinstockar togs bort till f\u00f6rm\u00e5n f\u00f6r unga som levererar enklare kvalitet och st\u00f6rre volymer d\u00e5 efterfr\u00e5gan p\u00e5 viner fr\u00e5n Ribera del Duero \u00f6kat lavinartat.<\/p>\n

–\u00a0N\u00e4r Peter Sisseck kom till regionen 1990 bestod omr\u00e5det av 9 000 ha vinstockar, varav 6 000 var gamla. Idag har arealen ut\u00f6kats till 22 000 ha vinstockar, men det finns endast 4 000 gamla vinstockar kvar. Ett bevis p\u00e5 att projektet verkligen beh\u00f6vs, s\u00e4ger Anette Wyr\u00e9n, produktchef f\u00f6r Spanien p\u00e5 Arvid Nordquist.<\/p>\n

PSI 2013 har en gener\u00f6s doft av m\u00f6rka k\u00f6rsb\u00e4r, moreller, bj\u00f6rnb\u00e4r, bl\u00e5b\u00e4r, viol, torkade blommor och kryddiga fattoner. Smakrik med t\u00e4t m\u00f6rk frukt, mineraler, frisk syra med markant struktur och l\u00e5ng eftersmak.<\/p>\n

Peter Sisseck, \u00e4ven omtalad som kultproducenten fr\u00e5n Danmark, st\u00e5r bakom fler ikonviner \u00e4n PSI. Han \u00e4r ocks\u00e5 producenten bakom Pingus och Flor de Pingus. N\u00e4r det g\u00e4ller arbetet med vinerna \u00e4r han involverad i hela processen och ser till att s\u00e4tta sitt personliga signum p\u00e5 vinet, fr\u00e5n konsultation ute i ving\u00e5rden till produktionens slutskede. Druvorna vinifieras i stora betongtankar och vinet lagras sedan i arton m\u00e5nader p\u00e5 tv\u00e5 till tre \u00e5r gamla Pingus-fat av fransk ek. I just den h\u00e4r \u00e5rg\u00e5ngen har man tillsatt en liten m\u00e4ngd garnachadruvor fr\u00e5n gamla vinstockar, de g\u00f6r vinet mer tillg\u00e4ngligt och mjukar upp intrycket av den v\u00e4lstrukturerade druvan tinta del pa\u00ecs (tempranillo) samt bidrar med komplexitet och fr\u00e4sch\u00f6r.<\/p>\n

PSI 2013\u00a0fick 91 po\u00e4ng av Robert Parker i The Wine Advocate under oktober.<\/p>\n

Vinet lanseras 20 november p\u00e5 Systembolaget\u00a0i en begr\u00e4nsad upplaga p\u00e5 600 flaskor.<\/p>\n

Producent: Peter Sisseck & Bodegas y Vi\u00f1edos Alnardo<\/p>\n

Druva: 93 % Tinto del Pa\u00eds (Tempranillo), 7 % Garnacha<\/p>\n

Land: Spanien<\/p>\n

Distrikt: Ribero del Duero<\/p>\n

Smaktyp: Strama & nyanserade<\/p>\n

\u00c5rg\u00e5ng: 2013<\/p>\n

Alkoholhalt: 13,5%<\/p>\n

Volym: 750 ml<\/p>\n

Sortiment: Exklusiv lansering<\/p>\n

Art.nr: 99163<\/p>\n

Pris: 287 kr<\/p>\n

Passar till smakrika och mustiga k\u00f6ttr\u00e4tter p\u00e5 vilt och n\u00f6tk\u00f6tt.<\/p>\n

 <\/p>\n