{"id":7213,"date":"2020-01-15T22:10:09","date_gmt":"2020-01-15T21:10:09","guid":{"rendered":"http:\/\/mygatemagazine.se\/?p=7213"},"modified":"2020-01-15T22:11:58","modified_gmt":"2020-01-15T21:11:58","slug":"surdegspizza-med-portabello-agg-och-mandelpesto","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/surdegspizza-med-portabello-agg-och-mandelpesto\/","title":{"rendered":"Surdegspizza med portabello, \u00e4gg och mandelpesto"},"content":{"rendered":"

\"TransformedImage\"<\/a><\/p>\n

\u00c4gg \u00e4r otroligt gott som pizzatopping, det bakas i ugnen s\u00e5 att vitan bli fast samtidigt som gulan beh\u00e5ller sin kr\u00e4mighet. Tillsammans med portabellon, pr\u00e4stosten och mandelpeston blir det h\u00e4r en pizza med h\u00e4rliga kontraster b\u00e5de vad g\u00e4ller smak och konsistens.<\/p>\n

Ingredienser:<\/strong><\/p>\n

4 portioner<\/p>\n

Pizzadeg (recept p\u00e5 pizzadeg se nedan)<\/p>\n

1 sats sm\u00f6rig tomats\u00e5s (recept)\u00a0http:\/\/mygatemagazine.se\/bli-din-egen-pizzabagare\/<\/a>
\n500 g blandad svamp, t.ex. portabello och\/eller skogschampinjoner
\n200 g lagrad pr\u00e4stost
\n100 g bladspenat
\n4 \u00e4gg<\/p>\n

\u00bd dl mandel
\n1 knippe persilja
\n1 vitl\u00f6ksklyfta
\n1 \u00bd dl olivolja
\nSalt och svartpeppar<\/p>\n

S\u00e5h\u00e4r lagar du receptet:<\/strong><\/p>\n

    \n
  1. S\u00e4tt ugnen p\u00e5 250 grader och st\u00e4ll in en ugnspl\u00e5t s\u00e5 att den blir varm.<\/li>\n
  2. Sk\u00e4r svampen i tunna skivor. Riv osten grovt.<\/li>\n
  3. Dela pizzadegen i fyra lika stora bitar och kavla sedan ut till tunna pizzabottnar. F\u00f6r \u00f6ver bottnarna till bakpl\u00e5tspapper.<\/li>\n
  4. F\u00f6rdela tomats\u00e5sen \u00f6ver pizzorna i ett tunt lager. Str\u00f6 sedan \u00f6ver den rivna osten och spenaten. Toppa med den skivade svampen. Salta och peppra. Kn\u00e4ck ett \u00e4gg i mitten p\u00e5 varje pizza.<\/li>\n
  5. F\u00f6r \u00f6ver pizzan p\u00e5 den heta pl\u00e5ten och l\u00e5t baka i ca 10-15 minuter, eller tills degen f\u00e5tt fin f\u00e4rg. Upprepa med de andra pizzorna.<\/li>\n
  6. Rosta under tiden mandlarna i en torr stekpanna tills de f\u00e5r fin f\u00e4rg. Hacka sedan mandel, persilja och vitl\u00f6k fint. Blanda ihop persilja, vitl\u00f6k, mandel och olivolja i en sk\u00e5l. Smaka av med salt och peppar. Ringla sedan persiljeoljan \u00f6ver de nygr\u00e4ddade pizzorna.<\/li>\n<\/ol>\n

    Pizzadeg med surdeg och grahamsmj\u00f6l<\/strong><\/p>\n

    4 portioner<\/p>\n

    \n

    12 g j\u00e4st
    \n3 dl kallt vatten
    \n2 msk olivolja
    \n1 dl vetesurdeg
    \n2 tsk salt
    \n1 tsk socker
    \n2 dl
    Kungs\u00f6rnen Vinjett Grahamsmj\u00f6l<\/a>
    \n5-7 dl
    Kungs\u00f6rnen Vinjett Vetemj\u00f6l<\/a><\/p>\n

      \n
    1. Smula ner j\u00e4sten i en bunke. Tills\u00e4tt vattnet och r\u00f6r runt s\u00e5 att j\u00e4sten l\u00f6ses upp.<\/li>\n
    2. R\u00f6r ner olivoljan, surdegen, saltet och sockret.<\/li>\n
    3. Tills\u00e4tt grahamsmj\u00f6let och tillr\u00e4ckligt mycket vetemj\u00f6l s\u00e5 att degen ska bli fast men inte torr. Arbeta degen smidig i en degblandare eller f\u00f6r hand, ca 10 minuter s\u00e5 att degen blir elastisk.<\/li>\n
    4. Str\u00f6 \u00f6ver lite mj\u00f6l och l\u00e5t degen j\u00e4sa under bakduk, antingen i rustemperatur ca 2 timmar eller i kylsk\u00e5p ca 8-10 timmar.<\/li>\n
    5. S\u00e4tt ugnen p\u00e5 250 grader. St\u00e4ll in en ugnspl\u00e5t i ugnen s\u00e5 att den blir varm.<\/li>\n
    6. Stj\u00e4lp upp degen p\u00e5 ett mj\u00f6lat bakbord. Dela degen i fyra delar och kavla sedan ut den tunt. F\u00f6r \u00f6ver p\u00e5 bakpl\u00e5tspapper.<\/li>\n
    7. Str\u00f6 \u00f6ver valfri fyllning, f\u00f6r \u00f6ver pizzan p\u00e5 den heta ugnspl\u00e5ten och gr\u00e4dda sedan en i taget i mitten av ugnen ca 10-15 minuter, eller tills pizzan f\u00e5tt fin f\u00e4rg.<\/li>\n<\/ol>\n<\/div>\n

      1 sats sm\u00f6rig tomats\u00e5s
      \n500 g blandad svamp, t.ex. portabello och\/eller skogschampinjoner
      \n200 g lagrad pr\u00e4stost
      \n100 g bladspenat
      \n4 \u00e4gg<\/p>\n

      \u00bd dl mandel
      \n1 knippe persilja
      \n1 vitl\u00f6ksklyfta
      \n1 \u00bd dl olivolja
      \nSalt och svartpeppar<\/p>\n

      S\u00e5h\u00e4r lagar du receptet:<\/strong><\/p>\n

        \n
      1. S\u00e4tt ugnen p\u00e5 250 grader och st\u00e4ll in en ugnspl\u00e5t s\u00e5 att den blir varm.<\/li>\n
      2. Sk\u00e4r svampen i tunna skivor. Riv osten grovt.<\/li>\n
      3. Dela pizzadegen i fyra lika stora bitar och kavla sedan ut till tunna pizzabottnar. F\u00f6r \u00f6ver bottnarna till bakpl\u00e5tspapper.<\/li>\n
      4. F\u00f6rdela tomats\u00e5sen \u00f6ver pizzorna i ett tunt lager. Str\u00f6 sedan \u00f6ver den rivna osten och spenaten. Toppa med den skivade svampen. Salta och peppra. Kn\u00e4ck ett \u00e4gg i mitten p\u00e5 varje pizza.<\/li>\n
      5. F\u00f6r \u00f6ver pizzan p\u00e5 den heta pl\u00e5ten och l\u00e5t baka i ca 10-15 minuter, eller tills degen f\u00e5tt fin f\u00e4rg. Upprepa med de andra pizzorna.<\/li>\n
      6. Rosta under tiden mandlarna i en torr stekpanna tills de f\u00e5r fin f\u00e4rg. Hacka sedan mandel, persilja och vitl\u00f6k fint. Blanda ihop persilja, vitl\u00f6k, mandel och olivolja i en sk\u00e5l. Smaka av med salt och peppar. Ringla sedan persiljeoljan \u00f6ver de nygr\u00e4ddade pizzorna.<\/li>\n<\/ol>\n