{"id":5265,"date":"2017-01-20T12:10:32","date_gmt":"2017-01-20T11:10:32","guid":{"rendered":"http:\/\/mygatemagazine.se\/?p=5265"},"modified":"2020-06-13T19:10:43","modified_gmt":"2020-06-13T17:10:43","slug":"rimmad-torskrygg-med-potatispure-med-pepparrot-och-raksas","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/rimmad-torskrygg-med-potatispure-med-pepparrot-och-raksas\/","title":{"rendered":"Rimmad torskrygg med potatispur\u00e9 med pepparrot och r\u00e4ks\u00e5s"},"content":{"rendered":"

\"huvudr\u00e4tt<\/a><\/p>\n

Detta beh\u00f6ver du:<\/strong>
\n5 dl vatten
\n1 msk salt
\n10 iskuber
\n600 g torskfil\u00e9
\nolja, till ugnsformen
\n1 citron
\nsvartpeppar
\nsalt
\nPotatispur\u00e9 med pepparrot<\/strong>
\n800 g mj\u00f6lig potatis
\n1 \u00bd dl mj\u00f6lk
\n2 msk sm\u00f6r
\nsalt
\nsvartpeppar
\npepparrot, riven<\/p>\n

R\u00e4ks\u00e5s<\/strong>
\n1 gul l\u00f6k
\n\u00bd vitl\u00f6k solo
\n\u00bd palsternacka
\nr\u00e4kskal (se Bohustoast)
\nolja, att steka i
\n2 msk tomatpur\u00e9
\n1 \u00bd dl vitt matlagningsvin
\n1 dl vatten
\n1 msk hummerfond
\n2 dl gr\u00e4dde
\nsalt
\npeppar<\/p>\n

S\u00e5 h\u00e4r g\u00f6r du:<\/strong>
\nS\u00e4tt ugnen p\u00e5 150 \u00b0C.
\nBlanda vatten och salt i en form med s\u00e5 h\u00f6ga kanter att vattnet
\ninte sv\u00e4mmar \u00f6ver n\u00e4r du l\u00e4gger i is och fisk. R\u00f6r om s\u00e5 att saltet
\nl\u00f6ser sig. L\u00e4gg i isbitarna.
\nSk\u00e4r upp fisken i portionsbitar och l\u00e4gg dem i formen. L\u00e5t fisken
\nligga i vattnet i 15 minuter. Ta upp fisken ur vattnet och torka av den
\nmed ett hush\u00e5llspapper. L\u00e4gg den i en ugnss\u00e4ker form.
\nDela citronen i fyra klyftor och l\u00e4gg en klyfta p\u00e5 varje fiskbit.
\nSalta och peppra.
\nBaka i ugnen i ca 15 minuter eller tills fisken k\u00e4nns klar. Har du
\ntermometer s\u00e5 baka tills fiskens temperatur \u00e4r 56 \u00b0C. Fisken \u00e4r klar
\nn\u00e4r k\u00f6ttet gl\u00e4nser i mitten men inte \u00e4r vattnigt och \u201dr\u00e5tt\u201d. Ha g\u00e4rna en
\nbit fisk som du kan sk\u00e4ra i och smaka p\u00e5 under tillagningen i ugnen.
\nSkala och koka potatisen i l\u00e4ttsaltat vatten, cirka 20 minuter. H\u00e4ll
\nav vattnet och pressa potatisen genom en potatispress ner i en sk\u00e5l.
\nV\u00e4rm mj\u00f6lken. Vispa med ballongvisp ihop sm\u00f6r och upphettad
\nmj\u00f6lk med potatisen till en luftig pur\u00e9. Smaka av med salt, peppar
\noch s\u00e5 mycket riven pepparrot som du tycker \u00e4r lagom.
\nHacka l\u00f6k och vitl\u00f6k. Hacka palsternacka grovt. Fr\u00e4s r\u00e4kskal, l\u00f6k,
\nvitl\u00f6k och palsternacka i oljan i en kastrull. Tills\u00e4tt tomatpur\u00e9.
\nH\u00e4ll p\u00e5 vin, vatten och hummerfond och l\u00e5t sjuda i ca 30 minuter.
\nSila \u00f6ver v\u00e4tskan i en ren kastrull. Pressa med en sked p\u00e5 blandningen
\ni silen s\u00e5 att all god v\u00e4tska (buljong) silas igenom.
\nTills\u00e4tt gr\u00e4dde och koka upp under omr\u00f6rning.
\nSmaka av med salt och peppar.<\/p>\n

 <\/p>\n

\"maja<\/a><\/p>\n

Maja Ljung \u00e4r en vanlig ton\u00e5rstjej med ett ovanligt stort matintresse. V\u00e5ren 2014 deltog hon i TV4:s program <\/strong>Sveriges yngsta m\u00e4sterkock<\/strong><\/em>, d\u00e4r hon knep silvermedaljen. Nu delar hon med sig av n\u00e5gra av sina b\u00e4sta recept h\u00e4r under \u201dKocken tipsar\u201d. <\/strong><\/p>\n

Med sin entusiasm och charm blev Maja Ljung snabbt en favorit i det popul\u00e4ra tv-programmet. Deltagandet var f\u00f6rst\u00e5s en stor upplevelse f\u00f6r en mattokig ton\u00e5ring: \u201dJag har l\u00e4rt mig otroligt mycket \u2013 jag visste knappt sj\u00e4lv att jag kunde laga den sortens mat som jag gjorde i programmet.\u201d<\/p>\n

Men Maja n\u00f6jer sig inte med att st\u00e5 vid spisen sj\u00e4lv, hon vill ocks\u00e5 hj\u00e4lpa andra barn och ungdomar att uppt\u00e4cka gl\u00e4djen i matlagning. I sin bok Jag fixar maten!<\/em> visar hon hur kul det kan vara och bjuder p\u00e5 s\u00e5v\u00e4l anekdoter som l\u00e4ttlagade recept, allt fr\u00e5n enkla mellanm\u00e5l och picknickmat till den lyxiga trer\u00e4ttersmeny som hon lagade tv-programmets final. Maja \u00e4lskar allt amerikanskt, och maten i boken \u00e4r en mix av det b\u00e4sta ur det svenska och amerikanska k\u00f6ket.<\/p>\n

Boken inneh\u00e5ller 45 recept, illustrerade med inspirerande fotografier av Katja Ragnstam. Dessutom delar Maja med sig av tips och r\u00e5d som underl\u00e4ttar f\u00f6r den som vill bli sin egen m\u00e4sterkock!<\/p>\n

 <\/p>\n

 <\/p>\n