{"id":4029,"date":"2022-06-27T11:10:00","date_gmt":"2022-06-27T09:10:00","guid":{"rendered":"http:\/\/mygatemagazine.se\/?p=4029"},"modified":"2022-06-27T11:16:11","modified_gmt":"2022-06-27T09:16:11","slug":"fastare-fisk-och-morare-kott-med-ol-i-marinaden","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/fastare-fisk-och-morare-kott-med-ol-i-marinaden\/","title":{"rendered":"Fastare fisk och m\u00f6rare k\u00f6tt med \u00f6l i marinaden"},"content":{"rendered":"

\"marinad\"<\/span><\/p>\n

Nu a\u0308r grillsa\u0308songen ha\u0308r, svenskarnas favorittid om a\u030aret. Genom att anva\u0308nda o\u0308l i marinaden blir ko\u0308ttet mo\u0308rare och fisken fastare, samtidigt som smaken fa\u030ar en skjuts. O\u0308let ha\u0308lls a\u0308ven med fo\u0308rdel pa\u030a kolet fo\u0308r ytterligare smak. Nu tipsar Karin Berntson, sommelier och smakexpert pa\u030a Carlsberg Sverige, om sin ba\u0308sta o\u0308lmarinad fo\u0308r sommarens ma\u030anga grillkva\u0308llar.<\/span><\/strong><\/p>\n

Sa\u030a snart solen tittar fram sa\u030a plockar svensken fram grillen. Oavsett vad man va\u0308ljer att tillaga \u2013 fa\u0308rsk kyckling, en fin bit fisk eller en hederlig flintastek \u2013 sa\u030a bidrar en o\u0308lmarinad ba\u030ade till konsistens och smak.<\/span><\/p>\n

O\u0308l inneha\u030aller la\u0308tt syra samt ett enzym som tillsammans go\u0308r ko\u0308tt mo\u0308rt. A\u0308ven fisk passar bra att marinera i o\u0308l eftersom syran go\u0308r fisken fastare och den ha\u030aller ihop ba\u0308ttre pa\u030a grillgallret. En o\u0308lmarinad fo\u0308rho\u0308jer a\u0308ven smaken; kyckling, fisk och skaldjur fa\u030ar en la\u0308tt och fra\u0308sch citruston ihop med ett ljust lagero\u0308l, medan ro\u0308tt ko\u0308tt blir fylligare i smaken av en stout eller mo\u0308rk ale.<\/span><\/p>\n

\u2013 Det finns fa\u030a grillknep som a\u0308r sa\u030a enkla och effektiva som en o\u0308lmarinad, det a\u0308r lite av ett universalknep. Jag hoppas ma\u030anga svenskar testar att blanda ihop en egen o\u0308lmarinad i sommar, sa\u0308ger Karin Berntson dryckesutbildare och smakexpert pa\u030a Carlsberg Sverige<\/span><\/p>\n

Karins bubblande o\u0308lmarinad<\/strong>
\nTill sommarens grillkva\u0308llar rekommenderar Karin Berntson en marinad baserad pa\u030a ett ljust lagero\u0308l med en hint av citrus. Marinaden passar ba\u030ade till kyckling och fisk, men genom att byta ut det ljusa lagero\u0308let mot en mo\u0308rkare o\u0308l med rostad malt, som t.ex Carnegie Porter, kan den med fo\u0308rdel a\u0308ven anva\u0308ndas till ro\u0308tt ko\u0308tt.<\/span><\/p>\n

\u00a01 dl Carlsberg Hof Organic eller Carlsberg Non Alcoholic<\/span><\/p>\n

\u00a01\u20442 dl olja<\/span><\/p>\n

\u00a0Fa\u0308rsk ingefa\u0308ra<\/span><\/p>\n

\u00a0Fa\u0308rsk ro\u0308d chili<\/span><\/p>\n

\u00a0Vitlo\u0308k<\/span><\/p>\n

\u00a0Salt<\/span><\/p>\n

Go\u0308r sa\u030a ha\u0308r<\/strong>
\nFinhacka chili och riv ingefa\u0308ra. Blanda samman med o\u0308l, olja, pressad vitlo\u0308k och salt. La\u0308gg fisken eller kycklingen i en plastpa\u030ase och ha\u0308ll o\u0308ver o\u0308lmarinaden. Fo\u0308rslut pa\u030asen och fo\u0308rvara den kallt, ga\u0308rna i kylska\u030ap. Kycklingen marineras med fo\u0308rdel o\u0308ver nattten medan fisken bara beho\u0308ver na\u030agra timmar. Ha\u0308ll ga\u0308rna lite o\u0308l o\u0308ver kolet innan du grillar.<\/span><\/p>\n