{"id":3298,"date":"2015-06-11T07:57:10","date_gmt":"2015-06-11T05:57:10","guid":{"rendered":"http:\/\/mygatemagazine.se\/?p=3298"},"modified":"2015-06-10T21:06:01","modified_gmt":"2015-06-10T19:06:01","slug":"gaster-till-festen-en-enkel-guide-hur-du-beraknar-mat-dryck","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/gaster-till-festen-en-enkel-guide-hur-du-beraknar-mat-dryck\/","title":{"rendered":"G\u00e4ster till festen – En enkel guide hur du ber\u00e4knar mat & dryck!"},"content":{"rendered":"

\"larsa\"<\/a><\/p>\n

V\u00e5ren och f\u00f6rsommaren \u00e4r den vackraste och enligt oss den enklaste \u00e5rstiden att bjuda till fest. Vi har blivit s\u00e5 inspirerade och har d\u00e4rf\u00f6r sammanfattat n\u00e5gra tips i enkel liten guide som vi hoppas kommer till anv\u00e4ndning!<\/p>\n

F\u00f6rberedelser – ink\u00f6p:
\n<\/strong>Innan du b\u00f6rja skriva ner din ink\u00f6pslista t\u00e4nk till lite extra kring vilken \u201dtyp\u201d av fest du vill ha. Ska det vara exklusivt eller lite mer avslappnat? \u00c4r det n\u00e5got som ska firas eller vill du ta upp n\u00e5got tema? R\u00e4cker det med bara tilltugg? Ska ni vara utomhus eller inomhus? Fr\u00e5gor som dessa hj\u00e4lper dig med matink\u00f6pen och v\u00e4gleder dig kanske \u00e4ven i fr\u00e5gan vilka v\u00e4nner som du vill bjuda till just den h\u00e4r festen. Kom ih\u00e5g att oavsett fest, s\u00e5v\u00e4l den stora som den lilla, \u00e4r det A och O vad g\u00e4ller planering av ink\u00f6p att alltid runda upp\u00e5t!<\/p>\n

Ber\u00e4kna tilltugg:
\n<\/strong>R\u00e4kna med ca. 6 st tilltugg per person. T\u00e4nk \u00e4ven p\u00e5 att tilltuggen ska vara n\u00e4tta och l\u00e4tta. En bra m\u00e5ttstock brukar vara att de ska inte vara st\u00f6rre i storlek \u00e4n att du kan stoppa hela tilltugget i munnen.<\/p>\n

Ber\u00e4kna buff\u00e9maten:
\n<\/strong>Utg\u00e5 fr\u00e5n s\u00e4song och servera g\u00e4rna mycket vegetariskt och gr\u00f6nt. S\u00e5 h\u00e4r i f\u00f6rsommartider finns det en uppsj\u00f6 av prim\u00f6rer att v\u00e4lja bland. Se \u00e4ven till att bjuda p\u00e5 mat som smakar bra rumstempererat t ex en stor\u00a0
grekisk sallad, potatissallad med vin\u00e4grett<\/a>, tunt uppskuren Prosciutto och goda kryddiga turkiska korvar. Vissa sallader smakar b\u00e4ttre om dressing serveras vid sidan av, alternativt kan du h\u00e4lla \u00f6ver dressingen precis innan g\u00e4sterna kommer.<\/p>\n

Tips: Sallader m\u00e5r b\u00e4st av om du st\u00e4ller fram lite i taget. Se \u00e4ven till att utnyttja allt \u00e4tbart i tr\u00e4dg\u00e5rden som \u00f6rter, vilda blad och blommor. Garnera t ex salladen med sp\u00e4da maskrosblad!<\/p>\n

Ber\u00e4kna alkoholfria alternativ:
\n<\/strong>L\u00e4sk, juice,\u00a0
ayran<\/a>:\u00a0R\u00e4kna ca 4 dl \/person.\u00a0<\/strong>Se till att h\u00e5lla allt v\u00e4l kylt (s\u00e4rskilt ayranen) och se till att ha en stor karaff med vatten tillhands, smaks\u00e4tt med gurka, citron eller f\u00e4rsk mynta, det b\u00e5de smakar och ser festligare ut.<\/p>\n

Ber\u00e4kna dryck:
\n<\/strong>Vin: De flesta kunniga inom omr\u00e5det uppskattar att 1 flaska vin r\u00e4cker till minst 2 person,\u00a0vilket b\u00f6r r\u00e4cka till 2-timmars festen.<\/p>\n

\u00d6l: Vi tycker att 2 flaskor (kall) \u00f6l\/person f\u00f6rsta timmen \u00e4r lagom. D\u00e4refter 1 \u00f6l\/person per timme.<\/p>\n

Ber\u00e4kna dessert:
\n<\/strong>Desserten ska inte \u00f6verdrivas utan ska mer fungera som en smakbrytare.<\/p>\n

Vi rekommenderar:<\/strong>
\n1 bit kaka per person. Ett urgott alternativ \u00e4r att servera mindre bitar\u00a0
Baklava.<\/a>\u00a0Recept.<\/a><\/p>\n

1 skopa yoghurtglass eller sorbet\/person.<\/a><\/p>\n

Komplettera desserten med stora vackra fruktfat. Blanda b\u00e4r och uppskurna bitar av melon. Om du har gott om tid s\u00e5 g\u00f6r sm\u00e5 minispett med b\u00e4r, toppa med f\u00e4rsk mynta eller citronmeliss. Servera l\u00e4tt vispad yoghurtgr\u00e4dde till frukten.\u00a0Recept:<\/a><\/p>\n

Generella riktlinjer att t\u00e4nka p\u00e5:<\/strong><\/p>\n