{"id":26710,"date":"2022-04-19T09:50:50","date_gmt":"2022-04-19T07:50:50","guid":{"rendered":"https:\/\/mygatemagazine.se\/?p=26710"},"modified":"2022-04-19T09:58:58","modified_gmt":"2022-04-19T07:58:58","slug":"marius-peyol-rosa-skimmer-fran-provence","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/marius-peyol-rosa-skimmer-fran-provence\/","title":{"rendered":"Marius Peyol \u2013 rosa skimmer fr\u00e5n Provence"},"content":{"rendered":"\n
\"\"<\/figure>\n\n\n\n

En tumregel n\u00e4r man v\u00e4ljer ros\u00e9vin \u00e4r att h\u00e5lla utkik efter de blekrosa vinerna fr\u00e5n Provence. C\u00f4tes de Provence i det syd\u00f6stra h\u00f6rnet av Frankrike d\u00e4r Alperna kastar sig ner mot Medelhavet brukar beskrivas som ros\u00e9vinets champagne<\/strong>. <\/p>\n\n\n\n

\"\"<\/figure>\n\n\n\n

M\u00e5nga menar att v\u00e4rldens b\u00e4sta ros\u00e9viner g\u00f6rs just h\u00e4r. Vinerna fr\u00e5n denna fabul\u00f6st vackra region svettas i Medelhavssolen och svalkas av mistralen. H\u00e4rifr\u00e5n kommer den svagt rosaf\u00e4rgade Marius Peyol fr\u00e5n Les Grands Chais de France, Frankrikes st\u00f6rsta privat\u00e4gda vinproducent.<\/p>\n\n\n\n

Ett torrt rosaskimrande vin med str\u00e5k i rosenr\u00f6tt. I doften kommer f\u00e4rska jordgubbar och hallon tillsammans med l\u00e4tta exotiska frukter. Smaken \u00e4r aromatisk med v\u00e4lbalanserad struktur, fyllig och frisk med en kvardr\u00f6jande fruktig avslutning. Druvblandningen \u00e4r 40% grenache, 15% syrah, 15% carignan, 10% cinsault, 10% mourv\u00e8dre + 10% blandning av cabernet sauvignon, rolle och ugni blanc.<\/p>\n\n\n\n

– \u00c4ntligen dags f\u00f6r ljusare dagar varmare kv\u00e4llar och att umg\u00e5s tillsammans. En av de stora fr\u00e5gorna varje \u00e5r \u00e4r vilken f\u00e4rg p\u00e5 ros\u00e9 ska man dricka, hur man \u00e4n vrider och v\u00e4nder sig i denna fr\u00e5ga landar man i att ros\u00e9 fr\u00e5n C\u00f4tes de Provence \u00e4r r\u00e4tt. En annan stor fr\u00e5ga var om det skulle bli n\u00e5gon ros\u00e9, d\u00e5 det var frost och kalla n\u00e4tter i april. Med detta i minne s\u00e5 \u00e4r det \u00e4r extra kul i \u00e5r d\u00e5 vi f\u00e5r lansera denna Marius Peyol fr\u00e5n just C\u00f4tes de Provence, s\u00e4ger Alexander Kirshakov, Brand Manager p\u00e5 Nigab.<\/p><\/blockquote>\n\n\n\n

Smakprofil<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Ett torrt rosaskimrande vin med str\u00e5k i rosenr\u00f6tt. I doften kommer f\u00e4rska jordgubbar och hallon tillsammans med l\u00e4tta exotiska frukter. Smaken \u00e4r aromatisk med v\u00e4lbalanserad struktur, fyllig och frisk med en kvardr\u00f6jande fruktig avslutning. Druvblandningen \u00e4r 40% grenache, 15% syrah, 15% carignan, 10% cinsault, 10% mourv\u00e8dre + 10% blandning av cabernet sauvignon, rolle och ugni blanc.<\/p>\n\n\n\n

Serveringstips<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Passar utm\u00e4rkt som aperitif. Perfekt till en somrig sallad och till grillat. Det \u00e4r ett vin som \u00e4r friskt och fr\u00e4scht och som kan drickas genom en hel m\u00e5ltid. Serveras kylt, cirka 8 grader.<\/p>\n\n\n\n

Marius Peyol 2021<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Pris: 119 kronor<\/p>\n\n\n\n

Artikelnummer: 56492                                       <\/p>\n\n\n\n

Alkoholhalt: 13 %<\/p>\n\n\n\n

Restsocker: 1,6 gram\/liter<\/p>\n\n\n\n

Best\u00e4llningssortimentet from 4 april<\/p>\n\n\n\n

Smakprofil<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Kort om Provence<\/strong><\/p>\n\n\n\n

I Provence planteras ofta en ros i \u00e4nden av varje vinrad. Rosbusken s\u00e4gs skydda mot mj\u00f6ldagg och v\u00e4rma odlarens hj\u00e4rta. Vinodlingarna har mycket speciella f\u00f6ruts\u00e4ttningar. De varma och torra somrarna n\u00e5r \u00f6ver 3 000 stekheta soltimmar \u00e5rligen. Det \u00e4r mer \u00e4n dubbelt s\u00e5 mycket som i m\u00e5nga andra vinomr\u00e5den. Samtidigt \u00e4r kv\u00e4llarna kalla, Medelhavet svalkar, mistralen sveper in och tar med sig b\u00e5de moln och sand. Landskapet \u00e4r mycket varierat med berg, skyddande dalar och mjuka svepande kullar med mineralrika kalkjordar, men ocks\u00e5 sandjordar och till och med vulkanisk jordm\u00e5n.<\/p>\n