{"id":26594,"date":"2022-04-02T10:51:46","date_gmt":"2022-04-02T08:51:46","guid":{"rendered":"https:\/\/mygatemagazine.se\/?p=26594"},"modified":"2022-04-02T10:52:32","modified_gmt":"2022-04-02T08:52:32","slug":"vildsvinsrulle-med-gulartsrora-inlagd-saltgurka-rodkal-bakad-lok-och-aioli-komponerat-arets-kock-vinnaren-gustav-leonhardt","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/vildsvinsrulle-med-gulartsrora-inlagd-saltgurka-rodkal-bakad-lok-och-aioli-komponerat-arets-kock-vinnaren-gustav-leonhardt\/","title":{"rendered":"Vildsvinsrulle med gul\u00e4rtsr\u00f6ra, inlagd saltgurka, r\u00f6dk\u00e5l, bakad l\u00f6k och aioli komponerat\u00a0\u00c5rets Kock-vinnaren Gustav Leonhardt"},"content":{"rendered":"\n
\"\"<\/figure>\n\n\n\n

\u00c5rets R\u00e4tt 2022! Det \u00e4r en vildsvinsrulle med \u00e4rtr\u00f6ra, saltgurka, r\u00f6dk\u00e5l, bakad l\u00f6k och aioli. Bakom receptet st\u00e5r \u00c5rets Kock-vinnaren Gustav Leonhardt.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

\"\"
Gustav Leonhardt<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

F\u00f6r fj\u00e4rde g\u00e5ngen i ordningen har vinnaren av \u00c5rets Kock f\u00e5tt i uppdrag att fram en ny, svensk matklassiker. \u201d\u00c5rets R\u00e4tt\u201d \u00e4r en matr\u00e4tt som ska spegla sin samtid och kockens egen matlagningsfilosofi. Den ska vara klimatsmart, lagad p\u00e5 l\u00e4ttillg\u00e4ngliga r\u00e5varor och kunna serveras s\u00e5v\u00e4l hemma som p\u00e5 restaurang. Personligen tycker Gustav \u00e4ven att hans tunnbr\u00f6dsrulle g\u00f6r sig utm\u00e4rkt p\u00e5 en utflykt i vildmarken.<\/p>\n\n\n\n

\u2013 Eftersom jag vann \u00c5rets Kock med bland annat en vildsvinsr\u00e4tt k\u00e4nns det extra kul att inspirera fler att anv\u00e4nda vildsvin i sin matlagning, s\u00e4ger Gustav.<\/em><\/p>\n\n\n\n

Recept – Vildsvinsrulle <\/strong><\/p>\n\n\n\n

INGREDIENSER<\/h4>\n\n\n\n

Vildsvinsrulle (4 portioner)<\/strong>
500 g vildsvinsf\u00e4rs
150 g gr\u00e4dde
1 st gul l\u00f6k
1 st \u00e4gg
Paprikakrydda (r\u00f6kt)
Spiskummin
Kebabkrydda
Salt

Gul\u00e4rtsr\u00f6ra<\/strong>
200 g Vreta gul\u00e4rt (eller vanlig gul\u00e4rta)
50 g rapsolja
2 msk sesampasta
Salt
Spiskummin
30 g rapsolja, kallpressad

Saltgurka<\/strong>
3 st snacksgurka
20 g \u00e4ttika
40 g socker
60 g vatten
6 g kryddpeppar

Fyllning<\/strong>
1 knippe persilja
300 g r\u00f6dk\u00e5l
2 g salt
50 g vatten
30 gram \u00e4ppelcidervin\u00e4ger
2 g f\u00e4rska lagerblad
3 st gula l\u00f6kar

Aioli<\/strong>
250 g rapsolja
1 st \u00e4gg
3 g dijonsenap
5 g vitvinsvin\u00e4ger
1 st vitl\u00f6ksklyfta
Salt<\/p>\n\n\n\n

\"...\"<\/figure>\n\n\n\n

G\u00d6R S\u00c5 H\u00c4R<\/h3>\n\n\n\n

B\u00f6rja med vildsvinskebaben. Finhacka l\u00f6k, blanda med f\u00e4rs och \u00f6vriga ingredienser. Smaks\u00e4tt f\u00e4rsblandningen med kryddorna. Forma till avl\u00e5nga biffar och tr\u00e4 dem p\u00e5 spett. Grilla h\u00e5rt eller stek i en stekpanna med mycket sm\u00f6r.

Bl\u00f6tl\u00e4gg gul\u00e4rtorna i ett dygn (om tiden \u00e4r knapp, ta f\u00e4rdiga bl\u00f6tlagda kik\u00e4rtor). Koka \u00e4rtorna i 15 minuter. Mixa \u00f6vriga ingredienser med olja och smaka av.

Dela snacksgurkorna. Koka lag p\u00e5 \u00f6vriga ingredienser till saltgurkan. Kyl lagen och h\u00e4ll \u00f6ver gurkan. L\u00e5t st\u00e5 och dra i ca 10 minuter innan du h\u00e4ller bort lagen fr\u00e5n gurkan. Gurkan m\u00e5r bara bra av att st\u00e5 l\u00e4ngre i lagen.

F\u00f6rbered fyllningen. S\u00e4tt ugnen p\u00e5 200 grader. Plocka persiljan. L\u00e4gg in l\u00f6karna hela med skal i ugnen ca 20 min. Skala l\u00f6ken och skiva innanm\u00e4tet. Koka salt, vin\u00e4ger och vatten med lagerblad. Strimla k\u00e5len och h\u00e4ll lagen \u00f6ver k\u00e5len. L\u00e5t st\u00e5 och dra till servering, d\u00e5 du silar bort lagen och kramar ur k\u00e5len.

G\u00f6r aiolin genom att mixa \u00e4gg med dijonsenap, vitl\u00f6k, vin\u00e4ger och en nypa salt. Anv\u00e4nd g\u00e4rna stavmixer. Tills\u00e4tt oljan i en tunn str\u00e5le medan du mixar, s\u00e5 du f\u00e5r en tjock och fin konsistens. Smaka av med mer salt och vin\u00e4ger om det beh\u00f6vs.

Montering<\/strong>
Ta tunnbr\u00f6det och l\u00e4gg p\u00e5 gul\u00e4rtsr\u00f6ra. Toppa med r\u00f6dk\u00e5l, persilja, gul l\u00f6k och saltgurka. L\u00e4gg i k\u00f6ttet och rulla ihop. Sl\u00e5 in i ett bakpl\u00e5tspapper och njut!<\/p>\n