{"id":25881,"date":"2021-11-27T10:30:39","date_gmt":"2021-11-27T09:30:39","guid":{"rendered":"https:\/\/mygatemagazine.se\/?p=25881"},"modified":"2021-11-29T09:45:35","modified_gmt":"2021-11-29T08:45:35","slug":"saffransgran","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/saffransgran\/","title":{"rendered":"Saffransgran"},"content":{"rendered":"\n
\"\"<\/figure>\n\n\n\n

Det h\u00e4r blir ett st\u00e5tligt br\u00f6d som imponerar p\u00e5 den mest kr\u00e4sne g\u00e4st. Den som har kort om tid eller ork bakar ut vanliga bullar ist\u00e4llet.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Ingredienser<\/strong><\/p>\n\n\n\n

En gran eller 40 bullar<\/p>\n\n\n\n

200 g sm\u00f6r eller margarin <\/p>\n\n\n\n

5 dl mj\u00f6lk<\/p>\n\n\n\n

50 g (1 pkt) j\u00e4st f\u00f6r s\u00f6ta degar <\/p>\n\n\n\n

1 g (2 pkt) saffran <\/p>\n\n\n\n

2 dl str\u00f6socker eller vit sirap <\/p>\n\n\n\n

900 g (ca 15 dl) Kungs\u00f6rnen Vetemj\u00f6l av fint k\u00e4rnvete<\/a><\/p>\n\n\n\n

1 tsk salt<\/p>\n\n\n\n

Russin och n\u00f6tter <\/p>\n\n\n\n

1 \u00e4gg till pensling <\/p>\n\n\n\n

S\u00e5 h\u00e4r tillagar du receptet (Ca 2 timmar):<\/h3>\n\n\n\n

Sm\u00e4lt matfettet i en kastrull. <\/p>

Tills\u00e4tt mj\u00f6lken och v\u00e4rm till fingervarmt (37\u00b0). Smula ner j\u00e4sten i en degbunke och h\u00e4ll \u00f6ver degv\u00e4tskan. R\u00f6r tills j\u00e4sten l\u00f6st sig. <\/p>

St\u00f6t eventuellt saffran med 1 tsk av str\u00f6sockret i en mortel, r\u00f6r ner i degv\u00e4tskan. <\/p>

Tills\u00e4tt \u00f6vriga ingredienser, men spar 1 dl mj\u00f6l till utbakningen. <\/p>

Arbeta degen tills den \u00e4r smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter f\u00f6r hand. Tills\u00e4tt mer mj\u00f6l om degen \u00e4r kladdig, men den ska vara ganska l\u00f6s. En l\u00f6s deg ger ett godare br\u00f6d. <\/p>

T\u00e4ck degen med en bakduk och l\u00e5t j\u00e4sa till dubbel storlek, ca 40 minuter. <\/p><\/blockquote>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

Baka ut en gran:<\/strong>
Dela degen i tv\u00e5 lika delar och kavla ut. Str\u00f6 \u00f6ver hackade n\u00f6tter och finskurna russin. Lyft f\u00f6rsiktigt den andra delen och l\u00e4gg ovanp\u00e5 den f\u00f6rsta. Sk\u00e4r till en triangel.

L\u00e4gg f\u00f6rsiktigt \u00f6ver till en pl\u00e5t med bakpl\u00e5tspapper och sk\u00e4r v\u00e5gr\u00e4ta sk\u00e5ror l\u00e4ngs med granen men l\u00e5t en stam i mitten f\u00e5 vara kvar. Sk\u00e4r g\u00e4rna bort en liten bit underst s\u00e5 en granfot kommer fram.

Snurra \u201dgrenarna\u201d underifr\u00e5n. Tv\u00e5 varv p\u00e5 varje gren och snurra fr\u00e5n dig. <\/p>

S\u00e4tt p\u00e5 ugnen 220\u00b0. <\/p>

L\u00e5t j\u00e4sa under k\u00f6kshandduk i ytterligare 40 minuter. Pensla med uppvispat \u00e4gg och gr\u00e4dda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. <\/p>

L\u00e5t svalna p\u00e5 galler under bakduk. <\/p><\/blockquote>\n