{"id":25773,"date":"2021-11-13T11:28:42","date_gmt":"2021-11-13T10:28:42","guid":{"rendered":"https:\/\/mygatemagazine.se\/?p=25773"},"modified":"2021-11-13T12:28:37","modified_gmt":"2021-11-13T11:28:37","slug":"stekt-pilgrimsmussla-med-blomkalskram-pinjenotter-och-apelsin","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/stekt-pilgrimsmussla-med-blomkalskram-pinjenotter-och-apelsin\/","title":{"rendered":"Stekt pilgrimsmussla med blomk\u00e5lskr\u00e4m, pinjen\u00f6tter och apelsin"},"content":{"rendered":"\n
\"\"
Foto: David Back <\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

Om jag bara f\u00e5r v\u00e4lja en favoritf\u00f6rr\u00e4tt
blir det denna pilgrimsmussla. Att sen
f\u00e5 s\u00e4tta t\u00e4nderna i god grat\u00e4ng och
lamm g\u00f6r inte smakupplevelsen s\u00e4mre.<\/strong><\/p><\/blockquote>\n\n\n\n

\"\"
Foto: David Back <\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

Blomk\u00e5lskr\u00e4m<\/strong>
175 g blomk\u00e5l (utan blast
och rot)
\u00bd dl mj\u00f6lk
\u00bd dl vispgr\u00e4dde
salt<\/p>\n\n\n\n


Blomk\u00e5l i brynt apelsinsm\u00f6r<\/strong>
125 g blomk\u00e5l (utan blast
och rot)
\u00bc apelsin
50 g sm\u00f6r
2 msk rostade pinjen\u00f6tter
salt
4 pilgrimsmusslor
olivolja<\/p>\n\n\n\n

G\u00f6r s\u00e5 h\u00e4r: <\/strong><\/p>\n\n\n\n


Sk\u00e4r blomk\u00e5len till kr\u00e4men i bitar om 1\u20132 cm. L\u00e4gg i
en kastrull tillsammans med mj\u00f6lk och gr\u00e4dde. <\/p>\n\n\n\n

Koka upp och l\u00e5t d\u00e4refter sjuda sakta, minst 30 minuter tills
blomk\u00e5len \u00e4r helt genommjuk. <\/p>\n\n\n\n

Mixa helt sl\u00e4t och smaka av med salt. Om den k\u00e4nns l\u00f6s s\u00e5 l\u00e4gg den i en ny
kastrull och l\u00e5t puttra sakta under st\u00e4ndig omr\u00f6rning
tills den tjocknat.<\/p>\n\n\n\n


Plocka sm\u00e5, ca 1\u20132 cm stora buketter av blomk\u00e5len till
sm\u00f6ret.<\/p>\n\n\n\n


Finriv det yttersta skalet av apelsinen. <\/p>\n\n\n\n

L\u00e4gg ner sm\u00f6r och apelsinskal i en kall stekpanna och s\u00e4tt den p\u00e5
h\u00f6gsta temperatur. <\/p>\n\n\n\n

L\u00e5t sm\u00f6ret koka tills det \u00e4r l\u00e4tt brynt och doftar n\u00f6tigt. <\/p>\n\n\n\n

L\u00e4gg ner blomk\u00e5len och s\u00e4nk
temperaturen n\u00e5got. <\/p>\n\n\n\n

L\u00e5t blomk\u00e5lsbuketterna puttra i sm\u00f6ret ca 3\u20134 minuter. <\/p>\n\n\n\n

Tills\u00e4tt pinjen\u00f6tterna och smaka av med salt.<\/p>\n\n\n\n


Salta pilgrimsmusslorna. <\/p>\n\n\n\n

V\u00e4rm en stekpanna med olivolja
till h\u00f6gsta temperatur. <\/p>\n\n\n\n

Stek pilgrimsmusslorna i ca 30 sekunder p\u00e5 varje sida.<\/p>\n\n\n\n


F\u00f6rdela blomk\u00e5lskr\u00e4men p\u00e5 fyra tallrikar. <\/p>\n\n\n\n

L\u00e4gg p\u00e5 pilgrimsmusslorna och ringla \u00f6ver det goda sm\u00f6ret.<\/p>\n\n\n\n


Preppa dagen f\u00f6re<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Blomk\u00e5lskr\u00e4men.<\/p>\n\n\n\n


Plocka blomk\u00e5lsbuketter
till apelsinsm\u00f6ret.<\/p>\n\n\n\n

Innan g\u00e4sterna
kommer.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Bryn apelsinsm\u00f6ret
med blomk\u00e5l och
pinjen\u00f6tter.<\/p>\n\n\n\n


Strax f\u00f6re<\/strong> servering<\/strong>
V\u00e4rm upp blomk\u00e5lskr\u00e4men
och apelsinsm\u00f6ret.<\/p>\n\n\n\n

Stek pilgrimsmusslorna.<\/p>\n\n\n\n

Det har aldrig varit enklare att bjuda p\u00e5 middag. I kokboken L\u00e4ttlagade helgmenyer delar Fredagskocken Mattias Larsson <\/a>med sig av 16 l\u00e4ttlagade och uts\u00f6kta menyer med smakfulla f\u00f6r- och huvudr\u00e4tter, snacks att servera innan maten och desserter att runda av kv\u00e4llen med.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Du f\u00e5r l\u00e4ra dig att preppa middagen som en kock \u2013 tre f\u00f6rberedande steg som minimerar stress i k\u00f6ket och g\u00f6r matlagningen s\u00e5 mycket roligare och godare.<\/p>\n\n\n\n

I  L\u00e4ttlagade helgmenyer<\/strong> hittar du v\u00e4lkomponerade recept p\u00e5 allt fr\u00e5n k\u00f6tt och fisk till vegetariska r\u00e4tter. Du f\u00e5r \u00e4ven tips p\u00e5 hur du smaks\u00e4tter, f\u00f6renklar eller lyxar till maten ytterligare \u2013 allt beroende p\u00e5 hur mycket tid du har. Lyxig mat, lekande l\u00e4tt!<\/p>\n\n\n\n

Mattias Larsson<\/a> \u00e4r kock, kokboksf\u00f6rfattare, f\u00f6rel\u00e4sare och m\u00e5ltidsinspirat\u00f6r och k\u00e4nd som Fredagskocken. Han har tidigare gett ut b\u00f6ckerna Grilla, Fredagskockens b\u00e4sta vardagsmat, Fredagskockens b\u00e4sta grilltillbeh\u00f6r och Fredagskockens helgmenyer.<\/p>\n\n\n\n

\"\"
Foto: David Back<\/figcaption><\/figure>\n