{"id":25719,"date":"2021-11-06T11:05:02","date_gmt":"2021-11-06T10:05:02","guid":{"rendered":"https:\/\/mygatemagazine.se\/?p=25719"},"modified":"2021-11-06T11:05:39","modified_gmt":"2021-11-06T10:05:39","slug":"licor-43-uppmarksammar-hemmabartendrar-att-blanda-fler-drinkar-med-kaffe","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/licor-43-uppmarksammar-hemmabartendrar-att-blanda-fler-drinkar-med-kaffe\/","title":{"rendered":"Licor 43 uppm\u00e4rksammar hemmabartendrar att blanda fler drinkar med kaffe"},"content":{"rendered":"\n
\"\"
Hampus Thunholms signaturdrink<\/strong> <\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

I samband med Week 43 by Licor 43 vill vaniljlik\u00f6ren uppm\u00e4rksamma Sveriges alla hemmabartendrar och forts\u00e4tta utbilda i hur kaffe och lik\u00f6ren kan samverka i symbios.  Tillsammans med Hampus Thunholm, fler\u00e5rig vinnare av \u00c5rets Bartender i Bartenders\u2019 Choice Awards, och det lokala kafferosteriet Stockholm Roast lyfts nu vikten av kvalitetskaffe.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

Det har alltid funnits en sj\u00e4lvklar koppling mellan Licor 43 och kaffe. Det r\u00e4cker med en liten sipp av en Spanish Coffe f\u00f6r att f\u00f6rst\u00e5 magin som sker n\u00e4r lik\u00f6rens s\u00f6ta vanilj-, choklad- och citrustoner omsluts av de bittra och rika tonerna fr\u00e5n kaffet. Det lokala kafferosteriet Stockholm Roast f\u00f6rklarar vikten av kvalitetskaffe.<\/p>\n\n\n\n

Att producera kaffe \u00e4r mycket mer komplext \u00e4n vad man kan tro. Smaken beror bland annat p\u00e5 hur h\u00f6gt plantorna har f\u00e5tt v\u00e4xta, vilket ger olika densitet och olika s\u00e4tt att reagera p\u00e5 v\u00e4rme. Hantering av r\u00e5varorna b\u00f6r vara helt \u00e4rligt och transparent, d\u00e4rf\u00f6r k\u00f6per vi enbart in v\u00e5ra b\u00f6nor fr\u00e5n sm\u00e5 g\u00e5rdar i bland annat Brasilien och Kenya med bra arbetsf\u00f6rh\u00e5llanden och h\u00f6g kvalitet. Vi vill utmana de traditionella smakerna av kaffe \u2013 det \u00e4r h\u00e5rt slit, kunskap och idioti som har skapat Stockholm Roast, s\u00e4ger Johan Montan Ahlgren, grundare p\u00e5 Stockholm Roast.

<\/p>\n\n\n\n

Hampus Thunholm om konsten att blanda kaffedrinkar<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Under Week 43 by Licor 43 har Hampus Thunholm, fler\u00e5rig vinnare av \u00c5rets Bartenders\u2019 Choice Awards, tagit fram en signaturdrink f\u00f6r veckan. Hampus \u00e4r mest k\u00e4nd f\u00f6r att ha varit med och drivit den legendariska stj\u00e4rnkrogen F\u00e4viken, men ocks\u00e5 Svartklubben i \u00c5re, Berns, L\u2019avventura och Spesso.<\/p>\n\n\n\n

Vad \u00e4r viktigt att t\u00e4nka p\u00e5 n\u00e4r man blandar kaffedrinkar hemma?<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Jag ser ofta att m\u00e5nga g\u00f6r felet att anv\u00e4nda p\u00e5 tok f\u00f6r mycket alkohol i drinkarna. M\u00e5nga g\u00f6r till exempel en Irish Coffee p\u00e5 sex eller sju centiliter whiskey, vilket tar d\u00f6d p\u00e5 kaffesmaken. N\u00e4r jag sj\u00e4lv blandar kaffedrinkar g\u00f6r jag det p\u00e5 max fyra centiliter..<\/p>\n\n\n\n

Vad tycker du \u00e4r det mest f\u00f6rekommande misstaget som g\u00f6rs n\u00e4r det g\u00e4ller att blanda kaffedrinkar?<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Att man h\u00f6ftar f\u00f6r mycket och anv\u00e4nder f\u00f6r varmt kaffe direkt p\u00e5 kall is. Det \u00e4r j\u00e4tteviktigt med proportioner s\u00e5 att l\u00e4sa recept och f\u00f6lja noggrant \u00e4r ett bra tips. N\u00e4r jag g\u00f6r drinkar s\u00e5 v\u00e4ger jag alltid allting p\u00e5 gram, f\u00f6r att det \u00e4r d\u00e5 det blir som b\u00e4st.<\/p>\n\n\n\n

Du har tagit fram en signaturdrink f\u00f6r Week 43 by Licor 43, ber\u00e4tta lite om hur du har t\u00e4nkt kring den.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Ja precis, man skulle kunna s\u00e4ga att det \u00e4r en ljummen v\u00e4ldigt stor hot shot, eller en ljummen Irish Coffe. Men med s\u00f6tman fr\u00e5n Licor 43 d\u00e5 s\u00e5klart. Hela tanken kring drinken \u00e4r lyfta fram kaffet och vaniljlik\u00f6ren som den perfekta match det \u00e4r. F\u00f6r denna drink h\u00e4nger allt p\u00e5 temperaturen, eftersom om kaffet \u00e4r f\u00f6r varmt s\u00e5 f\u00f6rsvinner den goda smaken av Licor 43. D\u00e4rf\u00f6r ska signaturdrinken helst serveras ljummen, omkring 42 grader varm. Med tanke p\u00e5 att det \u00e4r en lik\u00f6rbaserad drink s\u00e5 har jag ocks\u00e5 valt att inkludera lakrits. Dels f\u00f6r att det enligt mig bidrar till ett torrt avslut i gommen. Salt \u00e4r en otrolig smakh\u00f6jare, d\u00e4rf\u00f6r har jag ocks\u00e5 valt att salta gr\u00e4dden. <\/p>\n\n\n\n

Hampus Thunholms fem tips till hemmabartendern<\/strong><\/p>\n\n\n\n

G\u00f6r din research. F\u00f6r att bli riktigt bra p\u00e5 n\u00e5got kr\u00e4vs det att man \u00e4r p\u00e5l\u00e4st, det g\u00e4ller ocks\u00e5 f\u00f6r att blanda f\u00f6rstklassiga drinkar. Vad \u00e4r det till exempel f\u00f6r kaffe du blandar din drink p\u00e5? Det \u00e4r skillnad p\u00e5 kaffe och kaffe, s\u00e5 se till du \u00e4r p\u00e5l\u00e4st och v\u00e4lj en rost som passar till \u00e4ndam\u00e5let.<\/p>

N\u00f6rda ner dig i YouTube och bra drinkb\u00f6cker. Det finns gott om bra videoklipp, recept och tips att ta del av b\u00e5de p\u00e5 YouTube och i bra drinkb\u00f6cker.<\/p>

\u00d6vning ger f\u00e4rdighet. Du m\u00e5ste g\u00f6ra fel en hel del innan du kan b\u00f6rja g\u00f6ra r\u00e4tt.<\/p>

T\u00e4nk p\u00e5 temperaturen n\u00e4r du ska blanda kaffedrinkar. Om kaffet \u00e4r f\u00f6r varmt s\u00e5 kommer du att ta d\u00f6d p\u00e5 m\u00e5nga av de andra smakerna. T\u00e4nk ocks\u00e5 p\u00e5 att det funkar fint att g\u00f6ra kalla kaffedrinkar. Tips \u00e4r att ta frukostbryggkaffet och spara till senare, d\u00e5 har du en fantastisk cold brew att blanda drinkar p\u00e5 under kv\u00e4llen. Men anv\u00e4nd d\u00e5 g\u00e4rna kvalitetskaffe, f\u00f6r b\u00e4sta resultat.<\/p>

V\u00e5ga utmana dig! I grund och botten handlar det om att du m\u00e5ste v\u00e5ga ta ut sv\u00e4ngarna och utmana dig sj\u00e4lv f\u00f6r att utvecklas, b\u00e5de n\u00e4r det g\u00e4ller din smaks\u00e4kerhet och kunskap.<\/p><\/blockquote>\n\n\n\n

Hampus Thunholms signaturdrink<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Du beh\u00f6ver:                                                                                                              <\/strong>Till lakritssockret<\/p>\n\n\n\n

3 cl Licor 43                                                                                                               1 dl vatten<\/p>\n\n\n\n

10 cl kvalitetskaffe                                                                                                      1 dl socker<\/p>\n\n\n\n

2 cl lakritssocker                                                                                                         4 g lakritspulver                                                             <\/p>\n\n\n\n

2 cl irl\u00e4ndsk whiskey<\/p>\n\n\n\n

L\u00e4ttvispad gr\u00e4dde<\/p>\n\n\n\n

Flingsalt<\/p>\n\n\n\n

S\u00e5 h\u00e4r g\u00f6r du:<\/strong><\/p>\n\n\n\n

G\u00f6r lakritssockret genom att koka upp vatten med socker och lakritspulver. L\u00e5t sedan svalna.<\/p>\n\n\n\n

Koka kaffet och l\u00e5t svalna till omkring 42 grader. Blanda sedan Licor 43, kaffe, lakritssocker och irl\u00e4ndsk whiskey.\u00a0<\/p>\n\n\n\n

Servera drinken i ett coupeglas, toppa med l\u00e4ttvispad gr\u00e4dde och str\u00f6 en nypa flingsalt \u00f6ver gr\u00e4dden.<\/p>\n