{"id":25672,"date":"2021-11-02T10:26:39","date_gmt":"2021-11-02T09:26:39","guid":{"rendered":"https:\/\/mygatemagazine.se\/?p=25672"},"modified":"2021-11-02T10:26:43","modified_gmt":"2021-11-02T09:26:43","slug":"hummerrisotto-med-ramarinerad-fankal-och-artor-av-mattias-fredagskocken-larsson","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/hummerrisotto-med-ramarinerad-fankal-och-artor-av-mattias-fredagskocken-larsson\/","title":{"rendered":"Hummerrisotto med r\u00e5marinerad f\u00e4nk\u00e5l och \u00e4rtor av Mattias \u201dFredagskocken\u201d Larsson"},"content":{"rendered":"\n
\"\"
Foto: David Back <\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

N\u00e4r du bjuder p\u00e5 den h\u00e4r rej\u00e4la
menyn \u2013 tipsa g\u00e4sterna om att
komma riktigt hungriga.<\/strong><\/p><\/blockquote>\n\n\n\n

\"\"
Mattias Larsson Foto: David Back<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

Ingredienser: <\/strong><\/p>\n\n\n\n

1 kokt hummer
80 g f\u00e4nk\u00e5l
100 g gr\u00f6na \u00e4rtor
1 \u00bd msk citronjuice
3 msk olivolja
salt<\/p>\n\n\n\n


Risotto<\/strong>
1 liten schalottenl\u00f6k
1 liten vitl\u00f6ksklyfta
1 dl arborio- eller carnaroliris
olivolja
\u00bd dl torrt vitt vin
3 dl skaldjursbuljong (alt
kyckling- el vegetarisk)
40 g parmesanost
sm\u00f6r
salt<\/p>\n\n\n\n

G\u00f6r s\u00e5 h\u00e4r: <\/strong><\/p>\n\n\n\n

Skala hummern och sk\u00e4r k\u00f6ttet i \u00f6nskad storlek.<\/strong><\/p>\n\n\n\n


Hyvla eller skiva f\u00e4nk\u00e5len supertunt och blanda med
\u00e4rtor, citronjuice och olivolja strax f\u00f6re servering.<\/p>\n\n\n\n


Smaka av med salt.<\/p>\n\n\n\n


Skala och hacka schalottenl\u00f6k och vitl\u00f6k. Fr\u00e4s l\u00f6k,
vitl\u00f6k och ris i olivolja i en vid kastrull. <\/p>\n\n\n\n

H\u00e4ll i vinet och l\u00e5t det koka i en minut. Tills\u00e4tt ca 1 \u00bd dl av buljongen.<\/p>\n\n\n\n


Koka risotton p\u00e5 l\u00e5g temperatur och r\u00f6r om
hela tiden. Sp\u00e4d vartefter med den resterande buljongen
(tills\u00e4tt vatten om mer v\u00e4tska skulle beh\u00f6vas).<\/p>\n\n\n\n


Riv parmesanosten. Tills\u00e4tt en klick sm\u00f6r och 25 g
parmesanost efter ca 20\u201325 minuter n\u00e4r riskornen
har ett l\u00e4tt tuggmotst\u00e5nd. <\/p>\n\n\n\n

V\u00e4nd ner hummerk\u00f6ttet
och smaka av med salt.<\/p>\n\n\n\n


L\u00e4gg upp hummerrisotton p\u00e5 fyra tallrikar, ringla \u00f6ver
f\u00e4nk\u00e5len och \u00e4rtorna tillsammans med dressingen.<\/p>\n\n\n\n


Str\u00f6 \u00f6ver resterande parmesanost och servera direkt.<\/p>\n\n\n\n

Preppa dagen f\u00f6re<\/strong><\/p>\n\n\n\n


\u2022 Skala och sk\u00e4r
hummern.<\/p>\n\n\n\n


\u2022 Riv parmesanosten.
Innan g\u00e4sterna
kommer<\/p>\n\n\n\n


\u2022 Skiva f\u00e4nk\u00e5l och blanda med
\u00e4rtorna, men avvakta med
citronjuice, olivolja och
salt.<\/p>\n\n\n\n


\u2022 F\u00f6rkoka risotton ca 20
minuter, dra sedan av fr\u00e5n
v\u00e4rmen.<\/p>\n\n\n\n


Strax f\u00f6re<\/strong> servering<\/strong><\/p>\n\n\n\n


\u2022 Koka klart och smaks\u00e4tt
risotton (du kan
beh\u00f6va sp\u00e4da med lite
extra vatten).<\/p>\n\n\n\n


\u2022 Marinera f\u00e4nk\u00e5l och
\u00e4rtor<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

Det har aldrig varit enklare att bjuda p\u00e5 middag. I kokboken L\u00e4ttlagade helgmenyer delar Fredagskocken Mattias<\/a> Larsson<\/a> med sig av 16 l\u00e4ttlagade och uts\u00f6kta menyer med smakfulla f\u00f6r- och huvudr\u00e4tter, snacks att servera innan maten och desserter att runda av kv\u00e4llen med.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Du f\u00e5r l\u00e4ra dig att preppa middagen som en kock \u2013 tre f\u00f6rberedande steg som minimerar stress i k\u00f6ket och g\u00f6r matlagningen s\u00e5 mycket roligare och godare.<\/p>\n\n\n\n

I  L\u00e4ttlagade helgmenyer<\/strong> hittar du v\u00e4lkomponerade recept p\u00e5 allt fr\u00e5n k\u00f6tt och fisk till vegetariska r\u00e4tter. Du f\u00e5r \u00e4ven tips p\u00e5 hur du smaks\u00e4tter, f\u00f6renklar eller lyxar till maten ytterligare \u2013 allt beroende p\u00e5 hur mycket tid du har. Lyxig mat, lekande l\u00e4tt!<\/p>\n\n\n\n

Mattias Larsson<\/a> \u00e4r kock, kokboksf\u00f6rfattare, f\u00f6rel\u00e4sare och m\u00e5ltidsinspirat\u00f6r och k\u00e4nd som Fredagskocken. Han har tidigare gett ut b\u00f6ckerna Grilla, Fredagskockens b\u00e4sta vardagsmat, Fredagskockens b\u00e4sta grilltillbeh\u00f6r och Fredagskockens helgmenyer.<\/p>\n\n\n\n

\"\"
Foto: David Back<\/figcaption><\/figure>\n