{"id":25529,"date":"2024-04-09T07:04:00","date_gmt":"2024-04-09T05:04:00","guid":{"rendered":"https:\/\/mygatemagazine.se\/?p=25529"},"modified":"2024-04-09T09:48:13","modified_gmt":"2024-04-09T07:48:13","slug":"friterad-stromming-med-citron-och-persiljeaioli-samt-applepicklade-gronsaker","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/friterad-stromming-med-citron-och-persiljeaioli-samt-applepicklade-gronsaker\/","title":{"rendered":"FRITERAD STR\u00d6MMING MED CITRON- OCH PERSILJEAIOLI SAMT \u00c4PPLEPICKLADE GR\u00d6NSAKER"},"content":{"rendered":"\n
\"\"
Foto: Magnus Skogl\u00f6f<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

En r\u00e4tt komponerat H\u00e5kan Th\u00f6rnstr\u00f6m som passar att \u00e4ta som snacks eller lunch. Smaken av \u00e4pple finns i b\u00e5de r\u00e4tten och snapsen och bildar en perfekt kombination.<\/em> <\/strong><\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

Till 4 portioner<\/h3>\n\n\n\n

Aioli<\/h4>\n\n\n\n

1 \u00e4ggula
3 dl rapsolja
1 tsk sl\u00e4t dijonsenap
1 riven vitl\u00f6ksklyfta
10 g finhackad persilja
Rivet skal av \u00bd citron
1 tsk citronsaft
6 droppar tabasco
1 krm salt
(Eller s\u00e5 smaks\u00e4tter man 3 \u00bd dl f\u00e4rdig majonn\u00e4s typ Hellman\u2019s med senap, vitl\u00f6k, persilja, tabasco och salt)<\/p>\n\n\n\n

\u00c4pplepicklade gr\u00f6nsaker<\/h4>\n\n\n\n

1 dl \u00e4ppelcidervin\u00e4ger
2 dl koncentrerad \u00e4ppeljuice
1 krm chiliflakes
2 krm salt
100 g blomk\u00e5l
100 g morot
100 g schalottenl\u00f6k
100 g champinjoner<\/p>\n\n\n\n

Str\u00f6mming<\/h4>\n\n\n\n

500 g str\u00f6mmingsfil\u00e9
1 tsk salt
100 g vetemj\u00f6l
2 \u00e4gg
100 g pankostr\u00f6br\u00f6d
Cirka 5 dl rapsolja att fritera i<\/p>\n\n\n\n

Garnering:<\/h4>\n\n\n\n

Krasse, k\u00f6rvel, \u00e4pple och potatischips<\/p>\n\n\n\n

G\u00f6r s\u00e5 h\u00e4r:<\/h4>\n\n\n\n
    \n
  1. Aioli: Vispa ihop \u00e4ggula, citronsaft, rivet skal och senap i en bunke. H\u00e4ll i oljan l\u00e5ngsamt. Vispa ordentligt s\u00e5 att all olja binder i \u00e4ggblandningen. Tills\u00e4tt sedan vitl\u00f6k, persilja, tabasco och salt.<\/li>\n\n\n\n
  2. \u00c4pplepicklade gr\u00f6nsaker: Koka upp vin\u00e4ger, \u00e4ppeljuice, chiliflakes och salt. Sk\u00e4r alla gr\u00f6nsaker i mindre bitar. H\u00e4ll den heta lagen \u00f6ver gr\u00f6nsakerna. L\u00e5t gr\u00f6nsakerna st\u00e5 och dra i lagen tills den svalnat.<\/li>\n\n\n\n
  3. Placera str\u00f6mmingsfil\u00e9erna p\u00e5 en tallrik. Str\u00f6 \u00f6ver salt. L\u00e5t saltet sm\u00e4lta in i fisken i cirka 30 minuter. Torka sedan av fil\u00e9erna p\u00e5 hush\u00e5llspapper. Dubbelpanera fil\u00e9erna i mj\u00f6l, \u00e4gg och str\u00f6br\u00f6d. Fritera i 160 gradig olja i cirka 3 minuter eller tills fil\u00e9erna blir spr\u00f6da och gyllenbruna.<\/li>\n\n\n\n
  4. Arrangera str\u00f6mmingen tillsammans med picklade gr\u00f6nsaker och aioli p\u00e5 en tallrik. Garnera med k\u00f6rvel, krasse, \u00e4pple och potatischips.<\/li>\n<\/ol>\n\n\n\n

    H\u00e5kans snaps:<\/h4>\n\n\n\n

    S\u00f6taktig smak och doft med tydliga inslag av \u00e4pple, lakrits och anis. Avslutningen \u00e4r l\u00e5ng, rund och v\u00e4lbalanserad.<\/p>\n\n\n\n

    <\/p>\n\n\n\n

    <\/p>\n\n\n\n

    Sn\u00e4ller\u00f6ds Kr\u00f6garsnaps 10x5cl finns i Systembolagets best\u00e4llningssortiment, art.nr. 8660304, 249 kr<\/p>\n\n\n\n

    <\/p>\n