{"id":25289,"date":"2021-09-15T09:22:52","date_gmt":"2021-09-15T07:22:52","guid":{"rendered":"https:\/\/mygatemagazine.se\/?p=25289"},"modified":"2021-09-15T09:23:17","modified_gmt":"2021-09-15T07:23:17","slug":"lammfarsjarpar-med-fetaost-rosmarin-klyftpotatis-och-oliver-komponerat-madeleine-landley","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/lammfarsjarpar-med-fetaost-rosmarin-klyftpotatis-och-oliver-komponerat-madeleine-landley\/","title":{"rendered":"Lammf\u00e4rsj\u00e4rpar med fetaost, rosmarin, klyftpotatis och oliver komponerat Madeleine Landley"},"content":{"rendered":"\n
\"\"
Foto:\u00a0Madeleine Landley <\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

Det h\u00e4r \u00e4r typisk \u201dpl\u00e5tmat\u201d d\u00e4r allt lagas samtidigt p\u00e5 samma ugnspl\u00e5t. Jag tycker att det \u00e4r gott n\u00e4r b\u00e5de vitl\u00f6kar, oliver och feferoni tillagas tillsammans med potatisklyftorna. Lammf\u00e4rsen g\u00e5r bra att byta mot n\u00f6tf\u00e4rs.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Lammf\u00e4rsj\u00e4rpar<\/strong><\/p>\n\n\n\n


500 g lammf\u00e4rs
1 \u00e4gg
1 tsk rosmarin
\u00bd tsk torkad oregano
\u00bd tsk l\u00f6kpulver
salt, svartpeppar
1 vitl\u00f6ksklyfta
100 g fetaost
sm\u00f6r
ev 4 tr\u00e4spett<\/p>\n\n\n\n


Tomat- och paprikasalsa<\/strong>
1 dl krossade tomater
3 msk ajvar
salt
1 krm l\u00f6kpulver
1 tsk torkad oregano
800 g fasta, avl\u00e5nga potatisar
salt, grillkrydda
1 hel vitl\u00f6k
1 dl svarta kalamataoliver
12 inlagda feferoni<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

G\u00f6r s\u00e5h\u00e4r: <\/strong><\/p>\n\n\n\n


Blanda f\u00e4rsen tillsammans med \u00e4gg, rosmarin,
oregano, l\u00f6kpulver, salt och peppar i en sk\u00e5l.<\/p>\n\n\n\n


Skala och pressa i vitl\u00f6ken. <\/p>\n\n\n\n

Blanda ner smula fetaost och forma till 4 korvar. <\/p>\n\n\n\n

V\u00e4rm en stekpanna riktigt varm och ha i en klick sm\u00f6r. <\/p>\n\n\n\n

Stek j\u00e4rparna hastigt runt om s\u00e5 de f\u00e5r yta och l\u00e4gg
dem sedan p\u00e5 en tallrik.<\/p>\n\n\n\n


S\u00e4tt ugnen p\u00e5 225 grader. <\/p>\n\n\n\n

Blanda krossade tomater, ajvar, salt, l\u00f6kpulver och oregano i en
minigryta eller en ugnsfast sk\u00e5l.<\/p>\n\n\n\n


Gnugga potatisarna rena och sk\u00e4r dem till 6
klyftor p\u00e5 l\u00e4ngden. <\/p>\n\n\n\n

Placera ut potatisen p\u00e5 en ugnspl\u00e5t kl\u00e4dd med bakpl\u00e5tspapper och pudra
\u00f6ver salt och grillkrydda. <\/p>\n\n\n\n

Lossa vitl\u00f6karna fr\u00e5n f\u00e4stet och sk\u00e4r bort den h\u00e5rda bottenbiten.<\/p>\n\n\n\n


F\u00f6rdela ut vitl\u00f6karna, med skalet kvar, bland potatisklyftorna.<\/p>\n\n\n\n


St\u00e4ll sk\u00e5len med tomatsalsan p\u00e5 ugnspl\u00e5ten med potatisen. <\/p>\n\n\n\n

St\u00e4ll in pl\u00e5ten i ugnen i 15 minuter.<\/p>\n\n\n\n


Ta ut pl\u00e5ten och v\u00e4nd runt potatisen. <\/p>\n\n\n\n

F\u00f6rdela ut oliver och feferoni bland potatisen och st\u00e4ll
in pl\u00e5ten i ytterligare 15 minuter.<\/p>\n\n\n\n


Ta ut pl\u00e5ten och l\u00e4gg p\u00e5 j\u00e4rparna. <\/p>\n\n\n\n

St\u00e4ll in i ytterligare 20 minuter, totalt 50 minuter. <\/p>\n\n\n\n

Tr\u00e4 eventuellt upp j\u00e4rparna p\u00e5 spett innan servering. <\/p>\n\n\n\n

Servera g\u00e4rna med naturell yoghurt.<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

Madeleine Landley<\/strong> \u00e4r receptkreat\u00f6r och matfotograf och driver en av Sveriges st\u00f6rsta matbloggar Landleys k\u00f6k<\/strong><\/em>. Allt i ett-r\u00e4tter \u00e4r hennes andra bok hos Bokf\u00f6rlaget Semic.<\/p>\n\n\n\n

\"\"
Foto: Madeleine Landley<\/figcaption><\/figure>\n