{"id":24946,"date":"2022-05-24T10:30:00","date_gmt":"2022-05-24T08:30:00","guid":{"rendered":"https:\/\/mygatemagazine.se\/?p=24946"},"modified":"2022-05-24T10:33:20","modified_gmt":"2022-05-24T08:33:20","slug":"souvlakispett-med-grillad-farskpotatis-av-jenny-warsen","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/souvlakispett-med-grillad-farskpotatis-av-jenny-warsen\/","title":{"rendered":"SOUVLAKISPETT MED GRILLAD F\u00c4RSKPOTATIS AV JENNY WARS\u00c9N"},"content":{"rendered":"\n
\"\"
Fotograf: Ulrika Pousette<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

Den h\u00e4r r\u00e4tten f\u00f6r tankarna till Grekland, men den f\u00e5r en svensk twist av den grillade
f\u00e4rskpotatisen. \u00c4r du inte sugen p\u00e5 potatis kan du ist\u00e4llet servera en sallad med fetaost
och svarta oliver i som tillbeh\u00f6r.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

\"\"
Fotograf: Ulrika Pousette<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

4 Portioner<\/em><\/strong><\/p>\n\n\n\n

600 g fl\u00e4skfil\u00e9
Marinad
1 dl olivolja
\u00bd citron
3 msk f\u00e4rsk oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 vitl\u00f6ksklyftor
Grillad f\u00e4rskpotatis
20 sm\u00e5 potatisar (fast sort)
sm\u00f6r
Tzatziki
\u00bd gurka
2 dl turkisk (eller grekisk)
yoghurt 10 %
1 vitl\u00f6ksklyfta
\u00bd tsk salt
peppar
ev. \u00f6rtsalt<\/p>\n\n\n\n

G\u00f6r s\u00e5 h\u00e4r<\/strong><\/p>\n\n\n\n


B\u00f6rja med marinaden: H\u00e4ll olivoljan i en bunke
och pressa i saften fr\u00e5n en halv citron. Tills\u00e4tt
kryddorna och pressa ner vitl\u00f6ksklyftorna.<\/p>\n\n\n\n


Putsa fl\u00e4skfil\u00e9n och sk\u00e4r den i mindre bitar.
<\/p>\n\n\n\n

L\u00e4gg k\u00f6ttet i marinaden, t\u00e4ck bunken med plastfolie
och l\u00e5t st\u00e5 i kylen i minst 4 timmar eller \u00f6ver
natten.<\/p>\n\n\n\n


L\u00e4gg 8 spett av tr\u00e4 i bl\u00f6t i 15 minuter eller
anv\u00e4nd metallspett.
Tr\u00e4 upp k\u00f6ttbitarna p\u00e5 spetten och l\u00e4gg dem p\u00e5
grillen. Grilla dem runt om tills de har f\u00e5tt fin f\u00e4rg
och \u00e4r genomstekta.<\/p>\n\n\n\n


Grillad f\u00e4rskpotatis: L\u00e4gg fyra spett av tr\u00e4 i bl\u00f6t i
15 minuter eller anv\u00e4nd metallspett.
<\/p>\n\n\n\n

Skrubba potatisen och koka den i saltat vatten
tills de \u00e4r mjuka.<\/p>\n\n\n\n


Tr\u00e4 upp potatisen p\u00e5 spetten, pensla dem med
sm\u00e4lt sm\u00f6r och grilla i cirka 5 minuter.<\/p>\n\n\n\n


Tzatziki:<\/strong> <\/p>\n\n\n\n

Tv\u00e4tta gurkan. Sk\u00e4r den mitt itu p\u00e5 l\u00e4ngden
och skrapa bort det vattniga k\u00e4rnhuset med
en sked.<\/p>\n\n\n\n


Riv gurkan grovt, l\u00e4gg den p\u00e5 en tallrik med
kaffefilter under och str\u00f6 \u00f6ver salt. L\u00e5t vila i
10 minuter.<\/p>\n\n\n\n


L\u00e4gg yoghurten i en sk\u00e5l och pressa ner vitl\u00f6ken.
Krama v\u00e4tskan ur gurkan och v\u00e4nd sedan
ner den i yoghurten. <\/p>\n\n\n\n

Smaka av med salt, peppar
och eventuellt lite \u00f6rtsalt.<\/p>\n\n\n\n

Receptet kommer fr\u00e5n Jenny Wars\u00e9ns\u00a0<\/strong>kokbok \u201cJennys sommar\u201d \u00e4r en given f\u00f6ljeslagare i k\u00f6ket under \u00e5rets varma m\u00e5nader n\u00e4r grillen tas fram. F\u00f6rutom m\u00e4ngder av bra recept p\u00e5 grillmiddagar bjuder Jenny Wars\u00e9n p\u00e5 h\u00e4rlig midsommarmat, l\u00e4skande drycker, svalkande efterr\u00e4tter och gofika. H\u00e4r hittar du dessutom f\u00f6rslag p\u00e5 picknickmat och hennes b\u00e4sta tips p\u00e5 vad du kan g\u00f6ra med tr\u00e4dg\u00e5rdens b\u00e4r och frukter. Med sina v\u00e4lsmakande och r\u00e4ttframma recept har Jenny Wars\u00e9n blivit en av landets mest popul\u00e4ra matbloggare, \u201dJennys sommar\u201d \u00e4r hennes femte kokbok efter succ\u00e9er som \u201dSnabbt, gott och billigt\u201d, \u201dMiddagstipset\u201d och \u201dBaka med godis\u201d.<\/p>\n\n\n\n

\"\"
Fotograf: Ulrika Pousette<\/figcaption><\/figure>\n