{"id":23772,"date":"2020-12-16T11:57:44","date_gmt":"2020-12-16T10:57:44","guid":{"rendered":"https:\/\/mygatemagazine.se\/?p=23772"},"modified":"2020-12-16T11:57:49","modified_gmt":"2020-12-16T10:57:49","slug":"fira-arets-jul-med-o-p-anderson-och-recept-skapade-av-krogaren-fredrik-eriksson","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/fira-arets-jul-med-o-p-anderson-och-recept-skapade-av-krogaren-fredrik-eriksson\/","title":{"rendered":"Fira \u00e5rets jul med O.P. Anderson och recept skapade av kr\u00f6garen Fredrik Eriksson"},"content":{"rendered":"\n
\"\"
Kryddm\u00e4staren Jonas Odland och kr\u00f6garen Fredrik Eriksson matchar mat och snaps <\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n
\"\"<\/figure>\n\n\n\n

Nu \u00e4r det snart jul igen och f\u00f6r m\u00e5nga kommer den se annorlunda ut i \u00e5r p\u00e5 grund av den r\u00e5dande situationen. D\u00e4rf\u00f6r \u00e4r det viktigare \u00e4n n\u00e5gonsin att h\u00e5lla fast vid v\u00e5ra traditioner. Julen \u00e4r matens och dryckens h\u00f6gtid med stort \u201dH\u201d och \u00e4r extra efterl\u00e4ngtad i \u00e5r. F\u00f6r att hylla gemenskapen kring de kulinariska inslagen som f\u00f6rknippas med julen, bjuder O.P. Anderson tillsammans med Fredrik Erikssons restauranger in till en smakresa som visar upp det perfekta \u00e4ktenskapet mellan mat och snaps.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Genom smakkombinationerna f\u00e5r man f\u00f6lja med p\u00e5 en odyss\u00e9 d\u00e4r matkreat\u00f6ren tillika kr\u00f6garen Fredrik Eriksson skapat en v\u00e4lkomponerad meny till vilken Jonas Odland, Master Blender och kryddm\u00e4stare f\u00f6r O.P. Anderson, omsorgsfullt matchat lika m\u00e5nga snapsar. B\u00e5de recept och snapsar har sina ursprung i svenska r\u00e5varor och traditioner med julens smaker som utg\u00e5ngspunkt.<\/p>\n\n\n\n

Det blir en jul i \u00e5r ocks\u00e5 och p\u00e5 Restaurang Nationalmuseum och L\u00e5ngbro V\u00e4rdshus kommer vi traditionsenligt servera julm\u00e5ltider lagade fr\u00e5n grunden och med stor k\u00e4rlek till r\u00e5varan och svenska mattraditioner<\/em>, s\u00e4ger Fredrik Eriksson. Vi kommer erbjuda s\u00e5v\u00e4l klassiker som nyskapande r\u00e4tter. Nytt f\u00f6r i \u00e5r p\u00e5 Restaurang Nationalmuseum \u00e4r att g\u00e4sten \u00e4ven f\u00e5r m\u00f6jlighet att njuta av julmaten hemma eller p\u00e5 f\u00f6retaget med catering av b\u00e5de julbord och jultallrik. P\u00e5 L\u00e5ngbro V\u00e4rdshus serveras delar av \u00e5rets julbord i t\u00e4lt utanf\u00f6r restaurangen f\u00f6r att kunna erbjuda en coronas\u00e4ker m\u00e5ltid<\/em>, s\u00e4ger Fredrik.<\/p>\n\n\n\n

Akvavit \u00e4r en del av det svenska dryckesarvet och f\u00f6rtj\u00e4nar en central plats p\u00e5 julbordet tillsammans med h\u00f6gtidens r\u00e4tter.<\/p>\n\n\n\n

Snapsen har en fantastisk f\u00f6rm\u00e5ga att f\u00f6rh\u00f6ja smaken p\u00e5 maten om den serveras och dricks p\u00e5 r\u00e4tt s\u00e4tt. Det b\u00e4sta s\u00e4ttet \u00e4r att smutta p\u00e5 snapsen tillsammans med maten och inte svepa den iskall<\/em>, s\u00e4ger Jonas Odland. Att kombinera r\u00e4tt snaps med r\u00e4tt mat ger en oslagbar smakupplevelse d\u00e4r f\u00f6reteelserna \u00e4r goda var f\u00f6r sig men d\u00e4r de tillsammans h\u00f6jer varandra<\/em>, avslutar Jonas.<\/p>\n\n\n\n

Bjud in n\u00e4ra och k\u00e4ra till en smakresa med mat och snapsar i ljuv f\u00f6rening d\u00e4r du bjuder p\u00e5 Fredriks recept och Jonas tillh\u00f6rande snapsar. Maten och drycken finns \u00e4ven att avnjutas b\u00e5de p\u00e5 L\u00e5ngbro V\u00e4rdshus och Restaurang Nationalmuseum.<\/p>\n\n\n\n

Fredriks fyra recept med matchande snapsar <\/h4>\n\n\n\n
\u00c5rets inlagda sill med koriander, gurka och citron<\/h5>\n\n\n\n
\"\"<\/figure>\n\n\n\n

6-8 personer
\u2022 6 sillfil\u00e9er av typen l\u00f6ksill
\u2022 1 msk korianderfr\u00f6n, grovt krossad
\u2022 2 saltgurkor
\u2022 2 f\u00e4rska sm\u00f6rg\u00e5sgurkor av mindre sort
\u2022 1\/2 f\u00e4rsk slanggurka
\u2022 \u00c4ttikslag (1 msk \u00e4ttika, 2 msk socker, 3 msk vatten)
\u2022 1,5 dl majonn\u00e4s
\u2022 Finrivet skal av 1\/2 citron
\u2022 1 knippe dill
\u2022 1 knippe gr\u00e4sl\u00f6k<\/p>\n\n\n\n

Fint\u00e4rna saltgurkan och blanda med majonn\u00e4s och finrivet citronskal. Sk\u00e4r ner sillen i lagom stora portionsbitar.
Dela sm\u00f6rg\u00e5sgurkan i 1\/2 cm stora bitar skurna p\u00e5 snedden och stek hastigt i het panna s\u00e5 den tar f\u00e4rg, ca 1 minut.
Skiva slanggurkan tunt och l\u00e4gg i \u00e4ttikslagen i ca 15 minuter.
L\u00e4gg upp sillen och garnera med den inlagda slanggurkan, den sotade sm\u00f6rg\u00e5sgurkan, dill och finskuren gr\u00e4sl\u00f6k.<\/p>\n\n\n\n

R\u00e4tten serveras med f\u00f6rdel tillsammans med snapsen O.P. Anderson Bj\u00f6rk<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Systembolaget nr 82830<\/strong><\/p>\n\n\n\n

O.P. Anderson Bj\u00f6rk \u00e4r i grunden kryddad med den klassiska O.P. kryddningen kummin, anis och f\u00e4nk\u00e5l. Den f\u00e5r sin unika och eleganta karakt\u00e4r av extrakt och destillat fr\u00e5n bj\u00f6rkknoppar som har plockats p\u00e5 vintern innan de har b\u00f6rjat sv\u00e4lla vilket ger den finaste bj\u00f6rktr\u00e4karakt\u00e4ren. Karakt\u00e4ren kommer ocks\u00e5 fr\u00e5n ekologisk bj\u00f6rksav sk\u00f6rdad p\u00e5 v\u00e5rkanten i J\u00e4mtland.<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

Potatis- och cheddarroyal med forellrom<\/h5>\n\n\n\n
\"\"<\/figure>\n\n\n\n

4-6 portioner
\u2022 4 kokta potatisar
\u2022 2 \u00e4gg
\u2022 2 dl gr\u00e4dde
\u2022 100 g riven cheddarost
\u2022 Salt
\u2022 Svartpeppar
\u2022 1 stor finhackad bananschalottenl\u00f6k
\u2022 \u00bd dl vit balsamvin\u00e4ger
\u2022 \u00bd dl rapsolja
\u2022 50 g forellrom
\u2022 20 g hackad gr\u00e4sl\u00f6k
\u2022 200 g f\u00e4rska bondb\u00f6nor
\u2022 50 g kavring
\u2022 Sm\u00f6rg\u00e5skrasse till garnering<\/p>\n\n\n\n

S\u00e4tt ugnen p\u00e5 120 grader. Skiva kavringen s\u00e5 tunt det g\u00e5r, l\u00e4gg p\u00e5 bakpl\u00e5tspapper och l\u00e5t torka i ugn ca 15 minuter.
Blanda t\u00e4rnad potatis och cheddarost och l\u00e4gg blandningen i muffinsformar av silikon eller st\u00f6rre formar av papper. Kn\u00e4ck \u00e4ggen och blanda med 2 dl vispgr\u00e4dde, salt och svartpeppar. H\u00e4ll \u00e4ggstanningen i muffinsformarna och gr\u00e4dda i ugn i 140 grader ca 30 minuter. L\u00e5t allt kallna och separera inneh\u00e5llet fr\u00e5n formen.
Koka schalottenl\u00f6ken med vin\u00e4gern tills den \u00e4r helt inkokt i l\u00f6ken. Tills\u00e4tt rapsolja och smaka av med salt och peppar. St\u00e4ll \u00e5t sidan.
Koka bondb\u00f6norna ca 2-3 minuter i l\u00e4ttsaltat vatten. Kyl b\u00f6norna hastigt i kallt vatten och separera dem fr\u00e5n skalet.
V\u00e4rm royalen i ugn 100 grader i ca 20 minuter och l\u00e4gg upp p\u00e5 tallrik. Blanda vin\u00e4gretten med hackad gr\u00e4sl\u00f6k och forellrom och h\u00e4ll \u00f6ver royalen.
V\u00e4rm bondb\u00f6norna med lite sm\u00f6r och salt. L\u00e4gg bondb\u00f6nor p\u00e5 toppen av royalen, klipp \u00f6ver lite sm\u00f6rg\u00e5skrasse och hackad gr\u00e4sl\u00f6k och toppa med en skiva av den torkade kavringen.<\/p>\n\n\n\n

R\u00e4tten serveras med f\u00f6rdel tillsammans med snapsen O.P. Anderson Julaquavit.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Systembolaget nr 40071<\/strong><\/p>\n\n\n\n

O.P. Anderson Julaquavit \u00e4r kryddad med kummin, anis och f\u00e4nk\u00e5l precis som originalet. Med juliga toner av pomerans, cognac och sherry samt lagring p\u00e5 cognacsfat f\u00e5r den en fyllig och avrundad smak.<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

Spetsk\u00e5l med \u00e4pple, brysselk\u00e5l och kryddpeppar<\/h5>\n\n\n\n
\"\"<\/figure>\n\n\n\n

Passar utm\u00e4rkt som en mellanr\u00e4tt under julmiddagen. 
4 -6 portioner
\u2022 1\/2 huvud spetsk\u00e5l
\u2022 1 \u00e4pple, g\u00e4rna av sorten Ingrid Marie
\u2022 10 brysselk\u00e5l
\u2022 1 tsk kryddpeppar
\u2022 \u00bd dl gr\u00e4dde
\u2022 1 msk sirap
\u2022 1 msk vatten
\u2022 1 msk rapsolja
\u2022 \u00bd citron (finrivet skal samt saft)
\u2022 Salt<\/p>\n\n\n\n

Putsa brysselk\u00e5len och spar de yttersta gr\u00f6na bladen till servering. Sk\u00e4r resten av brysselk\u00e5len i sm\u00e5 klyftor.
Finstrimla spetsk\u00e5len. L\u00e4gg b\u00e5da k\u00e5lsorterna i en kastrull med vatten salt, sirap och l\u00e5t sjuda under lock i n\u00e5gra minuter. Tills\u00e4tt gr\u00e4dden och l\u00e5t koka in tills i stort sett all v\u00e4tska \u00e4r borta.
Fint\u00e4rna \u00e4pplet och blanda med \u00e5terstoden av brysselk\u00e5lsbladen, skal fr\u00e5n citronen, citronsaft, rapsolja, salt och kryddpeppar till en kryddsallad.
Smaka av k\u00e5lblandningen med salt. Smaken ska vara neutral med viss s\u00f6tma fr\u00e5n sirapen.
Servera r\u00e4tten varm med kryddsalladen p\u00e5 toppen.<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

R\u00e4tten serveras med f\u00f6rdel tillsammans med snapsen O.P. Anderson Petronella Julsnaps.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

O.P. Anderson Petronella Julsnaps har samma grundkryddning som vanlig O.P. Den avrundas med ekologisk \u00e4ppelmust, pomerans och sherry d\u00e4r resultatet blir en frisk, fruktig och julig smak med en tydlig kryddighet av kummin och toner av anis och f\u00e4nk\u00e5l.<\/p>\n\n\n\n

Systembolaget nr 40596<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Apelsinkryddad fl\u00e4sksida med pumpapur\u00e9<\/h5>\n\n\n\n
\"\"<\/figure>\n\n\n\n

4-6 portioner
\u2022 1 kg fl\u00e4sksida med eller utan ben
\u2022 Salt
\u2022 Svartpeppar
\u2022 Rapsolja
Kryddlag
\u2022 1\/ 2 chilifrukt
\u2022 1 schalottenl\u00f6k
\u2022 2 msk rapsolja
\u2022 1 msk fint\u00e4rnat katrinplommon
\u2022 Finrivet skal av 1 apelsin
\u2022 1 msk nymald svartpeppar
\u2022 2 msk honung
\u2022 2 krossade lagerblad
\u2022 1 msk finriven ingef\u00e4ra
\u2022 4 msk soja<\/p>\n\n\n\n

Pumpapur\u00e9 (4 portioner)<\/strong><\/p>\n\n\n\n

\u2022 500g skalad Hokkaidopumpa eller Butternutpumpa
\u2022 Olivolja \u00bd dl
\u2022 Salt
\u2022 Peppar
\u2022 F\u00e4rsk f\u00e4nk\u00e5l efter smak (tunt skivad eller hyvlad med mandolin)<\/p>\n\n\n\n

Gnid in fl\u00e4sksidan med salt, peppar och olja. Baka i ugn i 4 timmar ca 125 grader.
F\u00f6rbered kryddlagen under tiden. T\u00e4rna schalottenl\u00f6k och chili fint och fr\u00e4s i rapsoljan utan att ingredienserna tar f\u00e4rg. L\u00e5t svalna. Tills\u00e4tt \u00f6vriga ingredienser till en tr\u00f6gflytande massa.
L\u00e5t fl\u00e4sksidan svalna, sk\u00e4r fl\u00e4sket i skivor och blanda kryddlagen med fl\u00e4sket. V\u00e4rm fl\u00e4sksidan ytterligare 10-15 minuter i 225 grader s\u00e5 att ytan blir lite krispig.
Skala pumpan och sk\u00e4r den i stora bitar och koka den i saltat vatten tills den \u00e4r helt mjuk. L\u00e4gg pumpan i mixer och mixa sl\u00e4t tillsammans med olivoljan. Smaka av med salt och peppar. L\u00e4gg upp p\u00e5 tallrik och servera med hyvlad f\u00e4nk\u00e5l p\u00e5 toppen av pur\u00e9n tillsammans med fl\u00e4sket.<\/p>\n\n\n\n

R\u00e4tten serveras med f\u00f6rdel tillsammans med snapsen Herrg\u00e5rds Julsnaps.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Systembolaget nr 10782<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Herrg\u00e5rds Julsnaps \u00e4r baserad p\u00e5 den sherryfatslagrade och whiskyspetsade Herrg\u00e5rds Aquavit. Sin julkryddiga fruktighet har den f\u00e5tt fr\u00e5n extrakt p\u00e5 skal av f\u00e4rska apelsiner, nejlikor, ingef\u00e4ra och kardemumma. Produkten \u00e4r gjord p\u00e5 ekologiska apelsiner f\u00f6r att undvika de bek\u00e4mpningsmedel som anv\u00e4nds vid konventionell citrusodling.<\/p>\n