{"id":23584,"date":"2020-11-07T09:39:11","date_gmt":"2020-11-07T08:39:11","guid":{"rendered":"https:\/\/mygatemagazine.se\/?p=23584"},"modified":"2020-11-07T09:41:01","modified_gmt":"2020-11-07T08:41:01","slug":"kyckling-i-lergryta-av-mai-lis-hellenius","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/kyckling-i-lergryta-av-mai-lis-hellenius\/","title":{"rendered":"Kyckling i lergryta av Mai-Lis Hell\u00e9nius"},"content":{"rendered":"\n
\"\"
Foto: Bruno Ehrs<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

4 portioner<\/strong>
1 stor hel majskyckling, ca 1200 g
4 kvistar f\u00e4rsk rosmarin
1 ekologisk citron, pressad saft
och rivet skal
2 tsk salt och nymald svartpeppar
4 mor\u00f6tter
1 gul l\u00f6k
300 g sm\u00e5 potatisar
1 dl h\u00f6nsbuljong
1 dl vitt vin
2 msk olivolja
Till servering<\/strong>
sallad och br\u00f6d<\/p>\n\n\n\n

Bl\u00f6tl\u00e4gg lergrytan i minst 1 timme innan den
ska anv\u00e4ndas.<\/p>\n\n\n\n


Grovhacka rosmarinen och blanda med citronsaft
och citronskal, salt och peppar. Gnid in
kycklingen med det.<\/p>\n\n\n\n


Skala och sk\u00e4r mor\u00f6tter och l\u00f6k i grova bitar
och l\u00e4gg lite av det samt potatisen i botten p\u00e5
grytan.<\/p>\n\n\n\n


L\u00e4gg p\u00e5 kycklingen och l\u00e4gg resten runtom
och h\u00e4ll p\u00e5 buljong och vin. Ringla p\u00e5 oljan.<\/p>\n\n\n\n


L\u00e4gg p\u00e5 locket och st\u00e4ll in i nedre delen av ugnen
som ska vara kall.<\/p>\n\n\n\n


St\u00e4ll ugnen p\u00e5 250 grader och l\u00e5t den st\u00e5 cirka
1\u00bd timme. Sk\u00e4r ett snitt i tjockaste delen av
l\u00e5ret och se om klar v\u00e4tska sipprar ut, d\u00e5 \u00e4r
kycklingen f\u00e4rdig.<\/p>\n\n\n\n


Servera med sallad och br\u00f6d.<\/p>\n\n\n\n

Om du \u00e4ter r\u00f6tt k\u00f6tt flera g\u00e5nger i veckan \u00e4r det bra att byta mot kyckling ett par dagar i veckan f\u00f6r h\u00e4lsans skull. Kyckling \u00e4r en bra proteink\u00e4lla och fettet \u00e4r \u00f6verv\u00e4gande om\u00e4ttat.<\/em><\/strong><\/p>\n\n\n\n

Receptet \u00e4r h\u00e4mtat ur uppf\u00f6ljaren till professor Mai-Lis Hell\u00e9nius succ\u00e9bok Livsviktigt i form av en kokbok med \u00f6ver 100 utvalda recept som fr\u00e4mjar en h\u00e4lsosam livsstil. Alla tips och recept i boken vilar p\u00e5 vetenskaplig grund med den traditionella medelhavsmaten i centrum. Sedan 2010 \u00e4r den traditionella maten kring Medelhavet upptagen p\u00e5 UNESCOs v\u00e4rldsarvslista och f\u00f6rutom att den \u00e4r varierande och fantastiskt god visar \u00e4ven den samlade forskningen att det \u00e4r den b\u00e4sta maten f\u00f6r ett l\u00e5ngt och friskt liv. <\/p>\n\n\n\n

\"\"
Foto: Bruno Ehrs<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

<\/p>\n