{"id":23262,"date":"2020-09-29T10:00:00","date_gmt":"2020-09-29T08:00:00","guid":{"rendered":"http:\/\/mygatemagazine.se\/?p=23262"},"modified":"2020-09-29T11:01:42","modified_gmt":"2020-09-29T09:01:42","slug":"nordisk-risotto-av-frida-ronge","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/nordisk-risotto-av-frida-ronge\/","title":{"rendered":"Nordisk risotto av Frida Ronge"},"content":{"rendered":"\n
\"\"<\/figure>\n\n\n\n

Nordisk risotto med pecorino, gr\u00f6na \u00e4rtor & ricotta. Det h\u00e4r \u00e4r en tolkning av en risotto, med nordiska spannm\u00e5l. Det g\u00e5r precis lika bra och \u00e4r supergott. Det kan du alltid g\u00f6ra \u2013 byta ut ris, pasta och potatis mot emmer, kamut eller nakenhavre. Omv\u00e4xling f\u00f6rh\u00f6jer.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

\"\"
Frida p\u00e5 matmarknad i Ghana Foto: Tina Forslund<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

The Hunger Project har tillsammans med toppkocken Frida Ronge tagit fram en kokbok som ska inspirera till att laga kreativ mat av det som finns n\u00e4ra och s\u00e5dant som annars ofta sl\u00e4ngs \u2013 M\u00f6jligheternas kokbok. Boken sl\u00e4pps 29 september p\u00e5 FN:s nyinstiftade dag mot mat-svinn. Int\u00e4kterna g\u00e5r till arbetet mot hunger och fattigdom. Nu har du m\u00f6jlighet att laga tre av recepten fr\u00e5n kokboken. F\u00f6rst ut en Nordisk risotto. <\/em><\/p>\n\n\n\n

Recept – Nordisk Risotto <\/strong>
4 portioner<\/strong><\/p>\n\n\n\n


Spenat- och persiljepur\u00e9
65 g spenat
65 g persilja
ev olja
Koka upp spenat och persilja och l\u00e5t koka ca 1 minut. Sila av vattnet. L\u00e4gg
spenaten och persiljan i en blender och mixa p\u00e5 full fart. Tills\u00e4tt lite vatten
och eventuellt lite olja f\u00f6r att binda ihop pur\u00e9n.<\/p>\n\n\n\n

Och s\u00e5 resten av r\u00e4tten<\/strong>
Koka emmer, kamut och\/eller nakenhavre enligt instruktionerna p\u00e5 paketet,
men koka dem i gr\u00f6nsaksbuljong. Tills\u00e4tt ca 1 dl spenat- och persiljepur\u00e9 i
kastrullen och r\u00f6r om. Blanda i riven pecorino och sm\u00f6r och smaka av med
salt och citron. Avsluta med att l\u00e4gga i de gr\u00f6na \u00e4rtorna. R\u00f6r om i risotton
och toppa med ricotta. Garnera med \u00e4rtskott om du vill.<\/p>\n\n\n\n

Nordisk risotto<\/strong>
3 dl kokt emmer, kamut
och\/eller nakenhavre
4\u20135 dl gr\u00f6nsaksbuljong
100 g gr\u00f6na \u00e4rtor
ca 100 g riven pecorino
20 g sm\u00f6r
ca 100 g ricotta
1\/2 citron
ev \u00e4rtskott till
garnering<\/p>\n\n\n\n

L\u00e4s \u00e4ven http:\/\/mygatemagazine.se\/frida-ronge-och-the-hunger-project-slapper-kokbok-mot-matsvinn\/<\/a><\/p>\n\n\n\n

Int\u00e4kterna g\u00e5r till arbetet mot fattigdom<\/strong><\/p>\n\n\n\n

N\u00e4rmare 700 miljoner m\u00e4nniskor v\u00e4rlden \u00f6ver lider av kronisk hunger. Utg\u00e5ngspunkten f\u00f6r The Hunger Projects arbete \u00e4r att det \u00e4r m\u00e4nniskorna som lever i hunger som sj\u00e4lva har l\u00f6sningarna och potentialen att driva sina samh\u00e4llen mot en annan framtid. Bara de har r\u00e4tt f\u00f6ruts\u00e4ttningar. Det \u00e4r d\u00e4r The Hunger Project kommer in.<\/p>\n\n\n\n

\u2013\u2003Med den h\u00e4r boken vill vi b\u00e5de inspirera till sp\u00e4nnande och h\u00e5llbar mat samtidigt som vi vill \u00f6ka kunskapen om hungersituationen i v\u00e4rlden och hur vi alla kan vara med och g\u00f6ra framtiden b\u00e4ttre, s\u00e4ger Malin Flemstr\u00f6m, vd p\u00e5 The Hunger Project Sverige.<\/p>\n\n\n\n

M\u00f6jligheternas kokbok \u00e4r ett samarbete mellan The Hunger Project Sverige, Frida Ronge och kommunikationsbyr\u00e5n S\u00f6dra tornet. Den lanseras 29 september och kommer att s\u00e4ljas i begr\u00e4nsad upplaga p\u00e5 bland annat Lagerhaus och i The Hunger Projects webbshop<\/a>. Vinsten fr\u00e5n f\u00f6rs\u00e4ljningen av boken g\u00e5r till The Hunger Projects fortsatta arbete mot hunger och fattigdom v\u00e4rlden \u00f6ver.<\/p>\n\n\n\n

\"\"<\/figure>\n