{"id":13639,"date":"2018-12-27T10:18:45","date_gmt":"2018-12-27T09:18:45","guid":{"rendered":"http:\/\/mygatemagazine.se\/?p=13639"},"modified":"2020-06-12T13:56:43","modified_gmt":"2020-06-12T11:56:43","slug":"saffran-mandelkaka-med-kryddiga-hjortron","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/saffran-mandelkaka-med-kryddiga-hjortron\/","title":{"rendered":"Saffran- & mandelkaka med kryddiga hjortron"},"content":{"rendered":"

\"\"<\/p>\n

Nu kan du bjuda p\u00e5 \u00c5rets Kock Jimmi Erikssons goda Saffran- & mandelkaka. Kakan serverades \u00e4ven p\u00e5 delfinalen av \u00c5rets Kock i Helsingborg och gjorde stor succ\u00e9. <\/strong><\/p>\n

Saffran- & mandelkaka med kryddiga hjortron <\/strong><\/em><\/p>\n

Dryckesmatchning: Nyg\u00e5rdas Ekologiska Julmust 2016.<\/em><\/p>\n

Ingredienser:<\/strong><\/p>\n

Portioner 4 p<\/p>\n

Kaka
\nMandelmassa 150 g
\nSm\u00f6r (rumstemp) 120 g
\n\u00c4gg 2 st
\nMj\u00f6l 20 g
\nSaffran 0,5 g<\/p>\n

Kryddiga hjortron
\nHjortron 2 dl
\nStr\u00f6socker 2 dl
\nR\u00f6d Chili (delad) 1 st
\nStj\u00e4rnanis 1 st
\nIngef\u00e4ra (skalad & skivad) 10 g
\nVatten 3 dl<\/p>\n

\u00d6vrigt
\nSmetana 2 dl
\nSaffran 0,2 g
\nApelsin 1 st
\nSkalad mandel 0,5 dl<\/p>\n

1) Mixa alla ingredienser till kakan i en mixer och h\u00e4ll sedan upp i en form med sm\u00f6rpapper i botten, baka p\u00e5 175\u00b0 varmluft i 15 min. L\u00e5t sedan svalna och sk\u00e4r eller stansa ut fyra portioner.
\n2) Rosta mandeln med lite rapsolja och salt p\u00e5 150\u00b0 tills gyllene. L\u00e5t sedan svalna och hacka mandeln grovt.
\n3) L\u00e4gg hjortronen i en sk\u00e5l. Koka sedan upp de \u00f6vriga ingredienserna, l\u00e5t lagen svalna n\u00e5got och h\u00e4ll den \u00f6ver hjortronen och l\u00e5t st\u00e5 en timme eller helst till dagen efter.
\n4) L\u00e4gg smetana i en bunke och smaka av med zest fr\u00e5n en apelsin och saffran. Filea resten av apelsinen.<\/p>\n

\"\"

Jimmi Eriksson, \u00c5rets Kock 2016<\/p><\/div>\n