{"id":13639,"date":"2018-12-27T10:18:45","date_gmt":"2018-12-27T09:18:45","guid":{"rendered":"http:\/\/mygatemagazine.se\/?p=13639"},"modified":"2020-06-12T13:56:43","modified_gmt":"2020-06-12T11:56:43","slug":"saffran-mandelkaka-med-kryddiga-hjortron","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/saffran-mandelkaka-med-kryddiga-hjortron\/","title":{"rendered":"Saffran- & mandelkaka med kryddiga hjortron"},"content":{"rendered":"
<\/p>\n
Nu kan du bjuda p\u00e5 \u00c5rets Kock Jimmi Erikssons goda Saffran- & mandelkaka. Kakan serverades \u00e4ven p\u00e5 delfinalen av \u00c5rets Kock i Helsingborg och gjorde stor succ\u00e9. <\/strong><\/p>\n Saffran- & mandelkaka med kryddiga hjortron <\/strong><\/em><\/p>\n Dryckesmatchning: Nyg\u00e5rdas Ekologiska Julmust 2016.<\/em><\/p>\n Ingredienser:<\/strong><\/p>\n Portioner 4 p<\/p>\n Kaka Kryddiga hjortron \u00d6vrigt 1) Mixa alla ingredienser till kakan i en mixer och h\u00e4ll sedan upp i en form med sm\u00f6rpapper i botten, baka p\u00e5 175\u00b0 varmluft i 15 min. L\u00e5t sedan svalna och sk\u00e4r eller stansa ut fyra portioner.
\nMandelmassa 150 g
\nSm\u00f6r (rumstemp) 120 g
\n\u00c4gg 2 st
\nMj\u00f6l 20 g
\nSaffran 0,5 g<\/p>\n
\nHjortron 2 dl
\nStr\u00f6socker 2 dl
\nR\u00f6d Chili (delad) 1 st
\nStj\u00e4rnanis 1 st
\nIngef\u00e4ra (skalad & skivad) 10 g
\nVatten 3 dl<\/p>\n
\nSmetana 2 dl
\nSaffran 0,2 g
\nApelsin 1 st
\nSkalad mandel 0,5 dl<\/p>\n
\n2) Rosta mandeln med lite rapsolja och salt p\u00e5 150\u00b0 tills gyllene. L\u00e5t sedan svalna och hacka mandeln grovt.
\n3) L\u00e4gg hjortronen i en sk\u00e5l. Koka sedan upp de \u00f6vriga ingredienserna, l\u00e5t lagen svalna n\u00e5got och h\u00e4ll den \u00f6ver hjortronen och l\u00e5t st\u00e5 en timme eller helst till dagen efter.
\n4) L\u00e4gg smetana i en bunke och smaka av med zest fr\u00e5n en apelsin och saffran. Filea resten av apelsinen.<\/p>\n