{"id":12787,"date":"2016-10-28T10:21:28","date_gmt":"2016-10-28T08:21:28","guid":{"rendered":"http:\/\/mygatemagazine.se\/?p=12787"},"modified":"2020-06-13T13:37:27","modified_gmt":"2020-06-13T11:37:27","slug":"lansering-av-fullers-vintage-ale-2016","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/lansering-av-fullers-vintage-ale-2016\/","title":{"rendered":"Lansering av Fuller\u2019s Vintage Ale 2016"},"content":{"rendered":"

\"vintage-ale-2016_660x710-2\"<\/p>\n

Vissa \u00f6l f\u00e5r ett st\u00f6rre intresse \u00e4n andra, bland Fuller\u2019s \u00f6l \u00e4r Vintage Ale en stor snackis. Och kanske \u00e4r det inte s\u00e5 konstigt att detta smakrika och komplexa men ocks\u00e5 lagringsv\u00e4nliga \u00f6l \u00e4r av intresse. Den 4 november \u00e4r det dags f\u00f6r den tjugonde upplagan av Vintage Ale, som en exklusiv lansering p\u00e5 Systembolaget. 18 000 flaskor lanseras av den numrerade serien.<\/strong><\/p>\n

2016 \u00e5rs upplaga av Vintage Ale markerar den tjugonde utg\u00e5van av Fuller\u2019s limiterade och numrerade serie. Det var 1997 som serien f\u00f6rst blev till och sedan dess har bryggeriet varje \u00e5r valt ut de b\u00e4sta humle- och maltsorterna inf\u00f6r skapandet av Vintage Ale.<\/p>\n

F\u00f6r Vintage Ale 2016 har bryggeriet anv\u00e4nt klassiskt brittiska ingredienser (Challenger, Goldings och Northdown) tillsammans med Nelson Sauvin-humle fr\u00e5n Nya Zeeland som \u00e4ven var en av ingredienserna till f\u00f6rsta bryggningen av Vintage Ale. Humlesorten bidrar till en v\u00e4rmande alkoholton och en rik maltkarakt\u00e4r, vilket \u00e4r en pr\u00e4gel f\u00f6r serien. Resultatet f\u00f6r 2016 \u00e4r en len, fyllig och v\u00e4lsmakande Ale i en fin blandning av inhemska och fj\u00e4rran ingredienser. Vintage Ale 2016 \u00e4r en fyllig och komplex ale med m\u00f6rk b\u00e4rnstensf\u00e4rg. I smakerna finns aromer fr\u00e5n b\u00e5de sherry och Cognac tillsammans med rostat korn och h\u00f6stfrukter.<\/p>\n

Drick \u00f6len som den vid 11-13 grader eller servera den till mustiga k\u00f6ttgrytor, g\u00e4rna med s\u00f6ta eller fruktiga tillbeh\u00f6r, eller till en klassisk brittisk paj. Den \u00e4r ocks\u00e5 ett bra alternativ till portvin vid ostbrickan, och till en bit choklad.<\/p>\n

\u2013 Innan servering av Vintage Ale \u00e4r det viktigt att \u00f6let f\u00e5tt st\u00e5 uppr\u00e4tt i minst 72 timmar efter att det transporterats. Detta f\u00f6r att \u00f6let ska f\u00e5 stabilisera sig och sedimentet l\u00e4gga sig p\u00e5 botten. Sedan b\u00f6r \u00f6let h\u00e4llas l\u00e5ngsamt i ett vinklat glas som sakta r\u00e4tas upp i takt med h\u00e4llningen, avsluta innan du n\u00e5r botten av flaskan f\u00f6r att undvika sediment i glaset, s\u00e4ger Tomas \u00c5kerblom, produktchef f\u00f6r Fuller\u2019s.<\/p>\n

Lagring av \u00f6l<\/strong><\/p>\n

Att lagra \u00f6l b\u00f6rjar bli ett allt st\u00f6rre intresse, precis som lagring av vin, och Vintage Ale \u00e4r ett utm\u00e4rkt exempel p\u00e5 ett bra lagrings\u00f6l. Under r\u00e4tt f\u00f6ruts\u00e4ttningar kan \u00f6let klara sig i \u00f6ver tio \u00e5r. F\u00f6r den som vill b\u00f6rja lagra \u00f6l s\u00e5 \u00e4r f\u00f6rfarandet till st\u00f6rsta del likt lagring av vin. Den st\u00f6rsta skillnaden \u00e4r att \u00f6l b\u00f6r lagras st\u00e5ende, ist\u00e4llet f\u00f6r liggande. Men precis som vin beh\u00f6ver \u00f6let f\u00f6rvaras p\u00e5 en m\u00f6rk och torr plats p\u00e5 en stabil temperatur, g\u00e4rna mellan 11 och 15 grader. Har man inte m\u00f6jlighet till det g\u00e5r det \u00e4ven bra att st\u00e4lla flaskorna i garderoben, k\u00e4llaren eller garaget och gl\u00f6mma bort dem tills det \u00e4r dags f\u00f6r \u00f6ppning. Det viktiga \u00e4r att \u00f6let inte uts\u00e4tts f\u00f6r allt f\u00f6r stora temperaturf\u00f6r\u00e4ndringar. Vintage Ale inneh\u00e5ller levande j\u00e4st vilket inneb\u00e4r att \u00f6let forts\u00e4tter att utveckla sina smaker fram till den dagen d\u00e5 flaskan \u00f6ppnas. Fuller\u2019s bryggm\u00e4stare har en tio\u00e5rig Vintage Ale som personlig favorit.<\/p>\n

\u2013 Ju l\u00e4ngre en Vintage Ale lagras desto fruktigare smaker f\u00e5r \u00f6let. Redan vid lansering finns toner av mogna h\u00f6stfrukten men om det f\u00e5r st\u00e5 i tio \u00e5r f\u00e5r det en \u00e4nnu fruktigare och n\u00e4stan madeira-lik karakt\u00e4r. Men jag rekommenderar den som vill hitta sin personliga favorit att k\u00f6pa flera flaskor av samma \u00f6l f\u00f6r att dricka det f\u00e4rskt och sedan med n\u00e5got halv\u00e5rs mellanrum. D\u00e5 f\u00f6rst\u00e5r du hur smakerna utvecklas \u00f6ver tid, s\u00e4ger Fuller\u2019s bryggm\u00e4stare John Keeling.<\/p>\n

Fuller\u2019s Vintage Ale 2016<\/strong><\/p>\n

Lansering 4 november<\/p>\n

Nr: 11666<\/p>\n

Pris: 64,90 kr<\/p>\n

Sortiment: Exklusiv (18 000 flaskor)<\/p>\n