
Nöje & Livsstil
Vett och etikett på kickoffen – så slipper du ånger dagen efter
Nu är det kick-offtider för många företag. Försäkra dig om att resultatet blir en bra chans för information och gemenskap som ger energi.
Heléne Björk, HR-partner på Proffice Group, har många års erfarenhet från olika HR-funktioner på olika företag. Hon har sett det mesta i kickoffens efterdyningar. Folk som kommit till henne antingen för att man själv tabbat sig eller för att man hamnat i olustiga situationer och känt sig kränkt. Inte sällan är det alkoholen som är en stor bov i dramat.
– Alkohol tenderar att förstärka varenda liten känsla och det kan då gå överstyr. Allt från pyrande passion till bubblande missnöje som exploderar. Om man tycker att man har världens bästa kollegor så är ju det bra, men även det kan bli för mycket. Poängen är ju att ni ska umgås på ett avslappnat sätt, inte gå över gränser som gör att du inte kan se kollegorna i ögonen nästa dag, säger Heléne. Här är hennes bästa tips:
Ska du på kick off? Tänk på det här
- Gör allt med måtta. Det gäller inte minst alkoholintaget. Försök hålla i bakhuvudet att du representerar företaget och tappa inte kontrollen. Visst, är det en grej att ni ska dansa på bordet, gör det för all del. Men att vara den som spydde på dansgolvet är aldrig kul. Gör – och säg – bara saker som du kan stå för även dagen efter. Är du chef? Lämna festen i god tid.
- Strula inte. Kärleksrelationer på jobbet är inget ovanligt, men se för allt i världen till att du inte börjar strular med en kollega för kvällen. Det kan få högst oönskade konsekvenser, både för er själva, medarbetare (och inte minst eventuella respektive). Och i synnerhet inte med en underlydande eller din chef. Som chef måste du också tänka på att dina anställda står i beroendesituation till dig, och det är inte alla som vågar vara tydliga med att sätta gränser. Du är ett föredöme och bör agera därefter.
- Känn in läget. Flörtig stämning i all ära, men håll händer och inviter för dig själv. Det är lätt att det sitts i knän och att det är allmänt “kramig” stämning när humöret är på topp. Se till att du håller knoppen redig nog att kunna tolka signaler rätt.
- Ta det lugnt i sociala medier. Oavsett vad ni har för policy på företaget bör du vara varsam med att lägga upp bilder från en kickoff, detta av hänsyn till såväl företagets som dina kollegors integritet. Om du ändå vill göra det så är det bra att be om kollegans godkännande innan du klickar på dela-knappen.
- Ta inte upp folk på rummet, oavsett om syftet är efterfest eller amorösa utsvävningar. Visa respekt både för din rumskamrats integritet och sömnbehov.
- Gör inte upp. Det är lätt att finna mod med fyra-fem Jäger innanför västen. Se till att du inte tar upp konflikter eller ställer till med något triangeldrama. “Konfliktlösning” stavas INTE likadant som “shotsbricka”. Igen: MÅTTA.
Ska du ordna kickoffen? Tänk på det här
- Tänk på alla. Som företag bör man tänka på framträdande eller inramning. Gör research och känn din målgrupp. Tänk på att alla ska uppskatta aktiviteterna – och var hellre försiktig än för galen, köp inte allt vad eventbolaget föreslår.
- Skippa “fri bar”. Håll bjudspriten på en rimlig nivå och föregå med gott exempel som organisation. Varför inte nöja er med ett par glas vin eller öl till maten och sedan låta medarbetarna stå för notan för sitt eget partajande? När ni samlas så många på en och samma gång, är det dessutom statistiskt rimligt att åtminstone någon lider av alkoholproblem.
- Sätt upp riktlinjer tillsammans. Hur mycket ska det exempelvis förmedlas i sociala medier? Kanske bör ni införa fotoförbud på kickoffen? Förankra och besluta tillsammans så att alla är med på tåget. Givetvis kommer det finnas medarbetare som inte uppfattar eller respekterar informationen, men ni minskar åtminstone risken att både medarbetare och företaget ska framstå i ofördelaktig dager morgonen efter.