Peter Bedoire – Mat och Dryck
Tschida AL Seewinkel och äppelpaj
AL står för Auslese – utvald skörd – och det råder det väl knappast något tvivel om att det är just det det handlar om. Det är ett fantastiskt sött vin, utan att för den skull vara sliskigt, som rullar in på tungan och det vin jag är villig att vallfärda för att få till min äppelpaj. Det är ett faktum – Tschidas Angerhof Auslese är som skräddarsytt till äppelpaj!
Vinet produceras av Tschida i Österrike, närmare bestämt i naturreservatet Seewinkel, och de var leverantörer till Nobelmiddagen 2009. Hans Tschida producerar intensivt söta viner med överraskande elegans, och detta Botrytisvin är definitivt inget undantag.
Botrytis är en svamp som angriper druvan, s.k. ädelröta. Det är ett gynnsamt angrepp eftersom den angriper druvans skal så att det släpper igenom vatten lättare, vilket gör att druvan skrumpnar ihop och innehållet av socker och aromämnen blir mer koncentrerat, samtidigt som vissa smakförändringar sker.
Tschidas AL Seewinkel finns på Systembolagets beställningssortiment (art.nr.2949, pris 100 kr), men jag vet av erfarenhet att det brukar finnas några flaskor inne på vissa butikers hyllor. Om inte så tjänar vinet på lagring så det är bara att beställa den där kartongen!
Tschida Angerhof förhöjer smaken på vilken äppelpaj som helst, men testa att baka min favorit. Den här pajen är makalöst god!
Pajdeg:
175 g smör (smält)
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Blanda de torra ingredienserna, vänd ner det smälta smöret och knåda till en deg. Tryck ut degen i en smord form och ställ i kyla.
Baka till en halv sats till av pajdegen men med 1 dl vetemjöl och 0,5 dl havregryn.
Pajinnehåll:
4 äpplen (skalade & klyftade)
2 dl valnötter
Kanel & kardemumma
Ljus sirap
Stek äppelklyftorna i smör. Pudra kanel och kardemumma efter tycke och smak. Vänd ner valnötterna. Fyll pajskalet med blandningen. Smula den extra halva degsatsen jämt över pajen och strila sirap över som en sista touch.
In i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter.
Plocka ut och avnjut tillsammans med ett glas Tschida Angerhof AL Seewinkel.
Restaurangchef NOGA Matstudio
Mat- & dryckesredaktör Mygatemagazine.se
redaktionen@mygatemagazine.se